Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου εγκαινίασε μαζί με την Γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ την έκθεση του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, παρουσιάζοντας στο φιλότεχνο κοινό μια σημαντική συλλογή από κινηματογραφικές αφίσες εποχής. Στο πλευρό τους, κατά το κόψιμο της τελετουργικής κορδέλας, που σηματοδοτεί και την έναρξη των πολιτιστικών δράσεων του Ε.Π.Κ.Κ.,  ο Διευθυντής του Πολιτιστικού κ. Γιάννης Μελαχροινούδης, και η Οικονομική Διευθύντρια κα Κωνσταντίνα Γεδεών.

Οι περίτεχνες αυτές καλλιτεχνικές δημιουργίες που παρουσιάστηκαν στην έκθεση, κοσμούσαν τις προσόψεις των μεγάλων κινηματογράφων στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα, έχοντας ως απώτερο στόχο να τραβήξουν την προσοχή του κοινού, διαφημίζοντας τις εκάστοτε κινηματογραφικές παραγωγές. Ο κ. Μελαχροινούδης, γνωστός στην Παροικία μας για την αγάπη, αλλά και τις βαθιές γνώσεις του στην ιστορία του Κινηματογράφου παραχώρησε για την δημιουργία της έκθεσης, 31  σπάνιες αφίσες, οι οποίες μεταξύ πολλών άλλων εκθεμάτων που σχετίζονται με την 7η τέχνη είναι μέρος της προσωπικής του συλλογής.

Ο Διευθυντής του «Πολιτιστικού» μας ταξίδεψε για ακόμα μια φορά, με την γλαφυρή του αφήγηση  στον μαγικό κόσμο μιας άλλη εποχής που ενώ έχει περάσει ανεπιστρεπτί, έχει αφήσει ένα σημαντικό καλλιτεχνικό αποτύπωμα το οποίο και θαυμάσαμε σε αυτήν την έκθεση του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου. «Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, ανέφερε ο κ. Μελαχροινούδης,  ότι μιλάμε για μια εποχή που δεν υπήρχε το διαδίκτυο και η δημιουργία των αφισών αυτών ήταν ο πιο ενδεδειγμένος και σε πολλές περιπτώσεις ο μόνος τρόπος διαφήμισης των κινηματογραφικών ταινιών της εποχής. Μέσα από αυτήν την τέχνη, αναδείχτηκαν μεγάλα ονόματα στον χώρο, όπως του Αιγυπτιώτη Σταμάτη Βασιλείου, ο οποίος μετέπειτα έκανε και σημαντική καριέρα στην Ελλάδα, αλλά και του Έλληνα Γιώργου Βακιρτζή και του Νίκου Ανδρεάκου, των οποίων αφίσες από Ελληνικές ταινίες  βλέπουμε σήμερα στην έκθεσή μας.»

Ο κ. Μελαχροινούδης μας μίλησε και για την ιστορία των σημαντικών Ελληνικών εταιριών παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, όπως της γνωστής  «Μήλλας Φίλμ» που μας χάρισε τις αλησμόνητες ταινίες : «Δεσποινίς ετών 39», «Ένα βότσαλο στη λίμνη» και το «Κυριακάτικο ξύπνημα», τα γυρίσματα των οποίων πραγματοποιήθηκαν στα υπερσύγχρονα τότε, Αιγυπτιακά στούντιο.

Την εκδήλωση κάλυψαν ειδησιογραφία και κανάλια της Αιγυπτιακής τηλεόρασης, με τον Έλληνα Πρέσβη και την Γενική Γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου να δίνουν συνεντεύξεις, προβάλλοντας τις δράσεις αλλά και την  δυναμική πορεία των ποικίλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί από τον σημαντικό αυτό πολιτιστικό φορέα της Ελληνικής Παροικίας στο Κάιρο.

Οι επισκέπτες της έκθεσης απόλαυσαν στην συνέχεια κέρασμα από το Πολιτιστικό, αλλά και την χαλαρή συναναστροφή στους χώρους του Κέντρου. Αξίζει να μεταφέρουμε στο ρεπορτάζ, την εικόνα των Αιγυπτίων μαθητών της Ελληνικής Γλώσσας που ήρθαν στην έκθεση και εντυπωσίασαν όλους με την φιλομάθειά τους, αλλά και με την αγάπη τους για την Ελλάδα και το πολιτισμό μας.

 Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Όμαρ, ένας Αιγύπτιος φοιτητής του Βρετανικού Πανεπιστημίου, αλλά και του «Πολιτιστικού» μας, που έχει ξεκινήσει το ταξίδι του στην γλώσσα μας, έχοντας στην καρδιά του την αγάπη του για την Σαπφώ και τον Όμηρο, όπως μας είπε, φανερά εντυπωσιασμένος από τον νεαρό αυτόν φιλέλληνα, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Β. Αφρικής και Μ. Ανατολής κ. Γιώργος Κοκορέλης.

Γνωρίσαμε επίσης μεταξύ άλλων και τον Αμπντουραχμάν που συνομιλούσε στα Ελληνικά με τον Πρέσβη κ. Παπαγεωργίου, αλλά και τους υπόλοιπους μαθητές, που δήλωναν την ευχαρίστηση που νιώθουν κατά την διάρκεια των μαθημάτων, τονίζοντας παράλληλα και  το υψηλό επίπεδο σπουδών της γλώσσας μας, στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Καΐρου.

Στην έκθεση παρέστησαν από  τα Αιγυπτιώτικα Σωματεία: η κα Κάτια Καζακάκου Γραμματέας της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας ο κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης.

Από την εκπαιδευτική κοινότητα παρέστησαν ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος και της Αμπετείου κ. Βασίλης Μπακούρος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Αχιλοπουλείου κα Ράνια Μουσταφά Μόσχου, ο πρώην Διευθυντής του Ε.Π.Κ.Κ. κ. Χρίστος Παπαδόπουλος καθώς και πλήθος εκπαιδευτικών και από τις δύο Σχολές.