Κάθε χρόνο λίγες μέρες πριν την 25η Μαρτίου τα Ελληνικά μας σχολεία γιορτάζουν με ποικίλες εκδηλώσεις την επέτειο της Εθνικής μας παλιγγενεσίας αλλά και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Γιορτάζουν την απαρχή και την γέννηση του σύγχρονου Ελληνικού έθνους  μέσα από τις διδακτικές σχολικές παραστάσεις, που οι δάσκαλοι του σήμερα μεταλαμπαδεύουν στους μαθητές τους, τις αξίες, τα ιδανικά και το πάθος της Ελληνικής μας φυλής.

Στα σχολεία της Ομογένειας ανά τον κόσμο, παρότι οι μαθητές ακολουθούν πιστά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ελλάδας, η γεωγραφική απόσταση από την μητέρα πατρίδα παράγει αναπόφευκτα ένα διαφορετικό φαντασιακό πλαίσιο, που χρωματίζει όμως έντονα όλες τις επετειακές εκδηλώσεις. Παράγει συγκίνηση και γεννάει νέες πολιτισμικές συνδέσεις με τους λαούς που οι Έλληνες συνυπάρχουν αιώνες τώρα.

Μια τέτοια συγκινητική ημέρα ζήσαμε το Σάββατο 23 Μαρτίου στα Ελληνικά μας σχολεία στην Ηλιούπολη του Καΐρου.

Από την Αχιλλοπούλειο Σχολή, το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο της Ελληνικής μας Παροικίας ξεκίνησε στις εννέα το πρωί η μαθητική μας γιορτή. Ο Διευθυντής της Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος αφού καλωσόρισε τους επισήμους, αλλά και τους γονείς για την τιμητική τους παρουσία έδωσε τον λόγο στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ιππώνος Στέφανο για τον δικό του χαιρετισμό, ο οποίος μετέφερε σε όλους την αγάπη της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου αλλά και του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μέμφιδος Νικόδημου. Μίλησε για την διττή σημασία της σημερινής εορτής, αλλά και για την πεποίθησή του ότι οι μαθητές μέσα από σχολική τους παράσταση θα ζωντανέψουν μνήμες που θα ενδυναμώσουν όπως είπε την αγάπη μας προς το πρόσωπο της Παναγίας, αλλά και προς την Πατρίδα μας.

Ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου στον δικό του χαιρετισμό φώτισε στον λόγο του την συμβολή των φιλελλήνων στην προσπάθεια των εξεγερμένων να αποτινάξουν δια παντός τέσσερεις αιώνες δουλείας. Εξήρε επίσης την προσπάθεια των εκπαιδευτικών για να παραμείνουν τα διδάγματα του 1821 όχι ως ένα άδειο κέλυφος, όπως ανέφερε, αλλά ως ένα καθημερινό βίωμα.

Η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες έτσι ώστε η γλώσσα, η κουλτούρα και ο πολιτισμός να ρέει μέσω της εκπαίδευσης σε όλους τους μαθητές, αλλά και στην χώρα που, όπως είπε, μας φιλοξενεί.

Η γιορτή ξεκίνησε με τους μικρούς μαθητές του Νηπιαγωγείου να βγαίνουν στην σκηνή και να κλέβουν την παράσταση με την δύναμη και τον αυθορμητισμό της παιδικής τους ψυχής. Με το χαμόγελο στα χείλη, αλλά και μια δικαιολογημένη αμηχανία κοιτούσαν την δασκάλα τους κα Ελένη Ταμπάκη στα μάτια και έπαιρναν θάρρος για να υψώνουν την φωνή τους και να χτυπάνε με δύναμη το πόδι τους στην σκηνή μεταφέροντας σε όλους μας τα μηνύματα της επανάστασης ενός ολόκληρου λαού.

Η παράσταση συνεχίστηκε με τους μεγάλους μαθητές του Δημοτικού, της Πέμπτης και της Έκτης τάξης  να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό επί σκηνής και στην κυριολεξία να μας μεταφέρουν στο κλίμα της εποχής μέσα από τα μουσικοθεατρικά τους δρώμενα, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω φάνηκε ότι τα είχαν δουλέψει πολύ εντατικά με τις δασκάλες τους, τις κυρίες Λεμονιά Μπουλά και Γεωργία Πετούση καθώς και τα μουσικά θέματα της παράστασης που την μπαγκέτα της διεύθυνσης κρατούσε επάξια η εκπαιδευτικός κα Δώρα Μάστακα. Να αναφερθούμε επίσης και να δώσουμε τα εύσημα στην κα Ευαγγελία Χαλκιά ,η οποία είχε επιμεληθεί τα σκηνικά και τα κουστούμια.

Στην επετειακή γιορτή ακούσαμε μεταξύ άλλων το Θούριο του Ρήγα, αλλά και τον Όρκο των Φιλικών που ορκίζονταν με πίστη οι αγωνιστές για την λευτεριά της πατρίδας. Στην σχολική σκηνή αντήχησε και ο Λόγος του Κολοκοτρώνη από την Πνύκα, που χαλύβδωνε με τις λέξεις του το φρόνημα της επανάστασης και λίγο πιο πέρα είδαμε τις Σουλιώτισσες να χορεύουν τον τελευταίο της ζωής τους χορό ως αντίτιμο της ελευθερίας. Ακούσαμε και τον «Ματρόζο», ένα μακροσκελές ποίημα για τον Σπετσιώτη αυτό αγωνιστή που χάρισε αφειδώλευτα τα πάντα στην πατρίδα και στον αγώνα για την λευτεριά και έσωσε στην μάχη από βέβαιο θάνατο τον Κωνσταντίνο Κανάρη.

Και για  αυτό το ποίημα τον «Ματρόζο» που απήγγειλε η μαθήτρια Εφραιμία Τσιλιγκάκη μάθαμε ότι και η μητέρα της και η γιαγιά της το είχαν απαγγείλει στην ίδια περίπου ηλικία  σε μια αντίστοιχη μαθητική εκδήλωση για την 25η Μαρτίου.

Την συγκινητική παράσταση της Αχιλλοπουλείου έκλεισαν οι Μεσολογγίτισσες γυναίκες, τις οποίες υποδύονταν οι μαθήτριες της πέμπτης και της έκτης και ακολούθησαν τιμητικά από τα χείλια όλων μας οι εθνικοί ύμνοι της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Στον δικό του χαιρετισμό κλείνοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής μίλησε για την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση όλων μας να τιμούμε τους ανθρώπους που έδωσαν την ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι.  Προέτρεψε όλους μας να ακολουθούμε τα διδάγματα των Αγωνιστών του ΄21 και να προσπαθούμε να τους μιμηθούμε ο καθένας στο μέτρο που μπορεί. Ο κ. Καβαλής ευχαρίστησε τον Διευθυντή της Αχιλλοπουλείου Σχολής, τις δασκάλες, αλλά και τους μικρούς, όπως τους αποκάλεσε, ήρωες, γιατί αυτά που έμαθαν σήμερα δεν θα τα ξεχάσουν ποτέ στην ζωή τους. Ο κ. Καβαλής μοιράστηκε τέλος και την συγκίνηση που ένιωσε ακούγοντας τον «Ματρόζο», τον οποίο όπως  αποκάλυψε απήγγειλε και ο ίδιος πριν από  45 ακριβώς χρόνια στο ίδιο σχολείο.

Αναμνηστικές φωτογραφίες, συγχαρητήρια από όλους προς τους διοργανωτές για την συνέχεια και η επόμενη εορταστική «αυλαία» να ανοίγει  λίγα λεπτά μετά στην Αμπέτειο Ελληνική Σχολή με τον Διευθυντή κ. Γιώργο Κοκορέλη, να μας καλωσορίζει με χαρά στο αμφιθέατρο και να αναφέρει ότι περιποιεί ιδιαίτερης τιμής για τον ίδιο και για όλους τους εκπαιδευτικούς η εορτή της εθνικής μας επετείου.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιππώνος Στέφανος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην συμβολή της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία όπως τόνισε δεν θα πάψει ποτέ να προστατεύει το γένος των Ορθοδόξων και το γένος των Ελλήνων. Ο Έλληνας Πρέσβης κ. Παπαγεωργίου μίλησε για την  γενναία δόση πατριωτισμού και μνήμης που χάρη στα παιδιά μας παίρνουμε σήμερα τιμώντας τους αγωνιστές της ελευθερίας της πατρίδας μας. Ο Δικαίος της Μονής Σινά Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Πορφύριος μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Σινά και Προέδρου του Ιδρύματος Αμπέτ  Δαμιανού λέγοντας ότι σήμερα γιορτάζουμε την ελευθερία, η οποία είναι ένα δώρο του δημιουργού Θεού προς τον άνθρωπο. Γιορτάζουμε τον αγώνα των Ελλήνων του 1821 που πολέμησαν με ανδρεία για να ελευθερωθούν από μια σκληρή σκλαβιά αιώνων.

Στον δικό του χαιρετισμό ο Επιτετραμμένος της  Κυπριακής Πρεσβείας κ.  Ονούφριος Οικονομίδης ανέφερε: «Σήμερα γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό των Ελλήνων έναντι των Οθωμανών. Ήταν ένας αγώνας ενάντια στην τυραννία και την καταπίεση που είχε αντιμέτωπο μια μεγάλη αυτοκρατορία της εποχής, αλλά είχε αντιμέτωπο και την Ιερά Συμμαχία που κατέπνιγε όλα τα επαναστατικά ρεύματα της Ευρώπης»

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής στον δικό του χαιρετισμό μίλησε για την διπλή εθνική εορτή που όπως είπε κάνει όλους τους Έλληνες υπερήφανους. Τόνισε τον ρόλο του απόδημου Ελληνισμού για την ευόδωση της επανάστασης με την «Φιλική Εταιρία», όπως ανέφερε, να ιδρύεται επτά χρόνια πριν την επανάσταση και άλλα οκτώ χρόνια πιο πριν ο Ρήγας Βελεστινλής να γράφει τον Θούριο, τον πιο διαδεδομένο προεπαναστατικό πατριωτικό ύμνο ο οποίος, όπως είπε εξαίρει την ιδέα της ελεύθερης ζωήςκαι βάζει τις βάσεις μαζί με όλα τα ρεύματα των απόδημων Ελλήνων για την προετοιμασία της επανάστασης του έθνους.

Υπεύθυνοι της γιορτής της Αμπετείου ήταν η κα Μουμούρη Ελένη και ο κύριος Τσιάχτας Αριστοτέλης, ενώ την χορωδία διηύθυνε ο κ. Τσιλιμπώκος Θεόδωρος.

Η γιορτή της Αμπετείου κινήθηκε σε δύο θεματικούς άξονες. Στον πρώτο, ο π. Πορφύριος   σκιαγράφησε με τον λόγο του την συμβολή της Εκκλησιάς ως θεσμό, αλλά και την αυτοθυσία μεμονωμένων ιερέων στο βωμό της επανάσταση . Στο δεύτερο πυλώνα, καθηγητές και μαθητές είχαν επιλέξει να μας ταξιδέψουν με τραγούδια και θεατρικά στην μεγάλη χωρία του Φιλελληνισμού, που σαν αδάμαστο ρεύμα κάρπισε τις επαναστατικές τάξεις και ανόρθωσε το ηθικών των εξεγερμένων Ελλήνων. Ακούσαμε ποιήματα του Σολωμού, του Βίκτωρος Ουγκό, του Πούσκιν, του Λόρδου Βύρωνα αλλά και απολαύσαμε μια ευχάριστη έκπληξη όταν είδαμε τους καθηγητές να συμμετέχουν και αυτοί ενεργά και να απαγγέλουν με ιδιαίτερη θεατρικότητα τον « Ύμνο στην Ελευθερία» του Φρεντερίκ Μιστράλ, αλλά και πολλά άλλα που πραγματικά μας ενθουσίασαν με την ευρηματική τους επιλογή.

Στην γιορτινή ημέρα και στις δύο Ελληνικές Σχολές παρέστησαν πέραν των αναφερθέντων επισήμων και η Πρόξενος κα Όλγα Τζωρτζάτου, ο Έλληνας ΑΚ.ΑΜ Πλοίαρχος Π.Ν. κ.Μιχάλης Τσιλιγκάκης, η κα Ελένη Μαγγανά Γενική Γραμματέας  του Ιδρύματος Αμπέτ,η κα Δέσποινα Τζόβα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Πρεσβείας, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Αχιλοπουλείου Σχολής κα Ράνια Μουσταφά.

Ως ευχάριστη κατακλείδα της σημερινής εορταστικής ημέρας δείτε παρακάτω ορισμένες εικόνες από τον αντίστοιχο εορτασμό της 25ης Μαρτίου στην Αχιλλοπούλειο και την Μελαχροίνειο Σχολή του Καΐρου … μερικές δεκαετίες πριν. Εικόνες που καταμαρτυρούν την αρμονική συνέχεια στον χρόνο, αλλά και την συμβολή των Ελληνικών μας Σχολών στο Κάιρο. Τις φωτογραφίες δημοσίευσε στο διαδίκτυο η  κυρία Έφη Χαλκιά

Δείτε παρακάτω το βίντεο με ολόκληρη την σχολική εορτή στην Αχιλλοπούλειο

Αρέσει σε %d bloggers: