Με την έλευση του νέου χρόνου η ελπίδα μας είναι, τα όσα θα έρθουν να είναι καλύτερα και πιο ευχάριστα από τα όσα πέρασαν. Εύχομαι λοιπόν, καθώς και όλοι οι συνάδελφοί μου της Δ.Ε., σε όλες και όλους σας το 2024 να είναι ένα έτος καλύτερο και πιο ευχάριστο από αυτό που μας άφησε.

Όσο και αν ακούγεται «κλισέ» αυτή η  ευχή την έχουμε πραγματικά ανάγκη, καθώς χωρίς υπερβολές ζούμε σε έναν κόσμο που δεν μπορεί να βρει ηρεμία και τάξη. Το 2022 ευχηθήκαμε ειρήνη… ο Φλεβάρης του 22 όμως μας έφερε τον πόλεμο στην Ουκρανία, και μια παγκόσμια αναστάτωση που μαζί με την πανδημία αποτέλεσαν ένα δυνατό «κοκτέιλ» αβεβαιότητας και αστάθειας. Ευχή μας για το 2023 ήταν να σημάνει το οριστικό τέλος της πανδημίας, αλλά και του αδελφοκτόνου αυτού πολέμου, μάταια όμως… η πανδημία (παρότι δεν ορίζεται πια έτσι) μεταλλάχτηκε αλλά υπάρχει, ο πόλεμος αν και αρχίζει να δείχνει σημεία υπεροχής στην μία πλευρά, όχι μόνο δεν τέλειωσε αλλά μας ήρθε και δεύτερος  και μάλιστα στην διπλανή μας πόρτα, στην μαρτυρική Γάζα!

Είμαι πραγματικά προβληματισμένος αν πρέπει να ευχηθώ να τελειώσουν όλα αυτά ή τουλάχιστον να μην έρθουν και άλλα χειρότερα! Ο κόσμος, αλλά κυρίως οι ηγεσίες του, έχουν ανάγκη μιας αφύπνισης από την μέχρι σήμερα πορεία τους, ένα γερό ταρακούνημα που να τους δείξει πως δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά η πορεία τους!

Το 2024 η Ελλάδα γιορτάζει 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την αφετηρία της πορείας της προς την οδό μιας ευνομούμενης πολιτείας μιας Ευρωπαϊκής χώρας που σέβεται τους πολίτες της και αντιμετωπίζει πάντα τις όποιες προκλήσεις με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενώ παράλληλα η οικονομία και η επενδυτική βαθμίδα δίνουν ελπίδες. Εδώ πρέπει να είμαστε περήφανοι, μόνο που η ακρίβεια και η μη ουσιαστική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας δεν μπορεί αν μας αφήνει απροβλημάτιστους για το μέλλον.

Το 2024 όμως θα θυμηθούμε και τα 50 χρόνια από την πιο σύγχρονη εθνική μας συμφορά, αυτή της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Εδώ δεν πρέπει να είμαστε καθόλου περήφανοι, αλλά παράλληλα δεν πρέπει να πάψουν οι προσπάθειεςεπίλυσης του Κυπριακού. Η Κύπρος κατάφερε πολλά αν και ματωμένη και με το 40% του εδάφους της σε κατοχή. Έγινε μια Ευρωπαϊκή χώρα με νόμισμά της το Ευρώ, στην οικονομία της έκανε άλματα, στην άμυνά της επίσης, ενώ προσωπικά αισθάνθηκα πολλές φορές περήφανος για την στάση της σε κρίσιμες στιγμές. Είναι μια χώρα που αξίζει πολλά καλύτερα και μπορεί να τα καταφέρει.

Το 2024 βρίσκει και την Αίγυπτο σε μια δυναμική πορεία. Τα έργα υποδομών δεν σταματούν παρά τις παγκόσμιες δυσκολίες, την εμπόλεμη ζώνη της Γάζας, την δυσκολία στο διεθνές εμπόριο από την Ερυθρά θάλασσα, αυτά μοιραία επηρεάζουν και μεγιστοποιούν το πληθωριστικό πρόβλημα που σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθυσμό αφήνουν πολλές προκλήσεις, με τελευταία την παράνομη επέκταση των χωρικών υδάτων της Λιβύης με γραμμή βάσης τον κόλπο της Σύρτης…

Έχουμε λοιπόν πολλά να μας προβληματίσουν για τις τρεις πατρίδες μας το 2024, και πραγματικά το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι δύναμη, σθένος και διορατικότητα στις ηγεσίες των τριών χωρών μας για να πετύχουν τους στόχους τους μέσα σε όλες αυτές τις δυσκολίες.

Στο παροικιακό μας τώρα σκέλος το 2024 δείχνει να είναι μια χρονιά πολλών γεγονότων με κύριο την συντονισμένη πλέον συνεργασία των δύο Κοινοτήτων Καΐρου  και Αλεξάνδρειας. Προκλήσεις υπάρχουν για τις δύο ακόμα μικρές Κοινότητες και που οι μόνοι φορείς που μπορούν και πρέπει να ασχοληθούν με τα δικά τους είναι τα Προξενεία μας.

Προκλήσεις υπάρχουν όμως και στα θέματα των συντάξεων παλιών και νέων, στις άδειες παραμονής και εργασίας των Αιγυπτιωτών δεύτερης και τρίτης γενιάς, στο θέμα των Αιγυπτιακών υπηκοοτήτων αλλά και στην ηλεκτρονική δυσλειτουργία κάποιων διαδικασιών για τους συνταξιούχους μας στις ψηφιοποιημένες πλατφόρμες της Ελλάδος.

Είμαστε ευτυχείς που στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως οι σχέσεις με τους Απόδημους είναι προτεραιότητα της Πολιτείας. Και όντως η ψήφος από την χώρα διαμονής, η Επιστολική ψήφος είναι πλέον χειροπιαστές αποδείξεις.

Μας ενθουσίασε ιδιαίτερα η φράση του Πρωθυπουργού πως «…εξελίσσεται η Εθνική Στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό με αιχμές την ελληνική γλώσσα, την πολιτιστική μας κληρονομιά και την εκπαίδευση!» και από αυτή ορμώμενοι θα φροντίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να την στηρίξουμε.

Καλή και ευλογημένη νέα χρονιά με το μέλλον εν αινίγματι.

Χ. Θ. Καβαλής

Πρόεδρος Ε.Κ.Κ.

Αρέσει σε %d bloggers: