Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου τιμήθηκε για ακόμα μια χρονιά η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Χελουάν. Η θαυματουργή αυτή εικόνα, αντίγραφο της οποίας έφεραν μαζί τους οι πρώτοι Κυθήριοι συμπατριώτες μας, συντρόφευε τα πρώτα τους βήματα στην Θεοβάδιστη γη του Νείλου και έδινε στις προσευχές τους την σύνδεση με τον Θεό, που διακαώς αναζητούσε η ψυχή τους.

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα στο Χελουάν. Γιορτάστηκε η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα, όπως την ονόμασε ο θυμόσοφος λαός μας, όταν στις 24 Σεπτεμβρίου σαράντα ημέρες μετά την Κοίμησή της εμφανίστηκε στον ύπνο ενός βοσκού στα Κύθηρα και του υπέδειξε το σημείο ανάμεσα σε κλαδιά Μυρτιάς που θα έβρισκε την ιερή της εικόνα στην χάρη της οποίας ανεγέρθηκε Ιερός Ναός στο πανέμορφο αυτό Ελληνικό νησί.

Την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Νικόδημος μετά του Πανοσιωλογιώτατου Αρχιμανδρίτη Θεόδωρου και του Πρωτοπρεσβήτερου Γιούσεφ. Συμπροσευχούμενοι παρέστησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιππώνος Στέφανος και ο Πανοσιωλογιώτατος Αρχιμανδρίτης Παρθένιος.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος στον ποιμαντικό του λόγο αναφέρθηκε στην σημασία της ημέρας λέγοντας: « Η ιστορία της ανεύρεσης της θαυματουργής αυτής εικόνας χάνεται στον χρόνο. Πριν πολλούς αιώνες σε ένα νησί της Ελλάδος, στα Κύθηρα, ένας ευλαβής άνθρωπος έβλεπε από εκεί που έβοσκε τα πρόβατά του ένα φως. Το είδε μια και δύο και τρείς νύχτες. Έκανε τον σταυρό του και ώ του θαύματος, είδε μέσα στην καρδιά μιας μυρτιάς, μια όμορφη εικόνα της Θεοτόκου. Γονάτισε με ευλάβεια, πήρε το ιερό εικόνισμα και το ασπάστηκε. Το γεγονός αυτό του χάρισε πολύ μεγάλη χαρά, αλλά και μεγάλη χαρά πήρανε και όλοι οι κάτοικοι στο πανέμορφο νησί των Κυθήρων. Ένα θαύμα έγινε. Ένας παράλυτος προσευχήθηκε με όλη την θέρμη της ψυχής του, προσκυνώντας την εικόνα και έγινε καλά. Αυτό το γεγονός μεταφέρθηκε αίφνης και στην υπόλοιπη Ελλάδα με τους πιστούς να χτίζουν μια εκκλησία στην χάρη της Παναγίας. Οι άνθρωποι που ξενιτεύτηκαν για ένα καλύτερο αύριο  και ήρθαν στην γη της Αιγύπτου ήθελαν να έχουν μαζί τους ένα στήριγμα και μια παρηγοριά. Έφτιαξαν λοιπόν αντίγραφα της εικόνας της Παναγίας και τα πήραν μαζί τους στο νέο ξεκίνημα της ζωής τους. Έβαλαν τις εικόνες της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας  στις Εκκλησίες τους στο Κάιρο, στο Πόρτ Σαΐντ και σε πόσες άλλες πόλεις όπου ρίζωσαν στην Αίγυπτο και κάθε χρόνο προσεύχονταν στην χάρη της.»

Στην συνέχεια τελέστηκε Αρτοκλασία από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ιππώνος Στέφανο και οι πιστοί ασπάστηκαν με ευλάβεια την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, ενώ η χαρούμενη πανήγυρις ολοκληρώθηκε με το πλούσιο κέρασμα από την Επιτροπή του Ναού και την απαραίτητη αναμνηστική φωτογραφία για το καλό της ημέρας.

Αρέσει σε %d bloggers: