441159688 412232428277169 2445694159573315105 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα»

440414819 7922753704409532 973851953140090302 n 1 Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

Βασίλης Α. Πουλαρίκας

Αν η ζωή της Άντυ Ελ Άραμπη ήταν ένα σύνθημα σε τοίχο, αυτό θα ήταν σίγουρα γραμμένο με νεανικό πάθος στο Παρίσι τον  Μάη του ’68 και θα έλεγε: «Να είστε ρεαλιστές, ζητήστε το αδύνατο».

Κάπως έτσι με αυτό το στίγμα γεννήθηκε η Άντυ, αυτό το προικισμένο κορίτσι από την Αίγυπτο που ο Θεός, όπως λέει η ίδια χαρακτηριστικά, έφερε στον δρόμο της την Ελλάδα και την γλώσσα μας την Ελληνική, για να μπορέσει να απλώσει την ψυχή της πάνω στις λέξεις μας, και να την ταξιδέψει με ασφάλεια πέρα από τον χώρο και τον χρόνο που της δόθηκε.

Η Άντυ ξεκίνησε να ακούει τις εκπομπές του Ελληνικού Προγράμματος στο Ραδιόφωνο του Καΐρου και με έναν τρόπο ανεξήγητο σε λίγο χρόνο οι λέξεις αυτές άρχισαν  να αποκτούν στην οθόνη του μυαλού της, μορφή και σχήμα Ελληνικό.

Αφού κατάφερε  να φτιάχνει προτάσεις που να βγάζουν νόημα χτύπησε την πόρτα των Ραδιοφωνικών παραγωγών και με θάρρος διεκδίκησε το μερίδιό της στο όνειρο κάνοντας το πρώτο της βήμα σε ένα γοητευτικό ταξίδι που ακόμα καλά κρατεί.

Πάλεψε με παρρησία έναντι όλων των αντιξοοτήτων που ορθώνονταν μπροστά της και επέμεναν να την βλέπουν ως μια ακόμα τυφλή κοπέλα που η αναπηρία της την καταδίκαζε σε έναν αναπόφευκτο αυτοπεριορισμό.

Πάλεψε και σπούδασε μετά από πολλές δυσκολίες στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών και αποφοίτησε έχοντας ένα ακόμα πτυχίο στην φαρέτρα της. Έδωσε επίσης εξετάσεις και πήρε το ανώτατο πτυχίο της Ελληνομάθειας στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Καΐρου που από την πρώτη στιγμή την αγκάλιασε, όπως φυσικά και όλη η Ελληνική Παροικία του Καΐρου που την θεωρεί ως ισότιμο μέλος της καρδιάς της.

Και φτάσαμε στο 2023 που οι δρόμοι της Άντυ διασταυρώθηκαν με την «Τέχνη Κιλκίς», έναν δραστήριο και ιδιαιτέρως παραγωγικό πολιτιστικό σύλλογο της Μακεδονίας με την κα Έλλη Φρεγγίδου σε ένα μαγικό συντονισμό της μοίρας, να την ανακαλύπτει, ακούγοντας γι΄ αυτήν σε ένα Φεστιβάλ ποίησης στην Νάουσα και την κα Σοφία Κεσίδου  Πρόεδρο και έτερο πόλο της «Τέχνης» να απευθύνεται στην Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου και να καταθέτει ένα λιτό, αλλά φορτισμένο, με πολύ συναίσθημα, αίτημα που ήταν αδύνατον να παραβλεφθεί. 

Η Ελληνική Κοινότητα με όλο της τον μηχανισμό αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή, χωρίς δεύτερη σκέψη το αίτημα αυτό της Τέχνης και μπήκε μπροστά, διασφαλίζοντας για το ταξίδι της Άντυ και της μητέρας της, όλα τα απαραίτητα που ενώ θα έπρεπε να είναι αυτονόητα για όλους τους ανθρώπους δεν είναι τελικά και τόσο εύκολα.

Από την άλλη μεριά «η Τέχνη» όργωσε στην κυριολεξία όλο το Κιλκίς και πόρτα πόρτα ενημέρωνε με πάθος τους συμπολίτες μας για μια εκδήλωση και μια γνωριμία με την Άντυ που δεν έπρεπε να χάσει κανείς.

Οι προσπάθειες όλων απέδωσαν γόνιμους και πολύχρωμους καρπούς και το απόγευμα του Σαββάτου της 11ης  Μαΐου το κατάμεστο  Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς καταμαρτυρούσε ότι ο κόσμος  της όμορφης αυτής πόλης διαισθάνθηκε ότι κάτι μεγάλο και ωραίο πρόκειται να συμβεί.

Στο πάνελ, δίπλα από την τιμώμενη Άντυ και τις δύο κυρίες της «Τέχνης» βρισκόταν  η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ που ταξίδεψε με τον γλαφυρό της λόγο τους παριστάμενους στις απαρχές της ίδρυσης της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου.

Μίλησε για τα πρώτα βήματα μιας Κοινότητας Ελλήνων που ξεκίνησε την περπατησιά της στον χρόνο  το 1856 και πήρε την μορφή που κρατά μέχρι και σήμερα το 1904, που γνώρισε μεγάλες δόξες στην πολυκύμαντη πορεία της και που σήμερα στέκει σε πείσμα των καιρών να ατενίζει επάξια το δικό της μέλλον.

Η κα Πολίτη- Ζουέ έκανε εκτενή αναφορά σε όλα τα σημεία που συγκροτούν την Ελληνική Κοινότητα με κέντρο τα Ελληνικά  Σχολεία και το Πολιτιστικό Κέντρο, το Νοσοκομείο, τους Ναούς. Μίλησε επίσης για το ενεργό όραμα μιας Κοινότητας Ελλήνων που στέκονται αλληλέγγυοι και στα δύσκολα και στα εύκολα μοιραζόμενοι το κοινό  πνεύμα ενός πηγαίου κοινοτισμού που λειτουργεί και αποδίδει.

Σε ένα τέτοιο εύφορο έδαφος κάρπισε και η γνωριμία της Τέχνης και της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου και όπως ανέφερε κλείνοντας τον λόγο της η κα Πολίτη-Ζουέ έκαναν από κοινού πράξη ένα μεγάλο όνειρο της Άντυ να επισκεφτεί για πρώτη φορά την Ελλάδα, την χώρα που τόσο αγάπησε.

Την εκδήλωση άνοιξε η κα Σοφία Κεσίδου καλωσορίζοντας όλους τους παριστάμενους. Στην συνέχεια μοιράστηκε με λίγες και μεστές λέξεις την εμπειρία της από τις ατελείωτες συνομιλίες που είχε  με την Άντυ όλο το διάστημα της προετοιμασίας της εκδήλωσης λέγοντάς μας ότι αυτό που αποκόμισε η ίδια ως δώρο είναι ότι «την ευτυχία την βρίσκεις όταν αγαπάς τον εαυτό σου».

 Η κα Φρεγγίδου έπιασε στην συνέχεια  το νήμα της γνήσιας αυτής αγάπης και μας μίλησε για την δική της πρώτη επαφή με την Άντυ που ως ποιήτρια και ως άνθρωπος με ανοιχτούς ορίζοντες εντυπωσιάστηκε με το πόσο δυνατό αντίκτυπο άφησε στην καρδιά της αυτή η νεαρή Αιγύπτια  που αγάπησε τόσο πολύ την Ελλάδα τον μεγάλο της πολιτισμό και την γλώσσα μας που, όπως είπε «μας έκανε πραγματικά όλους εμάς στην Τέχνη τόσο περήφανους γι’ αυτήν την ειλικρινή αγάπη της για την Ελλάδα που νιώσαμε την ανάγκη να βρούμε έναν τρόπο να την ευχαριστήσουμε. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα γι’ αυτήν την εκδήλωση».

Η κα Φρεγγίδου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στις κοινωνίες μας σήμερα εκλείπει το παράδειγμα και ότι η ζωή της Άντυ είναι αυτό το ζωντανό παράδειγμα που όλοι έχουμε ανάγκη. Αφιέρωσε τέλος στην Άντυ  ένα ποίημα που έγραψε και απηχεί την ευγνωμοσύνη που νιώθει όπως είπε, αλλά και την αγάπη της για εκείνη  που την έκανε να ξανανιώσει περήφανη που είναι Ελληνίδα και ζει, σε αυτό τον ευλογημένο, όπως είπε τόπο.

Μέσα σε αυτό το ιδιαιτέρως φορτισμένο κλίμα, σε μια αίθουσα που δεν έπεφτε καρφίτσα και που η κάθε ανάσα του καθενός αναμετριόταν με την απόλυτη σιωπή, η Άντυ Ελ Άραμπη μίλησε με ένα γλυκό χαμόγελο στα χείλη και με τα ακροδάχτυλά της να ακουμπάνε τις ακίδες του δικού της σημειωματάριου που με την μέθοδο Μπράιγ είχε χαράξει όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα μιας πολυκύμαντης διαδρομής.

Μίλησε για την πίστη της στον Θεό και για την πεποίθησή της ότι σε κάθε της αγάπη εκείνος βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά ανοίγοντάς της τον δρόμο. Μίλησε για την διαδρομή της, τις δυσκολίες, τις χαρές, αλλά και την ανάγκη της να συνεχίσει αυτό τον δρόμο βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο τις ρίζες της με την πατρίδα μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυαννής και Κικλικσίου Βαρθολομαίος έστρεψε το βλέμμα του στην Άντυ λέγοντάς της: «Με συγκίνησες πάρα πολύ, καλό μου παιδί, γιατί έμαθες όντως Ελληνικά, μιλάς Ελληνικά και σκέφτεσαι Ελληνικά στην περισπούδαστη Ελληνική Παροικίας της Αιγύπτου. Υπήρχαν πολλές αναφορές στον λόγο σου που ανέφερες την φράση «Πρώτα ο Θεός» που φανερώνει την οικοδομημένη σχέση που έχεις με τον Θεό και φάνηκε με την μέχρι τώρα δραστηριότητά σου».

Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης και ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, αλλά και ο Αιγυπτιώτης κάτοικος του Κιλκίς κ. Οδυσσέας Βερτζώνης,  οι οποίοι εξήραν την αξιέπαινη διαδρομή της Άντυ, και  συνεχάρησαν από καρδιάς  την «Τέχνη Κιλκίς» για την σημαντική εκδήλωση που συνδιοργάνωσε  την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.

Ο λόγος κατέστη ελεύθερος στην συνέχεια και στο βήμα ανέβηκε η Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης της Νάουσας κα Ξανθή Χόνδρου Xίλ η οποία προσέφερε στην Άντυ την Ανθολογία του 1ου Φεστιβάλ Ποίησης της Νάουσας, η οποία περιλαμβάνει το πρώτο μεταφρασμένο απόσπασμα του έργου της.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης η Άντυ ένιωσε την αναμενόμενη ζεστή αγκαλιά όλων που ήθελαν να τις μιλήσουν από κοντά, να φωτογραφηθούν μαζί της και να ανταλλάξουν λίγες παραπάνω κουβέντες με την κοπέλα που, ενώ μεγάλωσε σε μια άλλη χώρα, αισθανόταν, όπως επαναλάμβανε συνεχώς, την καρδιά της να χτυπά στο ρυθμό της πατρίδας μας.

Τις επόμενες ημέρες η Άντυ επισκέφτηκε το  Δημοτικό σχολείο, όπου συνομίλησε με τους μικρούς μαθητές, ενώ στο Λύκειο της πόλης συμμετείχε με παραγωγικά σχόλια στο μάθημα που είχε θέμα τον Καβάφη. Επισκέφτηκε επίσης και το Αρχονταρίκι της Μητροπόλεως Κιλκίς όπου την υποδέχτηκε ο πατέρας Δήμήτριος.

Στην εκδήλωση της Τέχνης Κιλκίς παρέστησαν μεταξύ άλλων: Ο Μητροπολίτης Πολυαννής και Κιλκισίου Βαρθολομαίος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γεώργιος Γιωργαντάς, οι βουλευτές Κιλκίς, κ.κ Στέφανος Παραστατίδης και Πέτρος Παππάς, ο Δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτριος Κυριακίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς κ. Ιωάννης Χατζηαποστόλου, οι Αντιδήμαρχοι Κιλκίς κα Αικατερίνη Γιαννακούλα-Ζιούτα, ο κ. Θεμιστοκλής Κοσμίδης και ο κ. Γεώργιος Μπαλάσκας,  ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Σταμάτης Παπουλίδης, οι Δημοτικοί σύμβουλοι κα Ελένη Πατλάκη, ο κ. Κώστας Καμενίδης, η κα Άννα Δημάκη, η κα Όλγα Ζαραλή η υποψήφια βουλευτής Καλλισθένη κα Πάκα-Κυμπαρίδη, η Κοινωνική Λειτουργός του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, κα Καπανάτζε Θεώνα και το Μέλος του συνδέσμο κα  Φανή Τσικούρα, ο Πρόεδρος του συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με διαταραχές όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, «ΣΥΖΩΗ» , ο κ. Νίκος Καζαντζίδης, η Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης κα Ξανθή Χονδρού -Hill, ο πρώην βουλευτής Κιλκίς κ. Γιώργος Φραγγίδης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Κιλκίς κα Στυλιανή Ξάκη, η Προεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Νιάκα Δάφνη, η Προεδρος του Ερυθρού Σταύρου κα Φραγγίδου Κατερίνα, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης.

Δείτε εικόνες από την εκδήλωση, την παραμονή και τις επισκέψεις της Άντυ στην πόλη, αλλά και το βίντεο από την τιμητική ημέρα για την Φιλελληνίδα Άντυ Έλ Άραμπη που επιμελήθηκε η Τέχνη Κιλκίς

  • 441159688 412232428277169 2445694159573315105 n 1 Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 442007372 459368679924031 8284550657140653084 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 441073466 427529323325588 3602056116659312522 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 441159132 427529269992260 4834296120573665282 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 424595316 427529936658860 6392511656133534379 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 424608310 427530786658775 6206587545143150215 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 435921676 427531169992070 8049098720745887915 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 438092236 954138603379485 6345286996790781410 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 438169892 427532069991980 5819247566111578789 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 438170508 427529596658894 1932794028583418116 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 438170530 427531703325350 1174983588486877424 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 438173282 427531466658707 2667541426306152467 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 441187818 427531583325362 2570943175963392058 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 440414819 7922753704409532 973851953140090302 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 440859088 427530139992173 4155478874004548240 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 441054356 427530836658770 5882187171559629232 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 442399995 1848753718961695 2530588486967565356 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 441482277 954138583379487 7815731334933069539 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 441194915 427530353325485 1570685729115275859 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 441074381 427529713325549 7976695507236542716 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 441061174 427532016658652 4824495636923793329 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 441162277 427531123325408 2587738674223302321 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 441063030 427531743325346 2445264121161610572 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 440871829 427530269992160 2134040342699810094 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 440853274 1078395489927121 612959592536140561 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 441075385 427531216658732 1802495210694835671 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 441075838 427531913325329 7636275073995555333 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 441158968 427531056658748 4773940892269995436 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 441150571 329522180170420 7412688770834196186 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 441889347 706827394805317 5467681020100533860 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 441164265 810442443950620 535956501457484682 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 441888220 8315416101807045 3290263986510747598 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 441157276 1497598937777072 718013458753803395 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 441162223 1179249122999817 1189051041613387303 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • 441877904 806406467732746 540784867371697211 n Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

Η επιστροφή στο Κάιρο

Ή Άντυ Ελ Άραμπη επέστρεψε στις 13 Μαΐου στο Κάιρο. Το ΝΕΟ ΦΩΣ και η ekkairo.org  βρέθηκαν στο σπίτι της στην πολύβουη Γκίζα την επόμενη ημέρα. Μας άνοιξε την πόρτα και μας υποδέχτηκε στο φιλόξενο σπίτι της με ένα πλατύ χαμόγελο έχοντας δίπλα της την οικογένειά της. «Ήταν μια μοναδική και αλησμόνητη εμπειρία. Στο Κιλκίς ένιωσα ασφαλής, ένιωσα την αγάπη καλών ανθρώπων που ήρθαν για να με γνωρίσουν από κοντά. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και είμαι ευγνώμων για το ταξίδι αυτό που μέσα από την Ελληνική γλώσσα με συντροφεύει όλα αυτά τα χρόνια και πόσα ακόμα που είναι να έρθουν». Με αυτά τα λόγια η Άντυ μας έδωσε να καταλάβουμε τι σήμαινε για αυτήν αυτό το ταξίδι και πώς μέσα από τις δικές τις αισθήσεις αντιλαμβανόταν όλα όσα τελικά διημείφθησαν στο Κιλκίς.

Ρωτήσαμε και την μητέρα της την κα Νόχα για τα συναισθήματά της αυτές τις λίγες ημέρες και μας είπε  χαμογελώντας ότι έβγαινε βόλτα μόνη της με την Άντυ και δεν φοβόταν ότι θα χαθούν, γιατί όλα ήταν μέσα στα πόδια τους. Επίσης μας εκμυστηρεύτηκε ότι αν ο κόσμος γύρω της έστεκε σιωπηλός θα πίστευε ότι είναι όλοι τους Αιγύπτιοι.

Το ταξίδι στο Κιλκίς έφτασε στο τέλος του. Μια μαγική εμπειρία  για την Άντυ και την μητέρα της έκλεισε τον κύκλο της, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε τα όνειρο όσο ζούμε δεν τελειώνουν ποτέ και στην περίπτωση της Άντυ τα πολύχρωμα όνειρα της είναι απόλυτα ρεαλιστικά και ζητούνε πεισματικά το μερίδιό τους… από το Αδύνατο.

Η Άντυ Ελ Άραμπη στο σπίτι της στο Κάιρο. Δείτε το μήνυμά της, αλλά και εικόνες από την οικογένειά της

  • L1009771 Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • L1009781 Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • L1009800 Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • L1009803 Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
  • L1009809 Άντυ Έλ Άραμπη «Είμαι ευτυχισμένη όχι γιατί πήρα ό,τι ήθελα, αλλά γιατί έκανα ό,τι μπορούσα» Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

Περισσότερα Νέα