Την Τετάρτη 17 Απριλίου μια δραστήρια Αμφικτυονία  Μεσσήνιων συμπατριωτών μας κατέφθασε στο Ελληνικό Κέντρο του Καΐρου με σκοπό να γνωρίσει στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, τις δράσεις, τους σκοπούς, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της «Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας», ενός Διεθνούς Οργανισμού που σκοπό έχει την προβολή της Μεσσηνιακής γης στα πέρατα του κόσμου, αλλά και την ενεργή διασύνδεση με τους όπου γης Μεσσήνιους.

Στις βαλίτσες τους από την Μεσσηνία έφεραν μια κινηματογραφική ταινία του Ελληνοσουηδού σκηνοθέτη  Μπάμπη Τσόκα, ο οποίος με μια ομάδα 350 εθελοντών καταπιάστηκε με τον Βίο και την Πολιτεία του Αληθινού Γιώργη Ζορμπά, που είναι και ο τίτλος της ταινίας που παρακολουθήσαμε.

Στο πρώτο τους ταξίδι στην Αίγυπτο, την Μεσσηνιακή Αμφικτυονία εκπροσώπησαν: ο  Γραμματέας κ. Παναγιώτης Μπαζίγος, η Οργανωτική Γραμματέας κα Έφη Μπούνα και τα μέλη: ο κ. Παναγιώτης Μίντζιας, η κα Κέλλυ Μακροπούλου, η κα Σοφία Παπαδοπούλου και η κα Σοφία Χαϊδεμένου.

Ψυχή της πρώτης αυτής επίσκεψης της Αμφικτυονίας ήταν η κα Βασιλική Νικητοπούλου, καθηγήτρια της Ελληνικής γλώσσας στα τμήματα Ελληνικής Γλώσσας των Πανεπιστημίων  του Καΐρου, η οποία είναι και Μεσσήνια στην καταγωγή

Η κυρία Νικητοπούλου «άνοιξε» την εκδήλωση δίνοντας το στίγμα της βραδιάς. Καλωσόρισε το πολυπληθές κοινό και στην συνέχεια έδωσε το λόγο στον κ. Μπαζίγο, ο οποίος έκανε μια εκτενή αναφορά για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας σε όλες τις χώρες, αλλά και της ταινίας που όπως μας είπε παρουσιάζει την αληθινή ιστορία της ζωής του Γιώργη Ζορμπά ενός μυθιστορηματικού ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη, που εν είδει ποιητικής αδείας, ο κοσμαγάπητος  συγγραφέας αλλάζει το όνομα, αλλά και τον τόπο της δράσης του μυθιστορήματός του σε:  Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.

Ο κ. Μπαζίγος μας μίλησε για τον πραγματικό τόπο που ο Ζορμπάς συνάντησε τον Νίκο Καζαντζάκη στην Στούπα της  Μάνης και είδαμε την δίωρη ταινία που ακολουθούσε  τον Ζορμπά στις περιπλανήσεις του στην Μεσσηνιακή γη. Ακούσαμε στην συνέχεια και από την κυρία Έφη Μπούνα το ανθρωπολογικό πλαίσιο για την ζωή στην Μάνη, τις καθημερινές συνήθειες, αλλά και την θέση της γυναίκας στην κοινωνία, ένα θέμα που ανέδειξε και η ταινία που παρακολουθήσαμε.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, η οποία αφού ευχαρίστησε τα μέλη της Αμφικτυονίας για την εκδήλωση, μετέφερε σε όλους τον χαιρετισμό του Προέδρου κ. Χρήστου Καβαλή καθώς και των μελών της Διαχειριστικής Επιτροπής και έλαβε μια τιμητική πλακέτα εις ανάμνηση της ημέρας.

Ο Σύμβουλος της Ελληνικής μας Πρεσβείας στην Αίγυπτο κ. Αθανάσιος Λεούσης εξέφρασε επίσης την ευαρέσκειά του για την εκδήλωση και ευχήθηκε σε όλα τα μέλη καλή επιτυχία στην συνέχεια του έργου τους.

Τιμητική ήταν και η παρουσία του Προέδρου του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του  Πανεπιστημίου του Καΐρου Δρ Χισάμ Ντερουίς καθώς και του Δρ Τάρεκ Ραντουάν Προέδρου του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Αλ Άζχαρ, της Δρ Φλώρας Βαφέα Καθηγήτρια Ελληνικών στα δύο Πανεπιστήμια και φυσικά των δεκάδων Αιγύπτιων φοιτητών της Ελληνικής γλώσσας  που προσκεκλημένοι από την κα Νικητοπούλου πήραν στην εκδήλωση μια γερή δόση από την Ελλάδα.

Τα σωματεία της Καϊρινής Παροικίας εκπροσώπησαν, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας «ο Όμηρος» κ. Λάμπρος Μπενοβίας, η κα Βάσω Γαζή και  η κα Κάτια Καζακάκου Αντιπρόεδρος και Γραμματέας της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρο Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης.

Ο ταμίας του Ελληνικού Κέντρου κ. Άγγελος Αθανασούλης αφού συνεχάρη τα μέλη της Αμφικτυονίας για την παρουσία τους στο Κάιρο τους προσέφερε ένα βιβλίο της κας Βίλλυ Πολίτη Ζουέ για την ιστορία του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου. Ο κ. Αντώνης Καζαμίας, Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μεταμόρφωση» προσέφερε επίσης στα μέλη του Διεθνούς Οργανισμού από μια καλαίσθητη εικόνα της Αγίας Αικατερίνης και τους προσκάλεσε να ξαναέρθουν σύντομα για να επισκεφτούν και το ομώνυμο Μοναστήρι της στο Σινά.

Επόμενος σταθμός της “Αμφικτυονίας” η Αλεξάνδρεια όπου το Σάββατο 20 Απριλίου θα παρουσιάσουν στους Αιγυπτιώτες Έλληνες της πόλης, την ταινία, αλλά και τις δράσεις του Οργανισμού.

Δείτε εικόνες από την εκδήλωση της «Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας» στο Ελληνικό Κέντρο του Καΐρου

Αρέσει σε %d bloggers: