Κάτι αλλάζει και πάλι στο Ελληνικό μας σχολείο στο Κάιρο
06/01/2025
Show all

Κυριάκος Μητσοτάκης από Κάιρο: «Σε κοινό βηματισμό Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου στο Κάιρο η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του, τόνισε ότι συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και οι περιφερειακές προκλήσεις και οι «αναταράξεις» που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.

«Συναντηθήκαμε σήμερα στo Κάιρο με τους φίλους προέδρους στο πλαίσιο της 10ης τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας Αιγύπτου Κύπρου, ενός ανθεκτικού και εξαιρετικά παραγωγικού, όπως αποδεικνύεται, σχήματος συνεργασίας το οποίο αποτελεί το πιο προωθημένο σχήμα στην ευρύτερη περιοχή εν μέσω μάλιστα πολλών πολλαπλών κρίσεων σε περιφερειακό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Εδώ στο Κάιρο επιβεβαιώνουμε για ακόμα μία φορά ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας και έχοντας ως μόνιμο γνώμονα των κινήσεών μας την ευημερία την ασφάλεια αλλά κυρίως τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η στρατηγική συμπόρευση στον ενεργειακό τομέα

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε : «Επαναλάβαμε την δέσμευση των τριών κρατών μας να ενισχυθεί η στρατηγική μας συμπόρευση στον ενεργειακό τομέα προς όφελος των εθνικών αλλά και των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων, κάτι που δίνει έμφαση στην ενέργεια και στην ασφάλεια στην αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και την μεγάλη σημασία στην οποία αποδίδουμε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις».

Για τις περιφερειακές εξελίξεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Στο ζήτημα του Κυπριακού επιβεβαιώσαμε και πάλι την πλήρη στήριξή μας στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εύρεση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο πάντα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πιστεύω ότι έχει ξεχωριστή σημασία να τονίσουμε ότι μία τέτοια επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργούσε πρωτοφανή συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ευμάρειας σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σ’ αυτή την ταραγμένη εποχή.

Αναφορικά με την έκρυθμη κατάσταση στην Συρία τόνισε «Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση και την αφοσίωσή μας σε μία συμπεριληπτική διαδικασία με συμμετοχή όλων των Σύρων και είναι αυτονόητο ότι η ηγεσία της χώρας πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, ότι προστατεύει τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων, των Χριστιανών, των υπολοίπων θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων, ότι θωρακίζει την πλούσια απαράμιλλη πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας.

Επισημάναμε ακόμη τον κίνδυνο αναζωπύρωσης συγκρούσεων στο εσωτερικό της Συρίας που μεταξύ άλλων ενδέχεται να παρεμποδίσει και την εθελοντική επιστροφή και ασφαλή επιστροφή προσφύγων».

Για τη Γάζα, τον Λίβανο και τη Λιβύη ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συζητήσαμε για τον κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου στην προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας στη Γάζα. Αναγκαίο είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ να ανακουφιστούν οι άμαχοι, να απελευθερωθούν οι όμηροι και αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να εκκινήσει μία πολιτική διαδικασία, με στόχο την λύση των δύο κρατών», την μοναδική – πιστεύουμε – λύση που μπορεί να διατηρήσει την ειρήνη, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συζητήσαμε επίσης και για τον Λίβανο. Τη στήριξή μας στην εκεχειρία, την ευχή μας να εκλεγεί καινούργιος πρόεδρος στην χώρα αυτή.

Συζητήσαμε και τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και κρίναμε ως επιτακτική την ανάγκη να αναβιώσει με κάποιο τρόπο αυτή η παγωμένη ειρηνευτική διαδικασία και κυρίως να σταματήσουν οι παρεμβάσεις, να αποχωρήσουν οι δυνάμεις τρίτων είτε είναι τακτικές είτε είναι μισθοφορικές, να αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία και στη συνέχεια ο λιβυκός λαός ελεύθερος να αποφασίσει για το μέλλον του με ελεύθερες εκλογές».

(φωτο.: Γραφείο Πρωθυπουργού)