Το 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καΐρου υποδέχτηκε με ένα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα την Ελληνίδα σκηνοθέτρια Έυα Νάθενα και την ταινία της «Φόνισσα» την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου. Η κατάμεστη αίθουσα της Όπερας του Καΐρου ήταν αψευδής μάρτυρας της δυναμικής που έχει ήδη δημιουργήσει σε παγκόσμια κλίμακα η ταινία, από την πρεμιέρα της στην Αθήνα πριν ένα χρόνο.
Στις πρώτες σειρές των επισήμων της Όπερας καθόταν ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ κ. Χουσεΐν Φάχμη αλλά και η διάσημη Αιγύπτια ηθοποιός Γιόσρα. Την Ελληνίδα σκηνοθέτρια τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλυ Ιωάννου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Γιώργος Κοκορέλης, ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Βασίλειος Μάριος Τόλης καθώς και πολλοί εκπαιδευτικοί από τα Ελληνικά μας Σχολεία στο Κάιρο.
Η κα Νάθενα αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους για την μεγάλη τιμή, παρουσίασε την ταινία, προετοιμάζοντας το κοινό λέγοντας «Η ταινία που θα δείτε, είναι μια σκληρή και πικρή ταινία, αποτυπώνει όμως το κλίμα, αλλά και τα αδιέξοδα μιας ολόκληρης εποχής.», δίνοντας παράλληλα και λίγα χαρακτηριστικά στοιχεία της πλοκής, σαν να ήθελε να μην προκαταβάλει με την δική της άποψη το κοινό πριν την προβολή.
Μερικές χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας
Στο σημείο αυτό τα φώτα έσβησαν και η ταινία ξεκίνησε. Όταν μετά από μία ώρα και σαράντα λεπτά τα φώτα ξανάναψαν το ζωηρό χειροκρότημα του κοινού, αλλά και οι αυθόρμητες επευφημίες των Αιγυπτίων, με τα «Μπράβο» που ακούστηκαν δυνατά στην αίθουσα, μας επιβεβαίωσαν ότι η ταινία αυτή θα φτάσει πολύ ψηλά και ένα από τα σκαλοπάτια των διακρίσεων θα ήταν και το 45ο Διεθνές Φεστιβάλ του Καΐρου.
Ακολούθησε μια γόνιμη συζήτηση με τους θεατές να ρωτούν την κυρία Νάθενα για τα πάντα. Για τα υφολογικά στοιχεία του έργου, την φωτογραφία, τα κουστούμια, τα μέρη που γυρίστηκε, την έρευνα που έκανε, αλλά και το πρωταρχικό της κίνητρο για να κάνει την ταινία. Την ρώτησαν επίσης για την ουσία της υπόθεσης και για τις κοινωνικές συνθήκες που οδήγησαν την Φραγκογιαννού στα πολλαπλά αυτά ειδεχθή εγκλήματα.
Η σκηνοθέτρια, κάλυψε με τον βιωμένο και συμπυκνωμένο λόγο της όλες τις πτυχές των ερωτήσεων. Όσο απαντούσε όμως το ενδιαφέρον του κοινού αναζωπυρωνόταν συνεχώς απευθύνοντας της νέες ερωτήσεις.
Φωτογραφίες αναμνηστικές, αγκαλιές και πολλές ευχές δέχτηκε η κα Νάθενα για την επιτυχία της ταινίας της, με την ίδια να ευχαριστεί από καρδιάς για την βοήθειά του στην προώθηση της ταινίας τον Έλληνα Πρέσβη κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου, τον κύριο Γιάννη Μελαχροινούδη αλλά και όλο το προσωπικό της Πρεσβείας που ήταν στο πλευρό της. Ευχαρίστησε επίσης για την στήριξη, αλλά και για την τιμητική της παρουσία την Κύπρια Πρέσβη κα Πόλυ Ιωάννου, αλλά και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή, στον οποίον εκμυστηρεύτηκε ότι θα ήθελε πολύ να δει κάποια στιγμή από κοντά το αποτύπωμα των Αιγυπτιωτών Ελλήνων στο Κάιρο.
Φυσικά μια ιδιαίτερη θέση στις ευχαριστίες της κυρίας Νάθενα είχε και ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ κ. Χουσεΐν Φάχμη, ο οποίος την συνεχάρη ένθερμα για την ταινία της.
Ιδιαίτερη συνομιλία είχε η Ελληνίδα σκηνοθέτιδα και με τους Έλληνες εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν την επίσημη προβολή της ταινίας στην Όπερα, οι οποίοι και της εξέφρασαν την αμέριστη τους εκτίμηση για το έργο της, ευχόμενοι καλή πορεία στην σημαντική αυτή ταινία.
Η δημόσια προβολή της ταινίας
Μια μέρα μετά την επίσημη προβολή στην Όπερα είχε προγραμματιστεί και η δημόσια προβολή της ταινίας την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στη μία το μεσημέρι στον κινηματογράφο Ζαμάλεκ. Η τεράστια αίθουσα του κινηματογράφου ασφυκτικά και αυτή την φορά γεμάτη από κόσμο, ο οποίος επέλεξε να παρακολουθήσει την σπουδαία αυτή ταινία.
Μόλις οι «τίτλοι τέλους» έπεσαν και το κοινό αντιλήφθηκε ότι η σκηνοθέτρια ήταν στην αίθουσα δημιουργήθηκε μια κοσμοσυρροή γύρω της με όλους τους παριστάμενους να της εκφράζουν τα συναισθήματα αλλά και τις σκέψεις τους για την ταινία, αλλά και να μην σταματάνε να φωτογραφίζονται μαζί της.
Παρόντες και σε αυτή την προβολή οι Έλληνες εκπαιδευτικοί από τα σχολεία του Καΐρου οι οποίοι κατενθουσιασμένοι από την ταινία ευχόντουσαν στην κα Νάθενα κάθε καλό για το σπουδαίο έργο της.