Ο Στέφανος Ταμβάκης στην Βουλή των Ελλήνων για την επιστολική ψήφο
18/01/2024
Ελληνικό Κέντρο Καΐρου. Ανακοίνωση
19/01/2024
Show all

Γ.Γεραπετρίτης: Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν κοινό όραμα για ειρήνη, ανάπτυξη και ευημερία

Σε εγκάρδιο κλίμα διεξήχθη στο Κάιρο την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου  η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Γεραπετρίτη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξαν συνομιλίες και σύγκλιση απόψεων για διμερή και περιφερειακά θέματα με έμφαση στην κρίση στη Μέση Ανατολή.

Στη συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο ήταν επίσης παρών ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών κ. Σάμεχ Σούκρι και συζητήθηκε ο οδικός χάρτης για την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Ακολούθησε  η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στο αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, γεύμα εργασίας και κοινή συνέντευξη Τύπου. Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων των δύο υπουργών βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι διμερείς σχέσεις, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης στην περιοχή και της ανησυχίας περιφερειακής αποσταθεροποίησης, από την Ερυθρά Θάλασσα έως τον Λίβανο.

Ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ελλάδας για την κατάσταση στη Γάζα και την αυξανόμενη ένταση στη Δυτική Όχθη, την πιθανότητα επέκτασης της κρίσης στον Λίβανο και την αυξανόμενη ανασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα.

Υπογράμμισε πως η Ελλάδα, ως κορυφαία πλοιοκτήτρια χώρα στον κόσμο, και η Αίγυπτος που ελέγχει τον γεωστρατηγικό σύνδεσμο μεταξύ της Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας, δηλαδή τη διώρυγα του Σουέζ, είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν και να υπερασπιστούν την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει τις σχέσεις της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, σημείωσε θα έχει την ευκαιρία να υποδεχθεί την προσεχή Δευτέρα τον κ. Σάμεχ Σούκρι ως υπουργός Εξωτερικών ενός από τα παλαιότερα κράτη-μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου.

Μετά το πέρας του γεύματος εργασίας, ο κ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου κ.  Αμπούλ Γκέιτ.

(φώτο: Υπουργείο Εξωτερικών)

Αρέσει σε %d bloggers: