Ημέρα άφατου πένθους η Μεγάλη Παρασκευή στο Κάιρο, με την Ελληνορθόδοξη Παροικία μας να ακολουθεί εν χορώ τα βουβά βήματα του επιθανάτιου θρήνου. Η αποκαθήλωση, η εναπόθεση του άψυχου σώματος στην Λευκή Σινδόνη, η σφράγιση του τάφου με λίθο μεγάλο, ήταν τα μελανά σημεία της πένθιμης ημέρας που γέμισαν τις καρδιές όλων μας με ανείπωτο πόνο. «Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος».

Ακούσαμε το μοιρολόι αυτό της μάνας που θρηνεί το μονάκριβο γιό της, έστω και αν ξέρει ότι είναι ο Θεός ο ίδιος σε σώμα ανθρώπινο. Αυτόν τον πόνο που έσφιγγε σαν θηλιά στο λαιμό βιώσαμε την Μεγάλη Παρασκευή στις Ελληνορθόδοξες Εκκλησίες του Καΐρου.

Η πένθιμη ημέρα ξεκίνησε νωρίς το πρωί στο Εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα στο Νοσοκομείου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Πρώτος σταθμός της ημέρας και για τους Προσκόπους μας που συνοδευόμενοι από τον Περιφερικό Έφορο Αποδήμων Προσκόπων κ. Ανδρέα Γιόσρη τους βαθμοφόρους τους και την Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης κα Κωνσταντίνα Γεδεών έδωσαν στην πένθημη πομπή τον τόνο με τα τύμπανα και τα πιατίνια τους.

Την Θεία  Ακολουθία τέλεσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γεώργιος με τον Πρωτοψάλτη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρο Ρηγάκη να αποδίδει τους πένθιμους ύμνους.

Τον Επιτάφιο κατά την λιτάνευση του, στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου σήκωσαν ο Περιφεριακός Έφορος και Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ανδρέας Γιόσρι, ο Διευθυντής του Ελληνικού Νοσοκομείου Δρ. Σαμουήλ Λουίς, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Στέλιος Χαλκιάς με τον γιό του Γιώργο να σηκώνει μευ ευλάβεια το σταυρό.

Την περιφορά ακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Ταμίας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και Προιστάμενος της Εφορείας του Νοσοκομείου κ. Αντώνης Ιορδανίδης, η Διευθύντρια του Γηροκομείου κα Αγγέλλα Χαραλαμποπούλου και πλήθος νοσηλευτών, γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων του Νοσοκομείου.

Αρχιερατικός ο επόμενος σταθμός του Επιταφίου θρήνου με την  Πατριαρχική Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο να υποδέχεται για πρώτη χρονιά τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ιππώνος Στέφανο ο οποίος τέλεσε την Ακολουθία και την περιφορά του Επιταφίου.

Λίγη ώρα πριν στις δώδεκα και μισή ο  Καθηγουμένος της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός πλαισιούμενος από τους Πανοσιολογιώτατους  Αρχιμανδρίτες Ιωακείμ και Παρθένιο τέλεσε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά  την δραματοποιημένη αναπαράσταση του Γολγοθά, την αποκαθήλωση του σώματος του Χριστού από τον Σταυρό, την  τοποθέτησή του σε λευκό σεντόνι και τέλος η ταφή του στην ιερά κρύπτη. Το δρώμενο έλαβε χώρα μπροστά από το Παρεκκλήσι του «Χριστού Νυμφαίου» στον προαύλιο χώρο του Αγίου Γεωργίου.

(Φωτογραφίες της αναπαράστασης εκ της Ιεράς Μονής)

Πολυπληθές το ιερό ψαλτήρι με προεξάρχοντα τον  Πρωτοψάλτη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρο Ρηγάκη. Στο πλευρό του για την Ελληνική απόδοση των ύμνων ο ιεροψάλτης κ. Αντώνης Ζερβός, αλλά και ο Διευθυντής της Αμπετείου Σχολής κ. Γιώργος Κοκορέλης. Στην Αραβική απόδοση των ύμνων ο Πρωτοψάλτης και  Οφφικιάλιος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Τόνυ Αττάλα, ο κύριος Ηλίας Σεμάαν, καθώς και πλήθος Αραβόφωνων πιστών.

Πολύτιμη η υπηρεσία των Προσκόπων που με την καθοδήγηση του Περιφεριακού Εφόρου κ. Ανδρέα Γιόσρι, του Εφόρου Εκπαίδευσης κ. Γιάννη Μελαχροινούδη και των βαθμοφόρων τους έστεκαν παραταγμένοι τηρώντας την τάξη εντός του Ναού για τους εκατοντάδες πιστούς που προσήλθαν με ταπεινότητα από όλα τα μέρη του κόσμου για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα  του Αγίου Γεωργίου και να ακολουθήσουν την Ιερή λιτανεία στην οποία κρατούσαν το πένθιμο βήμα.

Η πομπή των εκατοντάδων πιστών διέσχισε το Ελληνικό Νεκροταφείο με τους ιερείς να σταματούν και να τελούν δεήσεις υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ανακαινιστών, των ευεργετών αλλά και των ιερωμένων που άφησαν το στίγμα τους στην μακραίωνη ιστορία του Αγίου Γεωργίου.

Μια ατμόσφαιρα μυσταγωγική με τον Επιτάφιο να βγαίνει από τα τείχη της Μονής και τους Ιερείς να ραίνουν  με Άγιο Μύρο τους εκατοντάδες πιστούς που έστεκαν στις άκρες του δρόμου.

Τον Επιτάφιο  σήκωσαν: ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ.Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου και Άρχοντας του Πατριαρχείου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, ο βοηθός του ΑΚ.ΑΜ στην Αίγυπτο Αντισμήναρχος  Κωνσταντίνος Πετρούλης , η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου, ο Διευθυντής της Αμπετείου Σχολής κ. Γιώργος Κοκορέλης. Τον σταυρό σήκωσαν ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, ο κ. Γιώργος Χαγιάτ και ο γιός του Μάριος, ο κ. Αλέξανδρος Ρούσσος, ο κ. Άρης Γκρουνστέιν καθώς και άλλοι Αραβόφωνοι Χριστιανοί.

Στην Ιερά Ακολουθία παρέστησαν πέραν των αναφερθέντων η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλλυ Ιωάννου, ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Κρίστιαν Μπέργκερ   ο Πρέσβης της Ουγγαρίας κ. Άντρας Κόβακς, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Στέλιος Χαλκιάς, Ανδρέας Ρούσσος και Λεωνίδας Φοντριέ, η κα Μαρία Νικολαρά από το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας της Πρεσβείας μας, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κα Ράνια Μουσταφά Μόσχου.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιππώνος μετά το τέλος της περιφοράς χαιρέτησε το πλήθος από τα σκαλοπάτια της Μονής λέγοντας: «Σήμερα ψάλαμε εξοδίους ύμνους προς τον Κύριό μας, όμως δεν τελειώνουν οι Ακολουθίες μετά τον Επιτάφιο. Μετά τον Σταυρό ακολουθεί η Ανάσταση και αυτό προσδοκούμε, και αυτό περιμένουμε. Την Ανάσταση του Κυρίου μας. Λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας μας ότι αν σταματούσε όλη η ζωή και η δραστηριότητα του Κυρίου μας, χωρίς την Ανάσταση, τότε δεν θα ήταν ο Αληθινός Θεός. Γνωρίζουμε ότι ο Κύριός μας είναι ο αληθινός Θεός. Εκείνος ο οποίος, για να ανυψώσει εμάς στον ουρανό, ήρθε στην Γη και έλαβε ανθρώπινη μορφή. Εκείνος που δίδαξε και θαυματούργησε. Εκείνος που κινούμενος από αγάπη, ανήλθε επί του σταυρού και έχυσε το πανάγιο του αίμα για να ξεπλύνει όλους εμάς από τον ρίπο της αμαρτίας. Προσευχόμαστε ενώπιων του Κυρίου μας, να δεχτεί τις προσευχές μας, τόσο για τους κεκοιμημένους αδελφούς μας, όσο και για όλους εμάς που είμαστε σε αυτήν την Γη που εκείνος περπάτησε».

Τελευταίος σταθμός της ημέρας ο Κοινοτικός Ιερός Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, οπού στον προαύλιο χώρο του Προσκοπείου μας περίμενε η καθιερωμένη φακή που με τόση αγάπη και νοστιμιά μαγειρεύει κάθε χρόνο για τους κατάκοπους Προσκόπους, αλλά και για όλους εμάς, ο Άραμπι.,

Στις επτά το απόγευμα ξεκίνησε η κατανυκτική και πανηγυρική Ακολουθία των Εγκωμίων και του Επιταφίου Θρήνου του Κυρίου. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιππώνος Στέφανος χοροστάτησε στην Ιερή Ακολουθία μετά του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτου Ιωακείμ.

Οι Ιεροψάλτες κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης, Λάμπρος Μπενοβίας και Ηλίας Σεμάαν,απέδωσαν μελωδικά και κατανυκτικά, τόσο τα τροπάρια της Ακολουθίας, όσο και τις στάσεις των Εγκωμίων του Επιταφίου Θρήνου.

 Πολυπληθής και σε αυτόν τον Ιερό Ναό η παρουσία της παροικίας με τους  Προσκόπους μας να τηρούν για ακόμα μια φορά την τάξη, να αποδίδουν τιμές και να οδηγούν με ευλάβεια την ιερή Λιτανεία του Επιταφίου.

Η περιφορά έγινε περιμετρικά του Ιερού Ναού υπό τους πένθιμους ήχους της μπάντας των Προσκόπων. Το Σταυρό σήκωσε  ο κ. Άρης Γκρουνστείν ενώ την εικόνα της Παναγίας και τα εξαπτέρυγα κράτησαν οι κ.κ. Παύλος-Θαδδαίος Ελευθεριάδης, Κωνσταντίνος, Νικόλαος και Νεόφυτος Τσιλιγκάκης.

Τον Επιτάφιο σήκωσαν: ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Αριστόδημος Ασσιώτης, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Λεωνίδας Φοντριέ και Ανδρέας Γιόσρι, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου κ. Μιχάλης Μπίσκος.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιππώνος μετά το πέρας της λιτανείας έκανε μια στάση μπροστά στον Ναό και απευθυνόμενος προς τους Προσκόπους, τους ευχαρίστησε για την προσφορά και την αυταπάρνησή τους όλες τις ημέρες τις Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά και για την προσήλωσή τους στα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας, προτρέποντάς τους να μην τα εγκαταλείψουν ποτέ και να κρατήσουν άσβεστη την παράδοση και για τις γενεές που θα ακολουθήσουν. 

Στην Ακολουθία παρέστησαν επίσης μεταξύ άλλων καιο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης κα Κωνσταντίνα Γεδεών, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας  «ΌΜΗΡΟΣ» κ. Λάμπρος Μπενοβίας.

(βίντεο: Ευθύμης Παπαευθυμίου)

Αρέσει σε %d bloggers: