Την Κυριακή της Ορθοδοξίας γιόρτασε σε κλίμα σεμνής μυσταγωγίας το χριστεπώνυμο Εκκλησίασμα του Κοινοτικού Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης την 24η Μαρτίου. Την Θεία Λειτουργία και την Λιτάνευση των ιερών εικόνων τέλεσε ο νέος προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ συνεπικουρούμενος από τον Πρωτοψάλτη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρου Ρηγάκη.

Ο εορτασμός αυτός αναθερμαίνει στις ψυχές των πιστών την ανάμνηση μιας σκοτεινής περιόδου για την Ορθοδοξία κατά την οποία επικράτησαν τελικά οι εικονολάτρες έναντι των εικονομάχων, των αιρετικών δηλαδή εκείνων που δεν εδέχοντο να τιμούν τις Ιερές Εικόνες. Λέγεται λοιπόν Κυριακή της Ορθοδοξίας, γιατί γιορτάζουμε την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων.

Την αυλαία της πολύχρονης διαμάχης έριξε η Βασίλισσα Θεοδώρα όταν το έτος 843 διακήρυξε δημόσια ότι “ασπαζόμεθα τις Εικόνες, όχι λατρευτικά, ούτε ως Θεούς, αλλά ως εικόνες των αρχετύπων”. Μαζί με τον γιο της Αυτοκράτορα Μιχαήλ λιτάνευσαν και ανεστήλωσαν τις Ιερές Εικόνες ακολουθούμενη από τον κλήρο και τον λαό.

Μια τέτοια πομπή εντός του Ιερού Ναού πραγματοποίησαν οι πιστοί με προεξάρχοντα τον Ιερέα του Ναού, ο οποίος συσπείρωσε γύρω του την ενέργεια της ζώσας Χριστιανικής μνήμης.

Στην εορταστική ημέρα παρέστησαν μεταξύ άλλων η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδας στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, η κα Βάσω Γαζή Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου. Ακολούθησε κέρασμα στον φιλόξενο χώρο του Προσκοπείου, ο οποίος προετοιμαζόταν για την μεγάλη αυριανή γιορτή του εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

Αρέσει σε %d bloggers: