Βασίλης Α. Πουλαρίκας

Η Μουσική είναι η κίνηση του ήχου, για να φτάσει την ψυχή και να της διδάξει την αρετή. Με αυτά τα λιτά λόγια ο Πλάτωνας, ο μέγιστος των Ελλήνων φιλοσόφων, συμπύκνωσε την ηθική του διδασκαλία θέτοντας στο κέντρο της την μουσική και ονομάζοντάς την, ως την ομορφιά του Σύμπαντος κόσμου.

Την πολύτιμη αίσθηση της συμπαντικής αυτής ομορφιάς ζήσαμε το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου σε μια μουσική οπερατική βραδιά απαράμιλλης αισθητικής ποιότητας, με τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου να υποδέχεται στην Πρεσβευτική Κατοικία στο Ζαμάλεκ τους «Φίλους της Όπερας του Καΐρου», οι οποίοι και οργάνωσαν την λαμπερή αυτή εκδήλωση.

Η μέτζο σοπράνο  Ζολή Φάιζη και ο πιανίστας Τζέιμς Γκρέιγκ Μάρτιν, καταξιωμένοι καλλιτέχνες και οι δυο τους, με διεθνείς περγαμηνές, ταξίδεψαν για μια ώρα τους εκατό και πλέον φιλόμουσους καλεσμένους στην μαγεία της κλασικής οπερατικής σκηνής.

«Η μουσική έχει μια απίστευτη ενοποιητική δύναμη, που μιλά κατευθείαν στις ψυχές μας». Με αυτά τα λόγια ο Έλληνας Πρέσβης χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Προέδρου των Φίλων της Όπερας κ. Ναμπίλ Σόεμπ εξαίροντας την δυναμική και την πολύπλευρη δράση της οργάνωσης, στα καλλιτεχνικά δρώμενα του Καΐρου.

Ο κύριος Παπαγεωργίου ανέφερε ότι οι καλλιτεχνικές συνέργειες μεταξύ της Ελληνικής Πρεσβείας και της Όπερας του Καΐρου έχουν βαθιές ρίζες στον χρόνο, όμως είναι η πρώτη φορά που η Ελληνική Πρεσβεία φιλοξενεί μια εκδήλωση των «Φίλων της Όπερας» και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην διαπολιτισμική διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.

Ο κ. Σόεμπ στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε από καρδιάς τον Έλληνα Πρέσβη για την φιλοξενία της μουσικής εκδήλωσης στον περικαλλή, όπως τον χαρακτήρισε, χώρο της Πρεσβευτικής Κατοικίας, ενώ αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην αγαστή συνεργασία που είχε με τον Υπεύθυνο Πολιτιστικών θεμάτων της Πρεσβείας κ. Γιάννη Μελαχροινούδη.

Ο Πρόεδρος των «Φίλων της Όπερας» παρουσίασε στους παρισταμένους, το όραμα αλλά και τις επιδιώξεις της φιλόδοξης αυτής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης(ΜΚΟ) που όπως είπε έχει ως σκοπό να φέρει κοντά τους ανθρώπους που αγαπούν την όπερα και το μπαλέτο. Παρουσίασε επίσης όλα τα μέλη του Συμβουλίου, τους οποίους και ευχαρίστησε προσωπικά για την ακάματη συμβολή τους στην επιτυχή ευόδωση όλων των δράσεων.

Τέλος ο κ. Σοέμπ προσέφερε στον κ. Παπαγεωργίου έναν καλαίσθητο τόμο με τους θησαυρούς του Τουταγχαμών.

Μετά τις θερμές ομιλίες, η υψηλή τέχνη της Όπερας  πήρε την σκυτάλη. Η κρυστάλλινη φωνή της κας Ζολή Φάιζη  με την μελωδική συνοδεία του πιανίστα κ. Τζέιμς Γκρέιγκ Μάρτιν μας ταξίδεψαν στις διασημότερες άριες που γράφτηκαν ποτέ και έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην ψυχή των φίλων της όπερας σε όλο τον κόσμο.

Οι δύο καλλιτέχνες καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό, το οποίο δεν σταματούσε να τους επευφημεί για την υψηλού επιπέδου παράσταση.

Ακολούθησε δεξίωση στον κήπο της Πρεσβευτικής Κατοικίας με τους παρισταμένους να ανταλλάσσουν τις εντυπώσεις τους από την μοναδική αυτή μουσική βραδιά.

Άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, πολιτικοί και γενικότερα επίλεκτα στελέχη της Καϊρινής κοινωνίας ήταν ανάμεσα στους παρισταμένους. Ξεχωρίσαμε τον ζωγράφο και διανοητή Γουατζή Γουάχμπα, τον διάσημο Αιγύπτιο ηθοποιό  και Πρόεδρο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καΐρου κ. Χουσεΐν Φάχμη, τον πολιτικό Δρ Μοχάμεντ Αμπού Ελ Γκάρ, τον Πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Κρίστιαν Μπέργκερ, τον Δρ. Σαλάχ Χάφες πρ. Υπουργό περιβάλλοντος, την Δρ. Νιχάλ Φάχμη πρώην σύμβουλο των Ηνωμένων Εθνών, την Λιβανέζα εικαστικό κ. Ράνα Τσάλαμπι, τον Δρ. Ανουάρ Μογκχίθ πρώην Διευθυντή της Εθνικής Τηλεόρασης, τον ποιητή και παρουσιαστή της τηλεόρασης κ. Αμπντουλά Γιόσρι.

Την Πατριαρχική Επιτροπία Καΐρου εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος επιψηφισμένος Επίσκοπος Ιππώνος Στέφανος, ενώ την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Καβαλής.

Μάθετε περισσότερα για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις των “Φίλων της Όπερας” πατώντας εδώ.

Δείτε το βίντεο της μαγικής εκδήλωσης των “Φίλων της Όπερας” στην Ελληνική Πρεσβευτική Κατοικία

Αρέσει σε %d bloggers: