Την Κυριακή 26 Μαΐου η Χιακή Αδελφότητα του Καΐρου «Ο Όμηρος», πραγματοποίησε με επιτυχία και απαρτία μελών την Τακτική Γενική της Συνέλευσηη οποία έλαβε χώρα στον πάντα προσφερόμενο για την Ελληνική Παροικία χώρο του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούσαν ο Πρόεδρος κ. Λάμπρος Μπενοβίας ,η Γραμματέας κα. Θεανώ Μπενοβία, η Ταμίας κα Ευαγγελία Χαλκιά και το μέλος του Συμβουλίου ο κ. Θεμιστοκλής Χαλκιάς.

Η Συνέλευση της Χιακής Αδελφότητας ξεκίνησε με μια  τρυφερή χειρονομία προσφοράς από την κα Θεανώ Μπενοβία, η οποία μοίρασε στον καθένα μας από ένα σακουλάκι με ευωδιαστή μαστίχα από την πανέμορφη Χίο.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Λάμπρος Μπενοβίας μας προέτρεψε όλους να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή για να μνημονεύσουμε νοερώς τους μεταστάντες όπως είπε αδελφούς μας από όλη την Παροικία που εγκατέλειψαν τα εγκόσμια κατά τον τελευταίο χρόνο.

 «Πιστεύουμε ότι πέραν από κάθε επικοινωνιακή παραζάλη οφείλουμε να μην βαυκαλιζόμαστε νομίζοντας ότι το προνόμιο της ευαισθησίας το έχουμε μόνο εμείς. Οφείλουμε να επιχειρούμε αλληλέγγυα με τα αδελφά Σωματεία να δίνουμε μια ολοκληρωμένη και ολοκάθαρη  εικόνα για κάθε περίπτωση αντιμετώπισης προσωπικών προβλημάτων της ζωής παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια με αυξημένο αίσθημα δικαιοσύνης μη διαπραγματευόμενοι την αδικία. Επιδιώκουμε να είμαστε υπόδειγμα ευεργετισμού  και ανθρωπισμού που σέβεται τους άλλους. Συμφιλιωνόμαστε με τα όρια του κάθε ανθρώπου, ούτως ώστε να καλύπτουμε τα κενά και να εξυπηρετούμε επαρκώς τις ανάγκες των παροίκων, συνειδητοποιώντας ότι η σκέψη μας δεν πρέπει να μουδιάζει μπροστά στις δυσκολίες που παρουσιάζει ο πλησίον μας».

Με αυτά τα μεστά λόγια μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας κ. Λάμπρος Μπενοβίας απευθύνθηκε στους παριστάμενους σκιαγραφώντας το εσώτερο νόημα και την υπαρξιακή αναγκαιότητα της φιλανθρωπίας ως τον απαραίτητο συνδετικό κρίκο του κοινωνικού μας όπως ανέφερε ιστού.

Η γραμματέας κα Θεανώ Μπενοβία στην συνέχεια ενημέρωσε την Γενική Συνέλευση για τις δράσεις του Σωματείου για την διαχειριστική περίοδο 2021-2023, τα τακτικά, αλλά και έκτακτα επιδόματα στους πάροικους σε ανάγκη, ενώ έκανε και εκτενή αναφορά στα οικονομικά στοιχεία της Αδελφότητας. Αναφέρθηκε επίσης στο Άρθρο 9 του Καταστατικού που ορίζει ότι σε περίπτωση διάλυσης της Αδελφότητας η περιουσία του Σωματείου θα μεταφερθεί στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, με τον κ. Λάμπρο Μπενοβία να προτείνει, καταχειροκροτούμενος από όλους, την θέση του Επίτιμου Προέδρου της Χιακής Αδελφότητας στον κ. Χρήστο Καβαλή.

Την Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιππώνος Στέφανος , ο Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Αθανάσιος Λεούσης, ο Πρόεδρος της  Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής η Γραμματέας της ΕΚΚ κα  Βίλλυ Πολίτη Ζουέ ,η κα Βάσω Γαζή Αντιπρόεδρος της «Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου», η Πρόεδρος της «Μαρίας της Αιγυπτίας» κα. Ευαγγελία Θηραίου ο Πρόεδρος του ΕΝΟΚ κ. Γιώργος Ρεκτσίνης, ο κ. Αντώνης Διαμαντίδης, Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου, οκ. Γιώργος Ζουμπουλίδης Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας, ο Κοινοτικός Επίτροπος της ΕΚΑ κ. Βασίλης Ζουές 

Μετά το πέρας των εργασιών τον λόγο πήρε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στέφανος ο οποίος μετέφερε τις ευχές και την αγάπη  του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β και του Μητροπολήτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου ενώ ευχαρίστησε τα μέλη της Χιακής Αδελφότητας για τους κόπους και τις προσπάθειές τους για την ευόδωση του θεάρεστου έργου που επιτελούν.

Στο ίδιο κλίμα ευαρέσκειας με τα πεπραγμένα της Αδελφότητας κινήθηκε και ο Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο κ. Αθανάσιος Λεούσης στον δικό του χαιρετισμό. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Χρήστος Καβαλής πήρε τον λόγο στην συνέχεια και μίλησε με σεβασμό για την προσωπικότητα του κ. Μπενοβία, τον οποίο αποκάλεσε ως δια βίου δάσκαλό του που του οφείλει πολλά. Μίλησε επίσης για την απόλυτη εξωστρέφεια του Σωματείου που όπως καταδεικνύουν  τα οικονομικά του στοιχεία αποδίδει όλα του έσοδα στους ανθρώπους σε ανάγκη δίχως να αποταμιεύει τίποτα.

Κορυφαία στιγμή της Γενικής Συνέλευσης ήταν η προσφορά 20.000 Λιρών Αιγύπτου στην Χιακή Αδελφότητα δια στόματος του Αντιπροέδρου του Ελληνικού Κέντρου κ. Αντώνη Καζαμία.

Ανακοινώθηκε επίσης και η κάλυψη μίας κενής θέσης του Διοικητικού Συμβουλίου με την κα Βάσω Γαζή να καταλαμβάνει την θέση της Αντιπροέδρου της «Χιακής Αδελφότητας» και να δέχεται τα συγχαρητήρια και τις ευχές όλων για τα νέα της καθήκοντα.

Μετά το πέρας της Συνέλευσης ακολούθησε γεύμα το οποίο προσέφερε από καρδιάς το πάντα φιλόξενο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου.

Δείτε εικόνες από την Γενική Συνέλευση

(φώτο: Βασίλης Ζουές)

Αρέσει σε %d bloggers: