Την 21η Μαΐου τελέστηκε με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια η Ιερά Πανήγυρη των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Κοινοτικό Καθεδρικό Ναό του Καΐρου, που φέτος συμπληρώνει 111 χρόνια από τα πρώτα του εγκαίνια, τον Μάιο του 1914 — ένα ορόσημο πίστης και συνέχειας για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου.
Ο Ιερός Κοινοτικός Ναός ως σύμβολο πίστης και παράδοσης φέρει ανεξίτηλη την σφραγίδα του Μεγάλου Ευεργέτη και κτήτορα του Ναού Νέστορα Τσανακλή, ο οποίος με την αφοσίωση και την πίστη του στο όραμα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού έθεσε τα θεμέλια αυτού του ανυπέρβλητου έργου.
Το 2019, 105 χρόνια μετά τα πρώτα εγκαίνια, οι σύγχρονοι Έλληνες του Καΐρου, εμπνευσμένοι από το όραμα του αείμνηστου κτήτορα, τέλεσαν τα λαμπερά δεύτερα θυρανοίξια του Ιερού Ναού παραδίδοντας στις επόμενες γενιές, έναν πλήρως και εκ βάθρων ανακαινισμένο Ιερό Ναό.
Η φλόγα και η γενναιοδωρία της Μεγάλης Ευεργέτιδας κας Αικατερίνης Μπελεφάντη Σοφιανού σε μια ευτυχή συνάντηση με το δυναμικό όραμα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου υπήρξε καρποφόρα, γυρνώντας μια ακόμα χρυσή σελίδα στην ιστορία του περίλαμπρου Κοινοτικού Ναού.
Στις δύο μέρες της γιορτής, οι Αιγυπτιώτες του Καΐρου βίωσαν μια ανεπανάληπτη εορταστική ατμόσφαιρα, γεμάτη μεγαλοπρέπεια και Εκκλησιαστική τάξη.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιππώνος Στέφανος χοροστάτησε κατά τον Μεγάλο Αρχιερατικό Εσπερινό μετά Αρτοκλασίας της 20ης Μαΐου συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νουβίας Σάββα, των Πανοσιολογιώτατων Αρχιμανδριτών Ιωακείμ, Θεοδώρου και Μάρκου και των πατέρων Ιωσήφ, Παύλου και Ιωσήφ. Τους ύμνους και τις δύο εορταστικές ημέρες έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Κωνσταντίνος Μιχαλακόπουλος.
Ο Σεβασμιώτατος Μητρόπολιτης Νουβίας Σάββας στον λόγο του αναφέρθηκε στην ουσία της χριστιανικής επανάστασης και στην καταλυτική αλλαγή της ροής της ιστορίας που πυροδότησε το όραμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο οποίος, όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, υπήρξε ένας Μέγας αναμορφωτής, επιφέροντας ριζική αλλαγή στη ζωή των Χριστιανών, επιτρέποντάς τους να ζουν την πίστη τους ελεύθερα και χωρίς διωγμούς, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την Ορθοδοξία. Μίλησε επίσης και για την Αγία Ελένη και την καθοριστική συμβολή της στην Ορθόδοξή μας Πίστη.
Η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας των Αγίων Ισαποστόλων, μαζί με το σεπτό Λείψανο του Αγίου Κωνσταντίνου που φυλάσσεται στον Ναό, αποτέλεσε την κορύφωση της πανηγύρεως. Οι Πρόσκοποι του Καΐρου, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Αρχηγού κ. Χρήστου Αντωνίου, προπορεύθηκαν με περηφάνια στην πομπή, συνοδεία του χαρμόσυνου παιάνα που έπλεκε μελωδικά το πανηγυρικό χαρακτήρα της ημέρας.
Στον Αρχιερατικό Εσπερινό παρέστησαν η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Αθανάσιος Λεούσης, η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλλυ Ιωάννου, ο ΑΚΑΜ της Ελλάδας στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Στέργιος Πούλιος ΠΝ, ο ΑΚΑΜ της Κύπρου Συνταγματάρχης Μηχανικού Κωνσταντίνος Χατζηκωστής, ο Σύνδεσμος του Πολεμικού Ναυτικού στην Αλεξάνδρεια Πλοίαρχος Χρυσόστομος Ράγγος ΠΝ, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος, ο Διευθυντής της Αμπετείου Σχολής κ. Βασίλης Μπακούρος , η κα Κωνσταντίνα Γεδεών Οικονομική Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης. Στον Εσπερινό εκκλησιάστηκαν επίσης αντιπροσωπεία βαθμοφόρων των Ελληνικών και των Κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων που βρέθηκαν κατά την Ιερά Πανήγυρη στο Κάιρο
.
Την κηριώνυμη ημέρα της εορτής στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νουβίας Σάββας, ενώ την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος συλλειτουργούντος μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νουβίας Σάββα, του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ιππώνος Στεφάνου, των Πανοσιολογιώτατων Αρχιμανδριτών Ιωακείμ, Θεοδώρου και Μάρκου και των πατέρων Ιωσήφ, Παύλου και Ιωσήφ
Στην συνέχεια ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιππώνος Στέφανος, αφού μετέφερε την αγάπη και τις ευχές του Μακαριώτατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου, ανέγνωσε την Πατριαρχική εγκύκλιο,η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε το έτος 2025, ως εορταστικό ορόσημο των 1700 ετών από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο που συνεκλήθη το 325 μ.χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα, Κωνσταντίνο Α΄ (Μέγα Κωνσταντίνo), με σκοπό την αποκατάσταση της ειρήνης στα εκκλησιαστικά ζητήματα της Αυτοκρατορίας.
Η σύνοδος καταδίκασε τη διδασκαλία του Αρείου, συνέταξε το Σύμβολο της Νίκαιας που καθιέρωσε τον όρο ομοούσιος και αποτέλεσε την ουσιαστική θεμελίωση του συνοδικού θεσμού στο Σώμα της Εκκλησίας μας.
Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε στην Ιερά Πανήγυρη η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και Προϊσταμένη των Ναών κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ενώ παρέστησαν επίσης, η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ και ο Κοινοτικός Επίτροπος της Ε.Κ.Κ. κ. Ανδρέας Ρούσσος
Από το Διπλωματικό Σώμα παρέστησαν ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλλυ Ιωάννου, ο ΑΚΑΜ της Κύπρου Συνταγματάρχης Μηχανικού Κωνσταντίνος Χατζηκωστής, ο βοηθός ΑΚΑΜ της Ελλάδας Ταγματάρχης Τεθωρακισμένων Νικολακάκος Ευάγγελος, ο Διευθυντής του Γραφείου Ο.Ε.Υ. κ. Ευάγγελος Δαϊρετζής, ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Βασίλειος Μάριος Τόλης.
Την Πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας «ο Όμηρος» κ. Λάμπρος Μπενοβίας και πλήθος πιστών.
Η ημέρα ολοκληρώθηκε με το πλούσιο κέρασμα, της Ελληνικής Κοινότητας στην αίθουσα του Προσκοπείου, ενώ ακολούθησε εόρτια τράπεζα προς τους επισήμους στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Καΐρου.