Επικοινωνίας Πολιτισμού & Αρχείων

Η ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου είναι συνυφασμένη με τις αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού στην Αίγυπτο. Στοιχεία πολιτισμού είναι και τα αρχιτεκτονικά ίχνη των Ελλήνων στην πόλη, τα εκπαιδευτήρια, το Νοσοκομείο και οι Εκκλησίες από τα οποία πέρασαν γενιές και γενιές Αιγυπτιωτών, πολλοί από τους οποίους στη συνέχεια μπόλιασαν τον Ελληνικό Πολιτισμό με την προσφορά τους στα Γράμματα και στις Τέχνες.

Από τον μεγάλο λογοτέχνη Στρατή Τσίρκα και την πολυγραφότατη Ιωάννα Αναγνώστου -Μπουκουβάλα ως τον Γιάννη Χρήστου, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και φιλοσόφους της μουσικής του 20ού αιώνα αλλά και τον επίσης καταξιωμένο συνθέτη Νίκο Ξυδάκη. Από τον εικαστικό Κωνσταντίνο Ξενάκη που διέπρεψε στο Παρίσι ως τον Γιώργο Ιορδανίδη, σκηνοθέτη, πρωτεργάτη στην ίδρυση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας και  τους επίσης γνωστούς σκηνοθέτες Κώστα Φέρρη και Γιάννη Ιορδανίδη. Από τους ηθοποιούς Δήμο Σταρένιο και Βούλα Ζουμπουλάκη ως τις ηθοποιούς Νόρα Βαλσάμη και Άννα Κοκκίνου και πολλούς άλλους που γεννήθηκαν στο Κάιρο και κόσμησαν τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Η Εφορεία Πολιτιστικών σήμερα υποστηρίζει με τις ενέργειές της τη συνέχιση των πατροπαράδοτων εθνικών και θρησκευτικών εθίμων, είτε πρόκειται για μεγάλες θρησκευτικές εορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα, Καθαρή Δευτέρα) είτε για τρισάγια και εκδηλώσεις μνήμης επιφανών Αιγυπτιωτών, είτε για εθνικές επετείους και κρατάει ζωντανές όλες αυτές τις μνήμες χωρίς να ξεχνάει να αποδίδει τις πρέπουσες τιμές στους ευεργέτες της.

Αιχμή του δόρατος των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της  Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, μέσω της Εφορείας Πολιτιστικών, είναι το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, του οποίου είναι βασικός πυλώνας σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο. Το Ε.Π.Κ.Κ. ιδρύθηκε κατόπιν διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου (Πρωτόκολλο της Μυκόνου, 21.5.2002).

Είναι αναγνωρισμένο,  από το Υπουργείο Παιδείας, Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και επίσημο εξεταστικό κέντρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στις εξετάσεις Ελληνομάθειας. Βασική του δραστηριότητα είναι η διδασκαλία Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Με την πλήρη υποστήριξη της Εφορείας Πολιτιστικών της Ε.Κ.Κ. και σε συνεργασία με φορείς και των δύο χωρών διοργανώνει, συμμετέχει ή υποστηρίζει πλήθος πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε όλα τα πεδία των Γραμμάτων και των Τεχνών, ώστε να κρατάει σε επαφή τους Έλληνες του Καΐρου με το παρελθόν και το παρόν του Ελληνικού Πολιτισμού αλλά και τη διάδοσή του στη Νειλοχώρα. Στο πλαίσιο αυτό παρέχεται η ευκαιρία σε όλους, Έλληνες και Αιγύπτιους, να παρακολουθήσουν δωρεάν μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις παραδοσιακών χορών, θεατρικά δρώμενα, εικαστικές εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια, κινηματογραφικές προβολές, λογοτεχνικές ημερίδες και επιστημονικά συνέδρια.

Νέο Φως, ekkairo.org και μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το «ΝΕΟ ΦΩΣ», αποτελεί ενημερωτικό δελτίο – παράρτημα της λογοδοσίας της Ελληνικής Κοινότητας. Εκδίδεται από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου από τον Οκτώβριο του 1999 και εκδότης της είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. Το έντυπο αυτό αποτελεί συνέχεια της ημερήσιας εφημερίδας «ΦΩΣ» που λειτούργησε από το 1896 μέχρι τον θάνατο του τελευταίου ιδιοκτήτη (Σωκράτη Πατέρα) το 1998. Το ενημερωτικό αυτό φύλλο καταγράφει τη δράση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου καθώς και τα γεγονότα της παροικίας. Διανέμεται δωρεάν σε δεκαπενθήμερη βάση στα μέλη της παροικίας ως έντυπο ενώ αποστέλλεται ηλεκτρονικά σε εκατοντάδες  αποδέκτες σε όλο τον κόσμο.

Η επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου  ekkairo.org με συνεχή και εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ καταγράφει και δίνει το στίγμα της καθημερινότητας του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στο Κάιρο, αλλά και σε όλη την Νειλοχώρα.

Επίσης τα νέα της Ελληνικής μας παροικίας, μέσα από τα άρθρα της ιστοσελίδας μας, τροφοδοτούν την σελίδα μας στο Facebook, το Instagram και το Twitter, καθώς και πλείστες ομογενειακές ιστοσελίδες οι οποίες και τα αναδημοσιεύουν.

                                              Αρχείο 

Διατηρούμε την ιστορία μας, μόνο γνωρίζοντάς την!

Αρχείο αποτελεί κάθε ιδιωτική ή δημόσια συλλογή εγγράφων ή άλλων αντικειμένων που φυλάσσονται για λόγους πρακτικούς, επιστημονικούς ή και συναισθηματικούς.  Όταν γίνεται λόγος για το Αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου έρχονται στη σκέψη όλων μας, τα χρόνια εκείνα που χιλιάδες Έλληνες έδρασαν και αναπτύχθηκαν στην χώρα του Νείλου. Η ιστορία όμως έφερε πολλές αλλαγές. Οι Έλληνες ωστόσο και οι κατά τόπους Κοινότητές τους προσπαθούσαν να διαφυλάττουν και να συντηρούν οτιδήποτε αργότερα θα αποτελούσε ιστορικό Αρχειακό Υλικό.

Η πρώτη προσπάθεια ταξινόμησης του Αρχείου έγινε το 1944. Η εμφανής μείωση των παροίκων από το 1957 και ύστερα καθώς και το ξεκίνημα των συγχωνεύσεων των Ελληνικών Κοινοτήτων, έκρινε αναγκαία τη σταδιακή μεταφορά των αρχείων τους στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.

Το 1991 συστάθηκε για πρώτη φορά η Εφορεία Διάσωσης Ιστορίας της Ε.Κ.Κ, αργότερα από το 1995 – 2000 μετονομάστηκε σε Εφορεία Πολιτιστικών, Κοινοτικών Αρχείων και Σ.Α.Ε και μετέπειτα σε Εφορεία Αρχείων. Σήμερα η Εφορεία φέρει τον τίτλο «Επικοινωνία, Πολιτισμός & Αρχεία».

Πρωταρχικός στόχος και μέλημα της Εφορείας  είναι η διατήρηση του Ελληνισμού και σε αυτό συμβάλει καθοριστικά  η διάσωση, η διαφύλαξη και η συντήρηση του Ιστορικό Αρχείου. Σελίδες γνώσης και εικόνων προ αμνημονεύτων ετών, ξετυλίγονται μέσα από παλαιά πρακτικά, έγγραφα, εφημερίδες, βιβλία και φωτογραφίες.  Σε αυτά προστίθεται η έκθεση αξιόλογων μουσειακών αντικειμένων και  εικόνων, που φέρνουν στη μνήμη καιρούς που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Με πνεύμα εξέλιξης, το φανερά ενεργό αυτό αρχείο είναι εδώ για να ξυπνά αναμνήσεις, σκέψεις και συναισθήματα εποχών που δεν πρέπει να ξεχαστούν από τις νεότερες γενιές, κάτι  που είναι εφικτό μέσω της μελέτης και έρευνας, αυτού, από τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο.

Ο χώρος του αρχείου στεγάζεται στο κέντρο του Καΐρου, επί της οδού Σουλεϊμάν Χάλαμπυ 17.

Είναι επισκέψιμος κάθε Παρασκευή 12:00 εως 14:00 μμ.