Βασίλης Α. Πουλαρίκας

Η Δευτέρα 15 και η Τρίτη 16 Απριλίου ήταν δύο μέρες που η Πατρίδα μας η Ελλάδα έλαμψε. Με επίκεντρο το Κάιρο η Ελληνική Πρεσβεία στην Αίγυπτο γιόρτασε με κάθε επισημότητα την επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας δίνοντας σε όλον τον κόσμο το στίγμα της εθνικής μας ταυτότητας, αλλά και ένα μοναδικό δείγμα πολιτισμικής διπλωματίας εν τοις πράγμασι.

Μια φαντασμαγορική συναυλία ρεμπέτικου τραγουδιού και μια λαμπερή δεξίωση στον χώρο του Προσκοπείου έκαναν ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου για δύο ημέρες να σιγοτραγουδούν… Ελλάδα.

Κάθε χρόνο κατά το έθος ο εκάστοτε Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αίγυπτο ανοίγει τις πύλες της Πρεσβευτικής Κατοικίας στο Ζαμάλεκ του Καΐρου και παραθέτει μια μεγάλη δεξίωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Αυτήν τη χρονιά όμως ο Έλληνας Πρέσβυς κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου έσπασε το καλούπι μιας παράδοσης χρόνων με ένα εκρηκτικό εορταστικό μείγμα, δίνοντας παράλληλα και τον ενεργό τόνο μιας διαφορετικής αντίληψης, αλλά και άσκησης της διπλωματίας.

«Ως Ελληνική Πρεσβεία επιθυμούμε για τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου να προβάλουμε πέραν της Πρεσβευτικής Κατοικίας, την οποία γνωρίζει πιά όλος ο κόσμος και άλλα τοπόσημα που καταμαρτυρούν την μακραίωνη ιστορία του Ελληνισμού στο Κάιρο. Ο εμβληματικός χώρος του Αγίου Κωνσταντίνου και του Προσκοπείου ήταν η πρώτη μας επιλογή για αυτήν την χρονιά». Αυτός ήταν ο βασικός άξονας και ο στρατηγικός σχεδιασμός του κ. Παπαγεωργίου που όπως διεφάνη από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του, όλες οι δράσεις της Πρεσβείας εμπεριέχουν την διασύνδεση, την εξωστρέφεια, αλλά πάνω από όλα την ανάπτυξη σε οτιδήποτε απαρτίζει τον Ελληνισμό της Αιγύπτου.

Μια φαντασμαγορική συναυλία

Ο «χορός» των εορταστικών εκδηλώσεων της Ελληνικής Πρεσβείας  για την 25η Μαρτίου άνοιξε με μια καταπληκτική συναυλία στο κατάμεστο από κόσμο Θέατρο Γκομχουρία, όπου  ο ταλαντούχος καλλιτέχνης κ. Ζαχαρίας Καρούνης  με μια πολυμελή ομάδα εξαιρετικών μουσικών που ήρθαν από Ελλάδα, μας μάγεψε στην κυριολεξία μεταφέροντας με το παραπάνω την μουσική καρδιά της πατρίδας μας στο κέντρο του Καΐρου, μέσα από τον ξεσηκωτικό ρυθμό του Ρεμπέτικου τραγουδιού.

Μπουζούκι, ακορντεόν, σαντούρι και βιολί, μερικά μόνο από τα όργανα που έχτισαν για πάνω από δύο ώρες μια μουσική ρεμπέτικη πανδαισία απογειώνοντας την βαθιά λαϊκή φωνή της Σαββέρια Μάργιολα της Ντένιας Κουρούση και φυσικά του Ζαχαρία Καρούνη που έδωσε τον καλύτερό του εαυτό τραγουδώντας, χορεύοντας και παρασύροντας το κοινό σε ένα ρεμπέτικο γλέντι που κανείς δεν ήθελε να τελειώσει.

Φυσικά δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε να αναφέρουμε τον Νίκο Τατασόπουλο στο μπουζούκι, τον Θοδωρή Πετρόπουλο στο μπουζούκι, την Χαρούλα Τσαλπάρα στο ακορντεόν και το τραγούδι, την Στέλλα Βαλάση στο σαντούρι, τον Γιάννη Κυριμκιρίδη στο πιάνο, τον Χρήστο Δαλιάνη στο βιολί, τον Νίκο Γύρα στην κιθάρα και στις ενορχηστρώσεις, τον Γιάννη Πλαγιαννάκο στο Κοντραμπάσο, τον Θωμά Κωνσταντίνου στο Ούτι τον μπαγλαμά και τις ενορχηστρώσεις και τα φωνητικά, τον Γιώργο Φραγγέλη στον ήχο και τον Κωνσταντίνο Τσιαμαγκά στην οργάνωση παραγωγής.

Η συναυλία αυτή ήταν γέννημα της αγαστής και πολυεπίπεδης  σχέσης που οι δύο χώρες έχουν εδραιώσει με τα χρόνια. Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από την επιτυχημένη συναυλία στην Όπερα του Καΐρου στην μνήμη της Μαρίας Κάλλας και η  Πρεσβεία της Ελλάδος στην Αίγυπτο, συνεργάστηκε για ακόμα μια φορά με την Καϊρινή  Όπερα και τον Τομέα Διεθνών Πολιτιστικών Σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου, και τα Ρεμπέτικα …έφτασαν μετά μουσικής στο Κάιρο.

«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμένα να σας καλωσορίσω σε αυτή την μουσική παράσταση  της Ελληνικής Πρεσβείας. Δεν ξέρω πόσοι από εσάς είστε εξοικειωμένοι με τα Ρεμπέτικα τραγούδια, αλλά θα ήθελα ενημερώσω ότι το Ρεμπέτικο είναι ένα μουσικό είδος που παρά την παλαιότητά του είναι ένας ζωντανός οργανισμός που επηρεάζει ενεργά μέχρι τις μέρες μας την Ελληνική μουσική. Αγκαλιάστηκε από τους νέους ανθρώπους που σε διάφορα μουσικά σχήματα μικρά παίζουν την ρεμπέτικη μουσική όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Για κάποιους ερευνητές το Ρεμπέτικο προσομοιάζει με διάφορα άλλα μουσικά είδη όπως το Αργεντίνικο Τάγκο, τα Φάντο από την Πορτογαλία και τα Αμερικάνικα Μπλούζ.»

Με αυτά τα λόγια μεταξύ άλλων ο Έλληνας Πρέσβυς εισήγαγε τους καλεσμένους στο κλίμα που θα επακολουθούσε. Ευχαρίστησε επίσης του δύο μεγάλους Πολιτιστικούς Οργανισμούς της Αιγύπτου για την γόνιμη συνεργασία, τους μουσικούς που ταξίδεψαν από την Ελλάδα με αυτό το ειδικό μουσικό πρόγραμμα καθώς και όλους όσους εργάστηκαν για την υπέροχη αυτή εκδήλωση.

Δείτε εικόνες απο τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου στο Θέατρο Γκουμχουρέια. Ένα μοναδικό κλίμα μπρός και πίσω απο την σκηνή

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα απο την μουσική βραδιά

Η λαμπερή δεξίωση στο Προσκοπείο

Την επόμενη ημέρα στις 16 Απριλίου ο Έλληνα Πρέσβυς έχοντας στο πλευρό του όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της διπλωματικής και στρατιωτικής μας αποστολής υποδέχτηκε εγκάρδια  στο Προσκοπείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου τους εκατοντάδες καλεσμένους που τίμησαν και λάμπρυναν με την παρουσία τους την εορταστική εκδήλωση της πατρίδας μας.

Μεγαλύτερη από κάθε φορά, μας έλεγαν τα στελέχη της Πρεσβείας μας, ήταν η προσέλευση του κόσμου, και το δικαιολογούσαν αναφέροντας ότι κάθε δράση και κάθε εκδήλωση της Πρεσβείας μας λειτουργεί πλέον σαν μαγνήτης.

Ο χώρος του Προσκοπείου ανακαινισμένος και αλλαγμένος απέπνεε απαράμιλλή ομορφιά. Στο βάθος του κάδρου ο εμβληματικός Ιερός Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, ο Καθεδρικός Ναός της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κυριαρχούσε στο βλέμμα συμπληρώνοντας την εικόνα μιας Παροικίας Ελλήνων που προχωρούν με θάρρος προς το ελπιδοφόρο μέλλον τους.

Την δεξίωση άνοιξαν η εκπαιδευτικός της Αχιλλοπουλείου Σχολής κα Αθανασία Δημοπούλου και ο κ. Σερίφ Μήτρη οι οποίοι μετά την ανάκρουση του Αιγυπτιακού και του Ελληνικού εθνικού ύμνου κάλεσαν στο βήμα τον  Πρέσβυ της Ελλάδας  κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου για τον δικό του χαιρετισμό.

Πλαισιωμένος από τους μαθητές των Ελληνικών μας Σχολών, οι οποίοι ήταν ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, ο κ. Παπαγεωργίου καλωσόρισε τους επισήμους, αλλά και όλους τους προσκεκλημένους που τίμησαν την Ελλάδα με την παρουσία τους. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον ιστορικό χώρο του Προσκοπείου που όπως είπε είναι ένα ιστορικό σημείο του Προσκοπισμού στο Κάιρο και  αριθμεί πάνω από 100 χρόνια λειτουργίας. «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου που αγκάλιασε με ενθουσιασμό  αυτή μας την σκέψη, να γιορτάσουμε την Εθνική μας επέτειο στον χώρο του Προσκοπείου και μαζί την κάναμε πραγματικότητα. Η 25η Μαρτίου 1821 σηματοδοτεί την απαρχή της δημιουργίας του νέου Ελληνικού κράτους. Μετά από πολύχρονες και αιματηρές προσπάθειες οι Έλληνες κατάφεραν να επανεδραιώσουν την πατρογονική μας γη. Μια μεγάλη μερίδα φιλελλήνων στάθηκε στο πλευρό μας. Είτε λόγω του ένδοξου παρελθόντος μας, είτε γιατί  εντυπωσιάστηκαν από την εθνική μας αφύπνιση, οι φιλέλληνες βοήθησαν καθοριστικά στον σκοπό αυτό και τους οφείλουμε αιώνια ευγνωμοσύνη. Σήμερα η Ελλάδα στέκει ως ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και αταλάντευτα επιδιώκει στενές σχέσεις με όλα τα κράτη στα πλαίσια του αμοιβαίου σεβασμού και του Διεθνούς δικαίου».

Στην συνέχεια ο κ. Παπαγεωργίου έδωσε τον λόγο στην Αιγύπτια Υπουργό Μετανάστευσης και Διασποράς κα Σόχα Ελ Γκέντι, η οποία εκπροσωπώντας την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση μίλησε με πάθος και ενθουσιασμό ως γνήσια φιλέλληνας. «Είναι μεγάλη μου χαρά να είμαι κοντά σας σήμερα και να γιορτάζω μαζί σας την ημέρα της Απελευθέρωσης. Τι να πει κανείς για την σχέση των δύο χωρών μας που η απαρχή της ξεκινά τριακόσια χρόνια πριν την γέννηση του Χριστού. Είναι εντυπωσιακό να πάει κανείς πίσω και να δει πως η ιστορία αντανακλά την μεταξύ μας σχέση  και πως αυτή μετουσιώνεται στο παρόν. Ο Εξοχώτατος κ. Πρέσβυς αναφέρθηκε στην ομιλία του στο Πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ το οποίο είναι μια ενδεικτική πρωτοβουλία που αποτυπώνει την εξαιρετική τριμερή σχέση μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου. Μπορώ να μιλάω επ’ άπειρον για τις σχέσεις σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των δύο κρατών, αλλά θα ήθελα να σταματήσω εδώ για να απολαύσετε την βραδιά και την φανταστική κουζίνα που είναι μέρος μιας ακόμα συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών. Σας μεταφέρω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Αιγύπτιου Πρωθυπουργού καθώς και όλων των μελών του Κυβερνητικού Συμβουλίου»

Πολυάριθμα τηλεοπτικά συνεργεία κάλυψαν και τις δύο ημέρες τις εκδηλώσεις με τον Πρέσβυ της Ελλάδος κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου, την Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέα Βαφειάδη, αλλά και άλλους επίσημους καλεσμένους να κάνουν δηλώσεις εκφράζοντας την εντυπώσεις τους από τους εορτασμούς, αλλά  δίνοντας και την πολιτική διάσταση των εκδηλώσεων για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ένα μουσικό τρίο με πλούσιο πρόγραμμα έδινε μια διαφορετική και σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα νότα καθ’ όλη την διάρκεια της δεξίωσης. Η κα Μπιόργκ Οσκαρσντότιρ στο βιολί, η κα  Δώρα Μάστακα στο σαξόφωνο και ο κ. Amr Yasser στην κιθάρα ερμήνευσαν διαχρονικές μελωδίες από το Ελληνικό και το ξένο ρεπερτόριο.

Η βραδιά συνεχίστηκε με αμείωτο κέφι με τις τελευταίες παρέες να φεύγουν γύρω στις έντεκα το βράδυ αφήνοντας στον χώρο την ανάμνηση μιας χαρούμενης γιορτής, αλλά και την υπόσχεση για την επόμενη λαμπερή εκδήλωση.

Οι καλεσμένοι που τίμησαν την πατρίδα μας και ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Έλληνα Πρέσβη για τον διήμερο εορτασμό ήταν εκατοντάδες. Διακεκριμένα και προβεβλημένα στελέχη της Αιγυπτιακής πολιτικής, διπλωμάτες και στρατιωτικοί από όλα τα μέρη του κόσμου, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και μέλη της Ελληνικής μας Παροικίας καθώς και Έλληνες παρεπιδημούντες, συνέθεταν μια ατμόσφαιρα μοναδική.

Ανάμεσά τους η Αιγύπτια Υπουργός Μετανάστευσης και Διασποράς κα Σόχα Ελ Γκέντι, ο Υπουργός εφοδιασμού κ. Άλι Μεσέλι, ο Πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Κρίστιαν Μπέργκερ και ο Εμπορικός Ακόλουθος της Ε.Ε. κ. Νικόλαος Ζαΐμης, ο πρ. Υπουργός Εξωτερικών και πρ. Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου κ. Άμρ Μούσα, ο κ. Άχμεντ Αμπουζέιντ εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών συνόδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου, ο πρ. Υπουργός Αρχαιοτήτων Δρ. Ανάνι Χάλεντ, η Πρόεδρος της Όπερας του Καΐρου κα Λάμια Ζάεντ, ο κυβερνήτης της Μάρσα Ματρούχ στρατηγός Χάλεντ Ζοέμπ, ο Δρ Ζάχι Χαουάς Αιγυπτιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Τιμητική ήταν και η παρουσία της Α.Θ.Μ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’, του Σεβασβιώτατου Αρχιεπισκόπου Σινά Φαράν και Ραϊθώ Δαμιανού, του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου, των Πανοσιολογιώτατων Αρχιμανδριτών Δαμασκινού, Ιωακείμ, Θεόδωρου και Παρθένιου καθώς και των εκπροσώπων διαφόρων θρησκευτικών δογμάτων.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησαν η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ Λεωνίδας Φοντριέ, Στέλιος Χαλκιάς και Ανδρέας Γιόσρι. 

Παρέστησαν επίσης: η Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ και Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κα Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού, ο Μεγάλος Ευεργέτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου επιχειρηματίας κ. Έρικ Αδάμ.

Παρέστη επίσης ο Πρόεδρος του ΕΝΟΚ κ. Γιώργος Ρεκτσίνης, ο Αρχηγός των Προσκόπων κ. Χρήστος Αντωνίου, ο κ. Αντώνης Καζαμίας Πρόεδρος του Ιδρύματος Μεταμόρφωσης, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας «ο Όμηρος» κ. Λάμπρος Μπενοβίας, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, καθώς και μέλη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλανρθωπικού Σωματείου «η Μαρία η Αιγυπτία», της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου

Την Αλεξανδρινή Κοινότητα εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Ανδρέας Βαφειάδης και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Βασίλης Ζουές ενώ παρέστησαν ο σύνδεσμος του Πολεμικού Ναυτικού στην Αλεξάνδρεια Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Βαρουξής συνοδευόμενος από την σύζυγό του κα Αγγελική Βαρουξή Πλοίαρχο Π.Ν, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Πτολεμαίος Α και του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας κα Ειρήνη Λιλίκα Θλιβίτου, ο Αρχηγός των Προσκόπων Αλεξανδρείας κ. Άρης Μαρκοζάνης, η εκπαιδευτικός κα Λίνα Αγαπιάδου, η Αρχαιολόγος κα Καλλιόπη Παπακώστα, ο τ. Διευθυντής του Ε.Ι.Π στην Αλεξάνδρεια κ. Βασίλης Φιλιππάτος και ο Αρχισυντάκτης του Αλεξανδρινού Ταχυδρόμου κ. Γρηγόρης Χαλιακόπουλος. Τιμήτική ήταν και η παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Ιωάννη Πυργάκη.

Από την Κυπριακή διπλωματική αποστολή παρέστησαν ο Επιτετραμμένος κ. Ονούφριος Οικονομίδης, ο Πρόξενος κ. Αριστόδημος Ασσιώτης και ο Ακόλουθος Άμυνας  Συνταγματάρχης Μηχανικού κ. Κωνσταντίνος Χατζηκωστής.

Τα Ελληνικά μας σχολεία στο Κάιρο εκπροσώπησαν οι Διευθυντές τους κ. Λάγιος Βασίλης από την Αχιλλοπούλειο και ο κ. Γιώργος Κοκορέλης από την Αμπέτειο , η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κα Ράνια Μουσταφά Μόσχου, η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Γιάννης Μελαχροινούδης, ο οποίος ήταν και υπεύθυνος οργάνωσης του διήμερου εορτασμού, η Οικονομική Διευθύντρια του «Πολιτιστικού Κέντρου» κα Ντίνα Γεδεών και πλήθος εκπαιδευτικών και από τις δύο Σχολές. Τιμητική ήταν και η παρουσία, αλλά και η συμμετοχή στην διοργάνωηση του πρώη Διευθυντή του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστου Παπαδόπουλου.

Στην  υποδοχή των καλεσμένων στο πλευρό του Έλληνα Πρέσβη ήταν ο Σύμβουλος Πρεσβείας κ. Αθανάσιος Λεούσης, ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδος στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου, ο Εμπορικός Ακόλουθος κ. Περικλής Δαβανέλος.

Παρέστησαν τέλος και τα μέλη της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας από την Ελλάδα, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων τις προσεχείς ημέρες σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια,

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Ελληνα Πρέσβυ καθώς και της Αιγύπτιας Υπουργού

Δείτε εικόνες απο τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου στο Προσκοπείο

Μια σύντομή στιγμή από την δεξίωση στο Προσκοπείο(βίντεο Τόνυ Σαμαάν)

Αρέσει σε %d bloggers: