Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, τα παιδιά της Αμπετείου Σχολής επισκέφθηκαν τα γραφεία της Φιλοπτώχου Αδελφότητας για να μοιραστούν τη χαρά του Πάσχα με τους συνανθρώπους τους. Συνοδευόμενα από τον Αν. Διευθυντή της Σχολής, κ. Βασίλη Μπακούρο, καθώς και τους εκπαιδευτικούς, κ. Βάιο Κυριάκη και κα Μαργαρίτα Διαμαντίδου, τα παιδιά έφεραν μαζί τους και μοίρασαν στους βοηθούμενους της Φιλοπτώχου όχι μόνο τις τακτικές σακούλες με τρόφιμα της Αδελφότητας, αλλά και δικές τους πλουσιοπάροχες σακούλες, προσφορά του σχολείου τους.
Η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη ζεστασιά. Ήταν περίπου δέκα το πρωί όταν έφτασαν στην Αδελφότητα. Οι κυρίες τους υποδέχτηκαν με εγκαρδιότητα, ενώ συνομίλησαν μαζί τους για αρκετή ώρα απολαμβάνοντας τον νεανικό ενθουσιασμό τους. Κάθε μαθητής, στη συνέχεια, με ιδιαίτερη χαρά, μοίρασε την Πασχαλινή σακούλα στους βοηθούμενους, συνοδεύοντάς τους μέχρι τις σκάλες του κτιρίου.
Η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου, κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, εξέφρασε τη συγκίνηση και την ευχαρίστησή της, αναφέροντας ότι είναι εξαιρετικά όμορφο να βλέπεις τις νέες γενιές να πραγματοποιούν τέτοιες θεάρεστες πράξεις προσφοράς. «Αυτός είναι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων», δήλωσε. «Να μάθουν τα παιδιά τη σημασία της προσφοράς και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο».
Η κα Σκουφαρίδου μίλησε επίσης στα παιδιά για την Ιστορία της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, ενώ ο κ. Βάιος Κυριάκης τους διηγήθηκε την ιστορία που κρύβεται πίσω από έναν πίνακα που κοσμεί εδώ και πολλά χρόνια το εντευκτήριο της Φιλοπτώχου και το μήνυμά του φέρει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία.
Το αρχαίο ρητό που ο επισκέπτης αντικρίζει μπαίνοντας στην Φιλόπτωχο μας υπενθυμίζει την γνωστή φράση του Αρχαίου Έλληνα ποιητή του 4ου αιώνα Μένανδρου: «ΞΕΝΟΥΣ-ΞΕΝΙΖΕ-ΚΑΙ-ΣΥ-ΓΑΡ-ΞΕΝΟΣ-Γ’-ΕΣΗ» (Τους Ξένους να φιλοξενείς γιατί και κάποια μέρα ξένος μπορεί να γίνεις).
Η παρατηρητικότητα του εκπαιδευτικού κ. Κυριάκη που εντόπισε το ρητό, αλλά και η διάθεσή του να συνδέσει μια σχολική δράση με την ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εξελίχθηκε σε μια μοναδική ευκαιρία για να βιώσουν οι νεαροί μαθητές τα ισχυρά μηνύματα της αλληλεγγύης αλλά και της αγάπης για τον πλησίον.
Το πολύτιμο αυτό αρχαίο ρητό στέκει στο διηνεκές ως μια ενεργή υπενθύμιση προς όλους. Διατρέχει τον χρόνο και υπερβαίνει τα άτομα της κάθε εποχής. Ακουμπά στην καρδιά αυτού που μοιράζεται, αλλά και αυτού που δεν μοιράζεται, και υπενθυμίζει ότι η ζυγαριά της ζωής μπορεί να γύρει χωρίς προειδοποίηση και προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Ο εκπαιδευτικός αναφέρθηκε επίσης και στην Αγία Γραφή που «παίρνει» τον τόνο από τον αρχαίο Έλληνα ποιητή και συνεχίζει υπενθυμίζοντάς μας ότι «Ξένους ξένιζε ίνα μη του θεού ξένος γένη».
«Εάν έρθει κάποιος ξένος προς εσάς από άλλη χώρα, δεν θα τον θλίψετε ή ταλαιπωρήσετε, όπως είναι για σας ο συμπατριώτης σας, θα τον αγαπήσετε όπως τον εαυτό σας γιατί και σεις ξένοι ήσασταν στην Αίγυπτο» μας λέει το Ιερό κείμενο
Τι σοφά λόγια, αλλά και τι χρήσιμα διδάγματα για τους νεαρούς μας μαθητές, που θα ενηλικιωθούν σε μια εποχή σκληρή, που ακόμα δίπλα στη λέξη άνθρωπος, μετανάστης και ικέτης, βάζει ανερυθρίαστα το προσωνύμιο «λαθραίος».
Ρωτήσαμε στη συνέχεια τον κ. Κυριάκη για τη ουσία σχολική δράση της Αμπετείου και μας ενημέρωσε ότι: «Με πόρους του Φορέα του Αμπετείου Ιδρύματος, η Αμπέτειος Σχολή προσέφερε επιπλέον τρόφιμα σε ανθρώπους και οικογένειες σε ανάγκη, ενώνοντας έτσι τις δυνάμεις της με αυτές της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, ώστε να προσφερθεί η μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια εκεί όπου χρειάζεται. Οι επισκέψεις υλοποιήθηκαν παραμονές των δυο μεγάλων εορτών της Ορθοδοξίας, πριν τα Χριστούγεννα, στις 11 Δεκεμβρίου 2024 και πριν το Πάσχα, στις 7 Απριλίου 2025.
Σκοπός των δράσεων ήταν η ευαισθητοποίηση μαθητών/μαθητριών στην έννοια της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας για άτομα και οικογένειες που δοκιμάζονται ή βρίσκονται σε ανάγκη. Η απόκτηση, δηλαδή, ενσυναίσθησης για το παγκόσμιο πρόβλημα της φτώχειας και τη σημασία της φιλανθρωπίας σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο».
Η επίσκεψη έφτασε στο τέλος της και οι κυρίες της Φιλοπτώχου αποχαιρέτησαν τους νεαρούς, ανανεώνοντας το ραντεβού για μια μελλοντική επίσκεψη.
(εικόνες: Φιλόπτωχος Αδελφότητα)