Το σημερινό φύλλο του Νέου Φωτός αποτελεί το τελευταίο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Με αυτό ολοκληρώνεται επίσης και το οικονομικό έτος της Ε.Κ.Κ.

Παρότι η περίοδος του 2023-2024 κλείνει με αξιόλογα θετικά αποτελέσματα για την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, τόσο στην διαχειριστική όσο και στην οικονομική μας χρήση, σε  αυτό το φύλλο της εφημερίδα μας προβάλλονται κυρίως οι τελετές λήξεων των σχολείων μας, της Αχιλλοπουλείου με φορέα την Ελληνική Κοινότητα (Ε.Κ.Κ.) και της Αμπετείου με φορέα το ίδρυμα Αμπέτ.

Τα έργα και οι ημέρες μας θα παρουσιαστούν εν καιρώ το φθινόπωρο στην Γενική μας Συνέλευση, και ενώ μπαίνουμε σε περίοδο διακοπών, εμείς θα συνεχίσουμε και το καλοκαίρι με πολλές ενέργειες.

Το θέμα όμως των σχολείων μας και ειδικά της Αχιλλοπουλείου απασχόλησε τελευταίως μερικούς πάροικους, κυρίως λόγω της επίσπευσης εκ μέρους μας της λήξης της σύμβασης με την συμβασιούχο νηπιαγωγό της Ε.Κ.Κ., γεγονός που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε σχέση εργαζόμενου – εργοδότη.

Αυτό το γεγονός έλαβε διαστάσεις και παρερμηνείες που εξηγήθηκαν σε άρθρο στον ιστότοπο της Ε.Κ.Κ. (ekkairo.org) στις 7/6/2024 με τίτλο «Άλλο το τέλος της σχολικής χρονιάς και άλλο το τέλος του σχολείου!» και που δεν θα ήθελα να επαναλάβω εδώ.

Αυτό που όμως θέλω να τονίσουμε είναι πως το μότο της Ε.Κ.Κ. είναι: «Πρόληψη και όχι Θεραπεία».

Και διευκρινίζω λοιπόν πρόληψη από τι…

Για να μην αιθεροβατούμε η παροικία όπως και η χώρα μας γηράσκει.

Οι γεννήσεις παροίκων είναι λίγες, και οι Αιγυπτιώτες πάροικοι που είναι σε ηλικίες που μπορούν να γεννήσουν παιδιά λιγοστεύουν. Με βάση το Προξενείο της Ελλάδος στο Κάιρο –που απάντησε στο ερώτημα που θέσαμε με  ημερομηνία 3/11/2023, στις 28/12/2023 με το ΑΠΦ 510.1/6/ΑΣ963– ότι από το 2019 έως το τέλος του 2023, εγγράφονται στα μητρώα πολιτών περί τις 18 γεννήσεις κατ’ έτος.

Αν λοιπόν το 2024/2025 και τα προηγούμενα έτη είχαμε στα σχολεία μας ένα ικανό ποσοστό των γεννήσεων αυτών δεν θα μας προβλημάτιζε το θέμα καθόλου, η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική με την αριθμητική δύναμη των μαθητών να είναι για το 2024/2025 αν τελικά έρθουν όλα..  2 προνήπια, 2 νήπια και 1 παιδάκι στην 1η τάξη. Λοιπόν αυτά τα 5 παιδιά, σε 6 με 8 χρόνια θα αποτελούν το Γυμνάσιο της Αμπετείου! Αν δεν γίνουν επαναπατρισμοί και μετεγγραφές παιδιών από Αιγυπτιακές οικογένειες που σπούδαζαν στην Ελλάδα, το Γυμνάσιο θα έχει 5 παιδιά!

Όποιος δεν θέλει να δει αυτή την πραγματικότητα δικαίωμά του, εμείς όμως έχουμε υποχρέωση να το δούμε και πολύ σοβαρά. Γιατί λοιπόν προτιμάει η πλειοψηφία των γονέων για τα παιδιά τους άλλα σχολεία με ξενόγλωσση εκπαίδευση και όχι την Ελληνική εκπαίδευση;

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, και η Ε.Κ.Κ. δεν θα σταματήσει να ρωτάει, να μαθαίνει και να συνεργάζεται με όλους τους  εμπλεκόμενους φορείς σχεδιάζοντας και οργανώνοντας το βέλτιστο δυνατό μέλλον για την ελληνόφωνη εκπαίδευση.

Κατά την γνώμη μου λοιπόν πρέπει να γίνουν γρήγορα βήματα καθώς:

1. Ο μικρός αριθμός μαθητών περιορίζει τις ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση και ανάπτυξη των διαπροσωπικών δεξιοτήτων, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την ολιστική ανάπτυξη των παιδιών.

2. Αν κρίνουμε από τα σχολεία με μικρό αριθμό μαθητών στην Ελληνική επαρχία συχνά δυσκολεύονται να προσφέρουν πλήρη εκπαιδευτικά προγράμματα, λόγω και του μειωμένου αριθμού των εξειδικευμένων εκπαιδευτικών που μπορούν να αποσπαστούν, κάτι που περιορίζει τις ακαδημαϊκές ευκαιρίες και την προετοιμασία των μαθητών για το μέλλον.

3. Η Ελληνική Νομοθεσία για την ομογενειακή παιδεία δεν διαφοροποιείται ριζικά από αυτή της επαρχίας, και η όποια διαφοροποίηση οφείλεται σε ενέργειες των προϊστάμενων της εκπαίδευσης (Συντονιστών κυρίως) καθώς και των αντίστοιχων φορέων.

4. Μια άλλη διάσταση είναι η έλλειψη της υγιούς άμιλλας που αναμφίβολα θα επηρεάσει  την ακαδημαϊκή πρόοδο και την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών. Η άμιλλα, όταν χρησιμοποιείται σωστά, ενθαρρύνει τους μαθητές να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, να θέτουν υψηλότερους στόχους και να αναπτύσσουν την αυτοπεποίθησή τους. Επίσης, καλλιεργεί την ομαδικότητα και την συνεργασία, καθώς οι μαθητές μαθαίνουν να ανταγωνίζονται με τρόπο που σέβεται και ενθαρρύνει τους συμμαθητές τους.

Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα με σκεπτικό πρόληψης, είναι απαραίτητο να γίνουν -εντός του καλοκαιριού- σχετικές επαφές τόσο με την  Ελληνική Πολιτεία όσο και με την τοπική κοινότητα (Εκκλησιαστικές Αρχές – Φορείς –  Γονείς) γιατί  όπως λέει και ο λαός μας των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Ανοίγουμε λοιπόν τον διάλογο και προσβλέπουμε στο καλύτερο.

Εύχομαι σε όλους σας καλό καλοκαίρι.

Χ. Θ. Καβαλής

Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ.

Αρέσει σε %d bloggers: