Στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου κατά τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, οι διδάσκουσες, κ. Γεωργία Σταματοπούλου και κ. Ελένη Φοντριέ, και ο διδάσκων, κ. Γιάννης Φουρτούνας, μαζί με τους σπουδαστές τους υλοποίησαν πρότζεκτ, με το κάθε εκπαιδευτικό «επίπεδο» να ακολουθεί τη δική του θεματολογία.

Αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, διεξήγαγαν γραπτή έρευνα, κατέγραψαν, μετά από σχετική επεξεργασία των πληροφοριών, ένα κείμενο και το παρουσίασαν στην τάξη σε ηλεκτρονική μορφή. Όλα τα τμήματα έκαναν μια σύντομη αναφορά στην ιστορία και εξέλιξη της Ελληνικής Γλώσσας ανά τους αιώνες και αναφέρθηκαν στη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας.

Συγκεκριμένα:

Οι σπουδαστές του τμήματος Α2β

Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και παρουσίασαν εργασίες με την εξής θεματολογία:

Η πρώτη ομάδα ασχολήθηκε με την τριλογία του Αιγυπτιώτη συγγραφέα Στρατή ΤσίρκαΑκυβέρνητες Πολιτείες“, που πραγματεύεται τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι σπουδαστές παρουσίασαν την βιογραφία του συγγραφέα και την κοινωνικο-πολιτική πλοκή των δυο εκ των τριών μυθιστορημάτων της τριλογίας, το “Αριάγνη” και το “Νυχτερίδα“, που αναφέρονται στην συμμετοχή του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στον πόλεμο της εποχής και στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια του 1940.

Η δεύτερη ομάδα ασχολήθηκε με το έργο του Αιγυπτιώτη μουσικοσυνθέτη Μάνου Λοΐζου, όπου διεξήχθη έρευνα και συντάχθηκε κείμενο με την βιογραφία και τα διασημότερα έργα του καλλιτέχνη.

Τέλος, η τρίτη ασχολήθηκε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι αποτελούν έναν διεθνή φάρο ελληνικού πολιτισμού.

Η επιλογή της θεματολογίας έγινε με στόχο να τονιστούν οι άρρηκτοι δεσμοί των δύο λαών, οι οποίοι γνωρίζουν πώς να συμπορεύονται και να αλληλεπιδρούν θετικά μεταξύ τους, τόσο ιστορικά όσο και πολιτισμικά από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Οι σπουδαστές των αρχαρίων (Α1α-Α1γ και Α3) και των μεσαίου επιπέδου τμημάτων ( Β1 και Β2)

Διεξήγαγαν βιβλιογραφική και διαδικτυακή έρευνα με στόχο να αναδειχθεί η σπουδαιότητα και η διαχρονική χρήση της ελληνικής γλώσσας μέσα στους αιώνες.

Κάποια στοιχεία που διερευνήθηκαν ήταν τα εξής:

Για τους αρχαρίους:

– Να αιτιολογηθεί η επιλογή της 9ης Φεβρουαρίου για τον εορτασμό και να αναδειχθεί η σπουδαιότητα του Διονυσίου Σολωμού.

– Να βρεθεί και να εκτυπωθεί επιγραφή στην αρχαία ελληνική γλώσσα και να εντοπιστούν γράμματα ή λέξεις που ήδη γνωρίζουν οι σπουδαστές από τα μαθήματά τους.

– Να παρουσιαστούν ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούνται στην αραβική, στην αγγλική και στη γερμανική γλώσσα.

– Να αναδειχθεί η γλωσσική επιρροή της ελληνικής στις επιστήμες.

Για τα τμήματα μεσαίου επιπέδου, εκτός των παραπάνω:

– Να παρουσιαστεί τεκμηριωμένα η επίδραση και επιλογή της ελληνικής αλφαβήτου στο κοπτικό αλφάβητο, όταν οι Κόπτες αποφάσισαν να υιοθετήσουν την ελληνική γλώσσα αντί για την αραβική.

– Να παρουσιαστούν Έλληνες Νομπελίστες ποιητές ή ποιητές που είχαν σχέση με την Αίγυπτο.

Οι σπουδαστές των προχωρημένων τμημάτων Γ2α και Γ2β

Οι σπουδαστές των προχωρημένων τμημάτων Γ2α και Γ2β ανέλαβαν να μελετήσουν τη ζωή και ορισμένα ποιήματα του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη και να τα παρουσιάσουν στις τάξεις τους. Η παρουσίαση ήταν διττή, πρώτα μίλησε κάποιος μαθητής για τη ζωή του Κ. Καβάφη και μετά ορισμένοι μαθητές παρουσίασαν ορισμένα ποιήματά του, μεταξύ των οποίων «Η πόλις», «Τείχη», «Ιθάκη» και «Θερμοπύλες». Η παρουσίαση εκ μέρους των σπουδαστών είχε σαν αντικείμενα την πιθανή σχέση της ζωής του ποιητή με το ίδιο το ποίημα, την ιστορία –μύθο του ποιήματος, την ανάλυση και μετάφραση του ποιητικού κειμένου, καθώς και το τι θα ήθελε με αυτό το ποίημα να μας πει ο ποιητής.

Παρακολουθήστε εδώ ένα βιντεάκι που έφτιαξαν οι σπουδαστές του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

Πηγή: Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου