Γέμισε για ακόμα μια Καθαρά Δευτέρα ο Ελληνικός Ναυτικός μας Όμιλος από την μεγάλη Αιγυπτιώτικη οικογένεια του Καΐρου. Η μέρα αυτή, που κάθε χρόνο «ρίχνει την αυλαία» της Αποκριάς σηματοδοτεί και την έναρξη της πιο σημαντικής περιόδου νηστείας, της Σαρακοστής, ενώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη στην συλλογική μνήμη της Παροικίας μας, με τον εορτασμό της στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο στις όχθες του μαγευτικού ποταμού της Νειλοχώρας.

Μια μέρα νηστείας, αλλά και αργίας η Καθαρά Δευτέρα, που όλοι μας καλούμαστε να «καθαρίσουμε» το πνεύμα και το σώμα μας από τα περιττά και τα επιβλαβή και να προετοιμαστούμε για την μεγάλη περίοδο της Σαρακοστής που θα μας οδηγήσει στο Άγιο Πάσχα.

Απο νωρίς το μεσημέρι ο Πρόεδρος του ΕΝΟΚ κ. Γιώργος Ρεκτσίνης και το προσωπικό του Ομίλου υποδέχονταν εγκάρδια τον κόσμο την γιορτινή αυτή ημέρα και τον οδηγούσαν στα τραπέζια που ήταν στρωμένα σε όλους τους χώρους.

Γύρω στις δύο και μισή όλα τα τραπέζια είχαν γεμίσει και το Σαρακοστιανό μενού κυριαρχούσε σε όλα τα πιάτα. Καλαμαράκια, γαρίδες, φασόλια, ελιές, λαχανικά, χαλβάδες και ταραμοσαλάτες σπιτικές που πολλοί είχαν φέρει μαζί τους για το γιορτινό τραπέζι και φυσικά η πατροπαράδοτη λαγάνα που δεν θα μπορούσε να λείπει, συμπληρώνοντας γευστικά το έθιμο της ημέρας.

Ο καιρός δυστυχώς δεν ήταν σύμμαχός μας αυτήν την χαρούμενη ημέρα. Αυτό όμως δεν πτόησε κανέναν και όλα εξελίχθηκαν σαν να μην συμβαίνει στην κυριολεξία τίποτα. Οι καρέκλες μετακινήθηκαν μόνο λίγο για να αποφύγουμε τα κενά στο υφασμάτινο σκέπαστρο και το κέφι συνεχίστηκε αμείωτο. Και αφού όλοι απόλαυσαν τα πλούσια Σαρακοστιανά εδέσματα, ήρθε ή ώρα να ολοκληρωθεί το έθιμο της ημέρας με το πέταγμα του χαρταετού.

Οι μπαμπάδες, οι μαμάδες, οι γιαγιάδες και οι παππούδες μπροστά και πίσω το πολύχρωμο τσούρμο από τους μικρούς μπόμπιρες τις Παροικίας μας έτοιμο να πετάξουν όλοι μαζί τους αετούς, που με τον αέρα που είχε λόγω της κακοκαιρίας φτάνανε πιο ψηλά από κάθε άλλη χρονιά. «Ο δικός μας θα φτάσει στα σύννεφα και δεν θα τον βλέπουμε πια», έλεγε η Κωνσταντίνα καμαρώνοντας για τον αετό που κρατούσε με τον μπαμπά.

Μια κατάσταση χαρμολύπης το πέταγμα του αετού, με τον Παντελή, την Κωνσταντίνα, τον Γιούσεφ, την Αριάδνη, τον Κωνσταντίνο και πόσα άλλα παιδάκια να προσπαθούν να κρατήσουν τα μάτια τους καρφωμένα στο χαρούμενο πέταγμα του αετού τους, που άλλοτε έφτανε μέχρι τα σύννεφα, χρωματίζοντάς τα και άλλοτε βουτούσε με δύναμη σε ελεύθερη πτώση στα νερά του Νείλου.

Οι αθλοπαιδιές της ημέρας δεν περιλάμβαναν μόνο το πέταγμα του αετού, το οποίο διακόπτονταν όταν το κέφι της παρέας άλλαζε ρότα. «Πάμε κάτω», φώναζε κάποιος και όλοι ακολουθούσαν για να ξεκινήσουν ιδιότυπα πρωταθλήματα με βελάκια, χορευτικές επιδείξεις με τραγούδια από το ΤΙΚ ΤΟΚ, και παιχνίδια με χαρτιά. Το γλέντι άναψε όμως και για τους μεγάλους και στην πίστα του Ομίλου με την μουσική συνοδεία λαϊκών τραγουδιών είδαμε απίστευτο χορευτικό κέφι και απίστευτες φιγούρες.

Βέβαια το πέταγμα του αετού δεν ξεχνιότανε και κάθε τόσο μικροί και μεγάλοι ξανάπιαναν το νήμα της γιορτινής ημέρας και τσούπ πάλι στα ουράνια κάποιος αετός.

Το γλέντι της Καθαράς Δευτέρας στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο του Καΐρου το ακολουθήσαμε μέχρι τις εννιά περίπου το βράδυ, όταν έφυγαν και οι τελευταίες παρέες αφήνοντας σε όλους μας μια γλυκιά και ζωηρή επίγευση που θα μείνει στην μνήμη μας για μέρες.

Μεταξύ άλλων στον Όμιλο είδαμε την Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, τους Κοινοτικούς Επιτρόπους κ.κ. Λεωνίδα Φοντριέ και Ανδρέα Γιόσρι, τις κυρίες Κάτια Καζακάκου και Καίτη Βλαντή από το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου, την κα Κωνσταντίνα Γεδεών Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης των Προσκόπων, ενώ από την Πρεσβεία μας γλέντησαν στον Όμιλο ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδος στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης και ο Γραμματέας της Πρεσβείας κ. Γιώργος Οικονόμου, ενώ τέλος από τα Ελληνικά μας σχολεία μεταξύ πολλών εκπαιδευτικών παρέστη και ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Βασίλης Λάγιος.

Αρέσει σε %d bloggers: