Στις 21 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τα Εισόδια της Θεοτόκου, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας.
Η είσοδος της Θεοτόκου στο Ναό είναι το προοίμιο της εύνοιας του Θεού στους ανθρώπους, η προκήρυξη της σωτηρίας των ανθρώπων, η αναγγελία του Χριστού και η πραγματοποίηση του σχεδίου της θείας οικονομίας. Αυτά διακηρύσσει το απολυτίκιο της εορτής.
«Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις. Εν Ναω του Θεού τρανώς η Παρθένος δείκνυται και τον Χριστόν τοις πάσι προκαταγγέλλεται. Αυτή και ημείς μεγαλοφώνως βοήσωμεν Χαίρε της οικονομίας του Κτιστού η εκπλήρωσις.»
Η Ελληνική Παροικία στο Κάιρο γιόρτασε την μεγάλη αυτή Θεομητορική γιορτή με Αρχιερατική λαμπρότητα στο φερώνυμο Κοινοτικό Ναό Της στο Σπετσεροπούλειο Μέγαρο.
Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιππώνος Στέφανος χοροστάτησε στον εσπερινό μετά αρτοκλασίας έχοντας στο πλευρό του τους Πανοσιολογιώτατους Αρχιμανδρίτες Μιχαήλ και Θεόδωρο, τους πρωτοπρεσβύτερους πατέρες Γεώργιο, Γιούσεφ και Παύλο και τον πρεσβύτερο Γιούσεφ. Την Ελληνική Κοινότητα εκπροσώπησε ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Στέλιος Χαλκιάς, ενώ συμπροσευχόμενοι παρέστησαν πλήθος πιστών από την Παροικία.
Τους ύμνους έψαλαν ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και ο Αραβόφωνος ιεροψάλτης κ. Τόνι Ατάλα
(φώτο: Γεωργία Πετούση)
Ανήμερα των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου, οι μαθητές των Ελληνικών μας σχολείων στο Κάιρο της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου προσήλθαν με ευλάβεια για να εκκλησιασθούν συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους.
Γέμισε ο Ναός νωρίς το πρωί από τα χαρούμενα παιδικά πρόσωπα, με την αγνότητα της ψυχής τους να ακτινοβολεί την Θεία Χάρη του Θεού. Άναβαν ένα κερί, έκαναν τον σταυρό τους και έπαιρναν την θέση τους ακολουθώντας την θεία μυσταγωγία στην οποία προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιππώνος Στέφανος πλαισιούμενος από τους Πανοσιολογιώτατους Αρχιμανδρίτες Μιχαήλ και Θεόδωρο και τους πατέρες Γεώργιο, Γιούσεφ, Παύλο και Γιούσεφ.
Κατάμεστος ο Ναός από τους μαθητές των σχολείων μας, αλλά και από τους Έλληνες και τους Αραβόφωνους πιστούς που προσήλθαν με αγάπη για να μετάσχουν στην Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Μετά το πέρας της Ιερής Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ανέφερε στο κήρυγμα του για το ιερό τάμα των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας που αφιέρωσαν την μονάκριβη κόρη τους σε ηλικία τριών ετών στην υπηρεσία του Θεού. Αναφέρθηκε στον “δίκαιο ιερέα” Ζαχαρία, που σύμφωνα με την Αγιολογική παράδοση ήταν ο πατέρας του Τιμίου Προδρόμου, ο οποίος όχι μόνο εισήγαγε την Παναγία στον Ναό, αλλά και στα Άγια των Αγίων, διακρίνοντας ότι αυτό το κοριτσάκι ήταν «καθαρό» και έμελλε να ευλογηθεί ιδιαιτέρως από τον Θεό.
«Τριών χρονών ήταν όταν την οδήγησαν οι γονείς της στον Ναό του Σολομώντος και με κάθε μεγαλοπρέπεια την συνόδευαν τα άλλα κοριτσάκια κρατώντας λαμπάδες, γιατί έμελλε αυτή να γίνει η «λαμπάδα» που θα φωτίσει όλον τον κόσμο όταν ύστερα από χρόνια ήρθε ο Άγγελος από τον Ουρανό και έφερε το καλό άγγελμα ότι η Παναγία μας θα γεννήσει τον Χριστό, που ήρθε στην Γη για να μας βοηθήσει εμάς να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Είμαστε πολύ αμαρτωλοί και είχαμε ανάγκη την δική Του βοήθεια. Όπως είπα και εχθές κατά τον Εσπερινό, ότι μέσα στον Ναό βρισκόμαστε, αλλά αυτό φτάνει; Η απάντηση είναι ότι δεν φτάνει. Θα πρέπει να εισέλθουμε μέσα στην ζωή της Εκκλησίας μας, μέσα στα μυστήρια της Εκκλησίας μας. Θα πρέπει να αγαπήσουμε περισσότερο τον Χριστό μας και την Παναγία μας και θα πρέπει να μάθουμε καθημερινά να προσευχόμαστε. Η Παναγία μας από την παιδική της ηλικία αυτό έκανε καθημερινά. Προσευχόταν, όχι μόνο για τον εαυτό της, αλλά και για όλο τον κόσμο. Θα ήθελα να σας ευχηθώ να έχετε μια καλή “Είσοδο” μέσα στην Εκκλησία αγαπώντας, τιμώντας και προσευχόμενοι στον Χριστό και στην Παναγία μας.»
Και τις δύο πανηγυρικές ημέρες μετά το πέρας της Ιερής Ακολουθίας προσφέρθηκε κέρασμα προς όλους, από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.
Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε τις εορταστικές ημέρες ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Στέλιος Χαλκιάς ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων: ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Γιώργος Κοκορέλης, οι Διευθυντές των Ελληνικών Σχολών κ.κ. Βασίλης Λάγιος από την Αχιλλοπούλειο και Βασίλειος Μπακούρος από την Αμπέτειο Σχολή, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως κ. Ζαχαρίας Φούμελης, η Οικονομική Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Ντίνα Γεδεών, οι εκπαιδευτικοί και από τις δύο Σχολές και πλήθος πιστών.