Η νέα χρονιά ξεκίνησε στο ηλιόλουστο Κάιρο με τις καμπάνες των Ορθόδοξών μας Εκκλησιών να χτυπούνε πανηγυρικά και χαρμόσυνα καλώντας τους πιστούς στην πρώτη Θεία Λειτουργία του έτους, που τιμάται και η μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας.

Στον Ιερό Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης την πρώτη Λειτουργία του 2024 τέλεσε ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος μετά του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου Ιωακείμ, ενώ έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης.

Την Θεία Λειτουργία στον Κοινοτικό Ναό τίμησε με την παρουσία του ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η κα Δέσποινα Τζόβα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Πρεσβείας μας, καθώς και πλήθος πιστών από την παροικία, αλλά και Αιγυπτιωτών που διαμένουν στην Ελλάδα και ήρθαν στο Κάιρο για ολιγοήμερες διακοπές.

Στον λόγο του ο π. Στέφανος μίλησε για την πολυκύμαντη ζωή, αλλά και για το λαμπερό εύρος της θεολογικής, αλλά και της κοινωνικής προσφοράς του Μεγάλου Βασιλείου. Ενός εκκλησιαστικού ανδρός που όπως ανέφερε ο π. Στέφανος συμπλήρωνε πάρα πολλά χαρίσματα, με τον υμνογράφο στην Ακολουθία του Εσπερινού να αναρωτάται πως να τον ονομάσει «Μέγα θεολόγο, φιλάνθρωπο, ασκητή, εκκλησιαστικό συγγραφέα, Μεγάλο Πατέρα και διδάσκαλο της Εκκλησίας μας;».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κέντρο του Ναού βρισκόταν επίσης το ιερό τεμάχιο από την κάρα του Μεγάλου Βασιλείου που φυλάσσεται ως πολύτιμο θησαύρισμα εδώ και αιώνες στο Πατριαρχικό σκευοφυλάκιο στο Χαμζάουι.

Ο π. Στέφανος μας προέτρεψε όλους να προσκυνήσουμε με ταπεινότητα, παρακαλώντας τον Μεγάλο Ιεράρχη της Εκκλησίας μας να πρεσβεύει για την πνευματική μας πρόοδο.

Τέλος μετέφερε στο χριστεπώνυμο πλήθος τις ευχές και την αγάπη του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου, καθώς και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος Νικόδημου.

Έθιμο της ημέρα επίσης είναι και η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας μετά την Λειτουργία σε όλους του Ναούς του Καΐρου. Κατά την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά με υγεία, ειρήνη και δημιουργικότητα για την επίτευξη των ατομικών και κοινοτικών επιδιώξεων και στόχων.

Μετέφερε τέλος και τις ευχές της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της πατρίδας μας για το καλό της νέας χρονιάς.

Ιερός Ναός της Παναγίας στην Ηλιούπολη

Αρχιερατική η Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία για την αρχή του νέου έτους στον Ιερό Ναό της Παναγίας στην Ηλιούπολη του Καΐρου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας συλλειτουργούντος μετά των Πανοσιολογιωτάτων Αρχιμανδριτών Μιχαήλ, Θεοδώρου και Παρθενίου. Πλήθος κόσμου από το Αραβόφωνο ποίμνιο είχε κατακλύσει την Εκκλησία για την πρώτη Λειτουργία του νέου έτους. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ευχήθηκε σε όλους να έχουν καλή χρονιά με την δύναμη της πίστης μας στον Θεό να χαλυβδώνει όπως είπε τις ψυχές μας και να ενισχύει τις προσπάθειές μας για την επίτευξη των στόχων μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι επίσημοι του Ναού ένωσαν τα χέρια τους με τον Δεσπότη και έκοψαν την Πρωτοχρονιάτικη πίτα για το καλό της χρονιάς.

Στην γιορτινή ημέρα παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Επίτροπος του Ιερού Ναού και Πρόεδρος της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως κ. Ζαχαρίας Φούμελης, ο κ. Κλόντ Νακάς Πρόεδρος των Αραβόφωνων Ορθοδόξων.

(Φωτογραφίες Ζαχαρίας Φούμελης)

Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου

Λαμπερή και κατανυκτική η πρώτη Θεία Λειτουργία του νέου έτους στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο. Στο Καθολικό της Μονής ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Αφού μετέφερε προς τους πιστούς τις Πατριαρχικές ευχές και ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου, τόνισε την μέγιστη ανάγκη για ειρήνη την περίοδο που διανύομε, αναφέροντας ότι αποτελεί αναντίρρητο πρόταγμα όλης της ανθρωπότητας.

Στην συνέχεια όλοι οδηγήθηκαν στην Αίθουσα του Θρόνου όπου κατά το έθιμο ο π. Δαμασκηνός έκοψε για το καλό της νέας χρονιάς την Αγιοβασιλόπιτα της Μονής.

Ο Καθηγούμενος ευχήθηκε από καρδιάς σε όλους καλή χρονιά με υγεία και αγάπη. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την κα Βάσω Γαζή, Επίτροπο της Μονής και Αντιπρόεδρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου για την ακάματη και ανιδιοτελή προσφορά της προς το Μοναστήρι, αλλά και προς την Ελληνική Παροικία του Καΐρου. Στην συνέχεια της προσέφερε ένα καλαίσθητο δώρο και της ευχήθηκε από καρδιάς χρόνια πολλά και για την ονομαστική της εορτή.

(φωτογραφίες εκ της Μονής)

Αρέσει σε %d bloggers: