Βασίλης Α. Πουλαρίκας

Με λαμπρότητα και περισσή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε το Σάββατο 6 Ιανουαρίου στις  Ορθόδοξες εκκλησίες του Καΐρου η Δεσποτική εορτή των Θεοφανίων. Η Ιερή Ακολουθία της πανηγυρικής ημέρας θώπευσε τις καρδιές όλων μας με το ενεργό βίωμα της ανάμνησης της βάφτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη Ποταμό από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Μια λαμπερή ημέρα τα Άγια Θεοφάνια για όλον τον Ορθόδοξο κόσμο. Η μέρα που εμφανίστηκε το Άγιο Πνεύμα και η πλάση φωτίστηκε με τον Θείο Λόγο «Ούτός εστιν ο υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα», εδραιώνοντας στο διηνεκές την τρισυπόστατη παρουσία του Θεού στην ανθρώπινη συνείδηση.

Στον Κοινοτικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, την Θεία Λειτουργία και τον Μεγάλο Αγιασμό των Θεοφανίων τέλεσε ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος μετά του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Ιωακείμ ενώ τους ύμνους έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ξεκίνησε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού με την μπάντα των Προσκόπων να εισέρχεται στον Ναό και να παιανίζει τον πανηγυρικό ρυθμό δίνοντας τον απαραίτητο τόνο στην τελετουργία. Στα χέρια των δύο ιερέων ο Σταυρός εναλλασσόταν  και τα ύδατα αγιάζονταν μέσα από τον θείο Λόγο που αιώνες τώρα σφυρηλατεί το μυσταγωγικό τυπικό της Εκκλησίας μας και εκπέμπει στους πιστούς το μήνυμα της νίκης του φωτός έναντι του σκότους.

Με απόλυτη συναίσθηση της ιερατικής του αποστολής ο π. Στέφανος ύψωσε τα χέρια του με δύναμη, ραίνοντας τους πιστούς με το αγιασμένο ύδωρ μεταφέροντας σε κάθε σπιθαμή της ψυχής μας την παρουσία του Θεού ως φωτεινή δόνηση. Μια μοναδική και πανηγυρική στιγμή κορύφωσης με τους χαρμόσυνους ήχους της μπάντας των Προσκόπων να απλώνονται στον Ναό και τον Ιερέα να διαγράφει μια πορεία ανάμεσα στους πιστούς, αγιάζοντας τα σώματα και τις ψυχές όλων. Η τελετουργική στιγμή συνεχίστηκε με τον π. Στέφανο να καλεί τους πιστούς κοντά του και με τον υψωμένο σταυρό στο χέρι να ολοκληρώνει την ιερά ακολουθία. Ένας ένας πλησίαζε, φιλούσε  τον Σταυρό και λάμβανε την ευλογία μέσα από τις στάλες τους αγιασμένου ύδατος, που έμενε για ώρα στο δέρμα του προσώπου και έλαμπε μέσα από την αναγεννητική, αναζωογονητική και εξαγνιστική του δύναμη. 

(βίντεο: Μάριος και Μαριάννα Χαγιάτ)

Ιερός Ναός της Παναγίας στην Ηλιούπολη

Στην καρδιά της Μητρόπολης Μέμφιδος στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό της Παναγίας στην Ηλιούπολη του Καΐρου, ο οικείος ποιμενάρχης, Σεβάσμιώτατος Μητροπολίτης Νικόδημος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανίων. Στο πλευρό του οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Μιχαήλ, Θεόδωρος και Παρθένιος.  

Το τελετουργικό και σε αυτόν τον Ιερό Ναό του Καΐρου μοναδικό με τον Μεγάλο Αγιασμό να τελείται από τον Σεβασμιώτατο στον προαύλιο χώρο του Ναού. Οι Αραβόφωνοι Πρόσκοποι παρόντες με την μπάντα τους να παιανίζει τον πανηγυρικό ρυθμό και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικόδημο να αγιάζει τα ύδατα ψάλλοντας με όλη την δύναμη της καρδιάς του το Απολυτίκιο των Θεοφανίων. «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις, του γαρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει Σοι αγαπητόν Σε Υιόν ονομάζουσα και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς εβεβαίου του λόγου το ασφαλές»

(εικόνες και βίντεο απο την Παναγία της Ηλιούπολης Δρ. Αγγελική Τσιαδίμη)

Η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στον Νείλο

Κάθε χρόνο ο εορτασμός των Θεοφανίων ολοκληρώνεται στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο του Καΐρου όπου γίνεται και η παραδοσιακή ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Νείλου με την Παροικία μας να συγκεντρώνεται και να απολαμβάνει την φιλοξενία του ιστορικού αυτού Ελληνικού Σωματείου που την μέρα αυτή κόβει και την Βασιλόπιτά του για το καλό του νέου χρόνου. Ο π. Στέφανος ξεκίνησε το τελετουργικό και  ως μια συμβολική υπόμνηση αλληλοϋποστήριξης της Παροικίας, ένωσε τα χέρια των θεσμικών φορέων της Καϊρινής Κοινότητας και της Ελληνικής Πολιτείας δίνοντάς τους να κρατήσουν την κορδέλα που ήταν δεμένη με τον ξύλινο σταυρό που θα αγίαζε τα νερά του Νείλου. Οι Πρόσκοποί μας παρόντες και εδώ προσέφεραν τις πολύτιμές τους υπηρεσίες λαμπρύνοντας την πανηγυρική ημέρα.

Μια ιδιαίτερα συγκινητική σύμπτωση ζήσαμε όλοι μας, όταν κατά την στιγμή της τελετουργίας με τα μεγάφωνα του Ομίλου να δυναμώνουν την ένταση των εκκλησιαστικών ύμνων, πέρασε μπροστά μας, το τουριστικό καράβι «Χριστίνα» του πρώην προέδρου του ΕΝΟΚ κ. Δάκη Πάτσαλη και ακούσαμε τους επισκέπτες του να μας χαιρετούν στην γλώσσα μας φωνάζοντας «Χρόνια πολλά Έλληνες, χρόνια πολλά Ελλάδα».

Αφού ολοκληρώθηκε η ρίψη του Σταυρού στον Νείλο ο π. Στέφανος ευχαρίστησε όλους, ξεκινώντας από τους επισήμους για την παρουσία τους στην μεγάλη αυτή γιορτή της Εκκλησίας μας, μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου, αλλά και του Σεβασβιωτάτου Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικοδήμου.  Ο Ταμίας του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου κ. Χρήστος Αντωνίου, εκπροσωπώντας το ιστορικό Σωματείο ευχήθηκε σε όλη την Παροικία μια καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία και ομόνοια. Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν στον δικό του χαιρετισμό ευχήθηκε σε όλη την Παροικία έναν χρόνο γεμάτο με υγεία και πάνω από όλα αντοχή, προτρέποντας όλους μας να βιώνουμε την κάθε στιγμή στο έπακρο, κάνοντάς την όσο καλύτερη μπορούμε. Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης και η Γενική Πρόξενος κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου και ο Επιτετραμμένος της  Κυπριακής Πρεσβείας κ. Ονούφριος Οικονομίδης

Ακολούθησε η κοπή και η ευλογία της Βασιλόπιτας του Ναυτικού Ομίλου από τα χέρια όλων των επισήμων με την τυχερή της χρονιάς να είναι η κα Ρούπα Αυγουστιάδη.

Όλοι απολαύσαμε στην συνέχεια το γιορτινό μενού και την φροντίδα του Ομίλου με θέα τον μοναδικό Νείλο. Τα τραπέζια όλα γεμάτα και στρωμένα με τους πεντανόστιμους μεζέδες. Το φως του Καΐρου και η θέα στον μαγευτικό ποταμό από το πλωτό του Ομίλου, έκοβε την ανάσα, κανοντάς μας για μια ακόμα μια φορά να νιώσουμε τυχεροί και ευλογημένοι, αλλά και να συναισθανθούμε την ευθύνη και την υποχρέωση όλων μας για να διαφυλάξουμε το Ιστορικό αυτό σωματείο της Ελληνικής μας Παροικίας.

Στην γιορτινή ημέρα παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου, ο Γραμματέας της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Γιώργος Οικονόμου, ο βοηθός του ΑΚ.ΑΜ  Αντισμήναρχος  Κωνσταντίνος Πετρούλης,  ο Επιτετραμμένος της  Κυπριακής Πρεσβείας κ. Ονούφριος Οικονομίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, ο Ταμίας του Ε.Ν.Ο.Κ. κ. Χρήστος Αντωνίου, η κα Βάσω Γαζή Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου, ο Περιφεριακός Έφορος Αποδήμων Προσκόπων κ. Ανδρέας Γιόσρι και η Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης του 1ου Συστήματος Προσκόπων κ. Κωνσταντίνα Γεδεών, ο Επίτροπος της «Παναγίας» στην Ηλιούπολη κ. Ζαχαρίας Φούμελης, ο κ. Κλόντ Νακάς Πρόεδρος των Αραβόφωνων Ορθοδόξων.

(βίντεο : Άρης Γκρουνστείν)
Αρέσει σε %d bloggers: