Ο Εσπερινός της Αγάπης είναι η μυσταγωγική κατακλείδα της Αναστάσιμης Ακολουθίας. Μέσα από την λαμπρότητα και ποιητική γλώσσα του Ευαγγελικού Λόγου, βιώσαμε την καθολικότητα, αλλά και την οικουμενικότητα του Θείου Λόγου, από τις περικοπές που ακούσαμε σε πέντε γλώσσες.

Ο Ιησούς Χριστός πάτησε τις συντριμμένες πύλες του Άδου, νίκησε τον θάνατο δια παντός και μέσα από την εμφάνισή του στους μαθητές του, έδωσε  σε όλους εμάς το χαρμόσυνο Αναστάσιμο μήνυμα και την  βεβαιότητα που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε με πίστη την δική μας ανηφορική πορεία στην ζωή.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιππώνος Στέφανο χοροστάτησε στην Ακολουθία, την Κυριακή του Πάσχα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο Χαμζάουι, ενώ συμπροσευχούμενος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος.

Τους ύμνους έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και ο Ιεροψάλτης κ. Ηλίας Σεμάαν.

Μέσα από το Ίερό κείμενο του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου, αποσπάσματα του οποίου ακούστηκαν στον Εσπερινό της Αγάπης, ο αναστημένος Χριστός εμφανίζεται στους μαθητές του πριν αναληφθεί στους ουρανούς δείχνοντάς σε όλους μας μέσα από την σύντομη επίγεια του περπατησιά, αλλά πάνω από όλα μέσα από το δικό του παράδειγμα πάνω στον σταυρό του μαρτυρίου, ότι η συγχώρεση είναι η άλλη όψη της Αγάπης και μόνο μέσα από την συγχώρεση και την αλληλοπεριχώρηση θα μπορέσουμε να γευτούμε τα αγαθά της ερχόμενης Βασιλείας.

Ακούσαμε αρχικά τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ιππώνος Στέφανος να διαβάζει την περικοπή στην «μητρική» Ευαγγελική γλώσσα που είναι η Ελληνική. Στην συνέχεια ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης  Δαμασκηνός στην Αραβική, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεόδωρος στην Αγγλική, ο πατέρας Ιωσήφ στην Γαλλική γλώσσα, και ο Αναγνώστης του Αγίου Γεωργίου κ. Αντώνης Σεμάα στην Λατινική.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος ανέγνωσε το μήνυμα και τις ευχές της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’ για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Αρχιερέας μοίραζε τα κόκκινα αυγά σε όλους λέγοντας μια ευχή στον καθένα μαζί με το «Χριστός Ανέστη»

Στην Ακολουθία παρέστη μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου και Άρχοντας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Αντώνης Διαμαντίδης, η διευθύντρια του Ελληνικού Γηροκομείου κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου. Ο φακός όμως του ΝΕΟΥ ΦΩΤΟΣ εντόπισε τις Αναστάσιμες ημέρες στις εκκλησίες του Καΐρου και την πρώην εκπαιδευτικό της Αχιλλοπουλείου Σχολής κα Λία Γκανά, η οποία συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Χαράλαμπο επισκέφτηκετην Αίγυπτο για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα. Την  θυμόμαστε όλοι με ξεχωριστήαγάπη και εκτίμηση για το έργο που προσέφερε στα παιδιά της Παροικίας μας.

Αρέσει σε %d bloggers: