Amfiktionia_Cairo

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη

Κατάγεται από την Πρέβεζα,  σπούδασε κινηματογράφο στην Ακαδημία κινηματογράφου Στοκχόλμης. Ζει και εργάζεται στη Στοκχόλμη.

Έκανε πολλές ταινίες σε συνεργασία με το σύλλογο φίλων κινηματογράφου της Τένστας (Tenstafilm forening), για το Δήμο Στοκχόλμης, για το κέντρο κινηματογράφου της Σουηδίας, για τη Σουηδική TV, για την ΝΕΤ και την ΕΡΤ. Διευθύνει τη Σχολή Κινηματογράφου στην παλιά πόλη (Gamla Stan) της Στοκχόλμης Master Olofsgarden. Πολλές από τις ταινίες του έχουν προβληθεί σε κινηματογράφους, τηλεοράσεις στη Σουηδία, Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες.

Σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ τιμήθηκε με χρυσά και αργυρά βραβεία όπως: «Golden Clapper Board» στη Σουηδία, στο φεστιβάλ στο Ρότερνταμ, Κάτω Χώρες, στο φεστιβάλ ταινιών στο Λας Βέγκας, ΗΠΑ κ.α. Επίσης τιμήθηκε με το χρυσό παράσημο του Δήμου Στοκχόλμης για την προσφορά του στην πόλη.

Οι ταινίες του Μπάμπη Τσόκα προβάλλονται σήμερα σε ολόκληρη τη Σουηδία μεταφέροντας έτσι αντιρατσιστικές, ανθρωπιστικές και άλλες αξίες σ΄ ένα κόσμο που καθημερινά δείχνει να χάνει κάτι από την ομορφιά του.

Αναλυτικά το έργο του ως Σκηνοθέτης – Σεναριογράφος:

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ – ΘΕΑΤΡΟ

«AVSKEDET» (Ο ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ) Ταινία μικρού μήκους 30 λεπτών. Σουηδικό Κέντρο Κινηματογράφου. Βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Στοκχόλμης. Παίχτηκε στην τηλεόραση της Νορβηγίας και της Σουηδίας. Παίχτηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδος και της Σουηδίας.

«HEMKOMSTEN» (Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ). Ταινία μικρού μήκους 55 λεπτών.  Σουηδικό Κέντρο Κινηματογράφου. Βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Στοκχόλμης. Παίχτηκε στην τηλεόραση της Νορβηγίας, της Δανίας και της Σουηδίας. Παίχτηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδος και της Σουηδίας.

«MIDDAGSGASTEN» (ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΓΕΥΜΑ). Ταινία μικρού μήκους 50 λεπτών.  Σουηδικό Κέντρο Κινηματογράφου. Βραβεύτηκε στη Σουηδία The national film day. Παίχτηκε στην τηλεόραση της Σουηδίας. Παίχτηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες της Σουηδίας.

«FRAMLINGAR» (ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ). Ταινία μικρού μήκους 25 λεπτών.  Σουηδικό Κέντρο Κινηματογράφου. Παίχτηκε στην τηλεόραση της Σουηδίας, της Νορβηγίας κ.α. Παίχτηκε σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ.

«JURLOSOR» (ΤΑ ΡΟΔΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ). Ταινία μικρού μήκους 35 λεπτών.   Παίχτηκε στην τηλεόραση της Σουηδίας, της Δανίας και της Ελλάδας (ΕΡΤ 1). Παίχτηκε σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ.

«THE STORM» (Η ΘΥΕΛΛΑ). Ταινία μικρού μήκους 9 λεπτών, παίχτηκε σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ.

«ONE OF US» (ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ). Ταινία μικρού μήκους 25 λεπτών.   Βραβεύτηκε με το Golden Clapper Board στη Σουηδία. Βραβεύτηκε στο Διεθνές φεστιβάλ ταινιών Μπιαρίτζ, στη Γαλλία.

«MARKED FOR LIFE» (ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΜΙΑ ΖΩΗ).  Ταινία μικρού μήκους 25 λεπτών.   Βραβεύτηκε στο φεστιβάλ ταινιών στο Ρότερνταμ  . Βραβεύτηκε στο φεστιβάλ ταινιών  στο Λας Βέγκας, ΗΠΑ.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

«ΠΟΥ ΠΟΡΕΥΘΩ» (2008-2010). Ταινία μεγάλου μήκους 85 λεπτών. Μια παραγωγή με τη συνεργασία της Σχολής Κινηματογράφου Diaster Dlofsgarden  Στοκχόλμης Σουηδίας, που ιδρυτής της ήταν ο Σουηδός σκηνοθέτης Ingmar Bergman.

«ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ». (2010 – 2011). Ταινία μεγάλου μήκους 75 λεπτών. Μια ταινία πορτραίτο του διακεκριμένου επιστήμονα καθηγητή παραγωγή κ. Δημητρίου Τσαντούλα. Η παραγωγή έγινε με τη συνεργασία της Σχολής Κινηματογράφου Diaster Dlofsgarden  Στοκχόλμης Σουηδίας

«ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΔΕ ΜΙΑ ΑΚΤΙΔΑ». (2010 – 2012). Ταινία μεγάλου μήκους 75 λεπτών. Είναι μια ταινία που αναφέρεται στη ζωή των ενοίκων που φιλοξενούνται στη μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Εστία». Η αγάπη των κατοίκων της Πρέβεζας και η φροντίδα του προσωπικού προς τους πονεμένους ανθρώπους

«ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ, Άγγιξα, Αγάπησα, Έσκαψα». (Πορτραίτο 2012-2013). Ταινία μεγάλου μήκους 80 λεπτών. Αναφέρεται στη ζωή και το έργο του καθηγητή Αρχαιολογίας και αναμορφωτή της Αρχαίας Μεσσήνης. Προβλήθηκε στον κινηματογράφο  ODEON ΟΠΕΡΑ, στη Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Μεσσήνη, Πρέβεζα, Ηλιούπολη, Σιδηρόκαστρο και TV.

«ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΝΟΥΔΑΚΗΣ, Η αλήθεια πίσω από το μύθο» (Πορτραίτο 2013-2014). Ταινία μεγάλου μήκους 80 λεπτών. Αναφέρεται στη ζωή και το έργο του καθηγητή Αρχαιολογίας και αναμορφωτή της Νάξου και Επιδαύρου. Η ταινία είναι συμπαραγωγή με το ίδρυμα «ΔΙΑΖΩΜΑ» με πρόεδρο τον κ. Σταύρο Μπένο.  Προβλήθηκε στον κινηματογράφο  ODEON ΟΠΕΡΑ, στη Στοκχόλμη και TV.

«ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ. Ο Άνθρωπος, ο Επιστήμων, ο Δάσκαλος».  (Πορτραίτο 2014-2015). Ταινία μήκους 50 λεπτών. Αναφέρεται στη ζωή και το έργο του καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και αναστηλωτή του μνημείου της Ακρόπολης επί 40 χρόνια με τη συνεργασία της UNESCO. Η ταινία είναι συμπαραγωγή με το ίδρυμα «ΔΙΑΖΩΜΑ».  Προβλήθηκε στον κινηματογράφο  ODEON ΟΠΕΡΑ, στην TV και σε πόλεις της Ελλάδας.

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΣ». Πορτραίτο 2015- 20016. Ταινία μήκους 55 λεπτών. Αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Ακαδημαϊκού και Διευθυντή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Η δική μας «Μαρία Κάλλας»

Για τη Σουηδική Τηλεόραση έχει επίσης σκηνοθετήσει πορτραίτα των κάτωθι Ελλήνων ποιητών:

«ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ»

«ΚΩΣΤΑ ΜΟΥΡΣΕΛΑ»

«ΠΤΡΟΥ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ»

«ΔΙΔΟΥΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ» (Σε εξέλιξη)

ΤΑΙΝΙΕΣ για πολιτιστική εκπαίδευση

«ΗΘΟΠΟΙΟΙ». Ντοκιμαντέρ, σενάριο και σκηνοθεσία για το Υπουργείο Παιδείας. Εταιρία παραγωγής «Thema Film».

«ΧΟΡΟΣ». Ντοκιμαντέρ. Σενάριο και σκηνοθεσία για το Υπουργείο Παιδείας. Εταιρία παραγωγής «Thema Film».

«ΜΑΣΚΑ». Μικρού μήκους ταινία. Σενάριο και σκηνοθεσία για το Υπουργείο Παιδείας. Εταιρία παραγωγής «Thema Film»

«ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ». Μικρού μήκους ταινία. Σενάριο και σκηνοθεσία για το Υπουργείο Παιδείας. Εταιρία παραγωγής «Thema Film».

«ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ». Μικρού μήκους ταινία. Σενάριο και σκηνοθεσία για το Υπουργείο Παιδείας. Εταιρία παραγωγής «Thema Film».

«ΦΩΣ ΚΑΙ ΗΧΟΣ». Ντοκιμαντέρ. Σενάριο και σκηνοθεσία για το Υπουργείο Παιδείας. Εταιρία παραγωγής «Thema Film».

«ΣΕΞΠΗΡ». Ένα πορτραίτο, ντοκιμαντέρ δράματος.

«ΜΟΛΙΕΡΟΣ» Ένα πορτραίτο, ντοκιμαντέρ δράματος.

«ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ» Ντοκιμαντέρ δράματος.

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ» Ντοκιμαντέρ δράματος.

«ΑΚΤΑΙΟΝ – ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΙ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ» Ντοκιμαντέρ δράματος.

Ο Μπάμπης Τσόκας έχει επίσης σκηνοθετήσει περίπου 350 ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους για το Σουηδικό Ταχυδρομείο  και της πόλης της Στοκχόλμης.

ΘΕΑΤΡΟ

Παραγωγός και σκηνοθέτης για αρκετά χρόνια στο θεατρικό έργο «SPILET OM TENSTA RINKEBY» (Περιλαμβάνοντας 300 άτομα). Στοκχόλμη Σουηδία.

Σκηνοθέτης σε διάφορα ελληνικά θεατρικά έργα όπως «ΗΛΕΚΤΡΑ», «ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ», «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», στη Σουηδία και Ελλάδα.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Επισκέπτης καθηγητής στην Κρατική Σχολή Κινηματογράφου της Σουηδίας Dramatic Institute.

Επικεφαλής σεμιναρίων κινηματογράφου στη Σουηδία και τη Ελλάδα «ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ».

Επικεφαλής διαφόρων σεμιναρίων στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον κινηματογραφιστή Gunnar Fisceher (Φωτογράφος του Ingmar Bergman στην ΕΒΔΟΜΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ και στις ΑΓΡΙΕΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ).

Για τη Μεσσηνία

Οι Δρόμοι της Ελιάς, Οδοιπορικό της ομάδας του Γιώργου Καραμπάτου

«ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ, Άγγιξα, Αγάπησα, Έσκαψα». (Πορτραίτο 2012)

Η Δική μας Μαρία Κάλλας

Βίος και Πολιτεία του αληθινού Γιώργη Ζορμπά

ΘΥΣΙΑ

Αρέσει σε %d bloggers: