Με μια φαντασμαγορική τελετή στην κεντρική αίθουσα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης στην Ηλιούπολη του Καΐρου ξεκίνησε την Δευτέρα 26 Μαΐου το 5ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ που διαπνέεται απο τις αρχές και τις αξίες της “Γαλλοφωνίας“, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου.
Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός Γαλλόφωνων χωρών και κυβερνήσεων, με έδρα το Παρίσι. Ο σημαντικός αυτός Διεθνής Οργανισμός έχει ως όραμα και ως οδηγό των δράσεων τους τις πανανθρώπινες αξίες της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, της πολυγλωσσίας, της ελευθερίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το σύνθημα του Οργανισμού Γαλλοφωνίας είναι «Ισότητα, Αλληλοσυμπλήρωση, Αλληλεγγύη». Τα κοινά στοιχεία της «Γαλλοφωνίας» είναι η γαλλική γλώσσα και οι πανανθρώπινες και οικουμενικές αξίες που ενώνουν τους ανθρώπους όπου Γης.
Ο Οργανισμός «Γαλλοφωνίας» ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου του 1970. Δραστηριοποιείται στους χώρους της διεθνούς πολιτικής, και της πολυμερούς συνεργασίας και συντελεί στην εδραίωση της ειρήνης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της διαρκούς ανάπτυξης. Αποτελείται από διάφορους λαούς οι οποίοι πέρα από τις διαφορές τους, τρέφουν μια κοινή πολιτική και πολιτιστική φιλοδοξία: να δημιουργήσουν αληθινά κράτη δικαίου και να προάγουν τη γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία.
Τα μέλη που απαρτίζουν τον οργανισμό είναι 54 Η Αίγυπτος έγινε μέλος το 1983 ενώ η Ελλάδα το 2004.
Το κόκκινο χαλί και η εντυπωσιακή τελετή έναρξης
Στις επτά και μισή το απόγευμα στην κατάφυτη αυλή της Βιβλιοθήκης τα φώτα άναψαν και τα Αιγυπτιακά ειδησεογραφικά δίκτυα έστρεψαν τις τηλεοπτικές κάμερες στους λαμπερούς προσκεκλημένους. Πάνω στο κόκκινο χαλί τα συνεχόμενα φλάς των φωτογραφικών μηχανών, οι κάμερες, αλλά και τα δεκάδες μικρόφωνα που αναζητούταν απαντήσεις και δηλώσεις από τους Αιγύπτιους στάρ, όπως η Λέιλα Έλουι, η Ελ Χαμ Σαχίν και πολλοί άλλοι, σκιαγραφούσαν τον Χολυγουντιανό τόνο της τελετής.
Μέσα σε αυτό το κινηματογραφικό πανδαιμόνιο, ένας γλυκύτατος Σαρλό περιδιάβαινε με το χαρακτηριστικό του στυλ αμέριμνος στο πλήθος, έχοντας δίπλα στα βήματά του τον ρομαντικό ήχο Γαλλικών τραγουδιών παιγμένα με ακορντεόν.
Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου συμμετέχει ενεργά στο Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας με προβολή ταινιών στους χώρους του. Ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου και ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου κ. Γιάννης Μελαχροινούδης ήτανπαρόντες στην τελετή, εκπροσωπώντας τον σημαντικό αυτόν πολιτιστικό θεσμό της Καϊρινής μας Παροικίας.
Ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Δρ Γιάσερ Μοχέμπ, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους μίλησε για την ουσία της “Γαλλοφωνίας” που προάγει, από το 1970 που ιδρύθηκε, τον διαπολιτισμικό διάλογο μεταξύ των χωρών μέσα από πολύπλευρες δράσεις που φέρνουν τους ανθρώπους ακόμα πιο κοντά.
Ο Δρ Μοχέμπ αναφέρθηκε επίσης και στον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Αιγύπτου που ενσωματώνει αρμονικά διαφορετικές κουλτούρες ανθρώπων, οι οποίοι διαβιούν ειρηνικά και με ασφάλεια, δημιουργώντας το δικό τους πλαίσιο αναφοράς μέσα από τα ήθη και τα έθιμά τους.
Μίλησε επίσης και για πολυάριθμες συμμετοχές κινηματογραφικών ταινιών που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ έως τις 30 Μαΐου, δίνοντας το στίγμα της πολυφωνίας και της συμπερίληψης, αξίες που διαπνέουν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά την διοργάνωση. Ευχαρίστησε τέλος του χορηγούς της διοργάνωσης και ειδικά την Ελληνική Πρεσβεία και το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου για την αγαστή συνεργασία και την συμμετοχή.
Παρουσιαστής της τελετής έναρξης ο γνωστός Αιγύπτιος ηθοποιός Τάμερ Φάραγκ, ο οποίος αναφέρθηκε στον φόρο τιμής που αποτίνει για αυτήν την χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Πενήντα χρόνια από την θάνατο της εμβληματικής Ούμ Καλσούμ, το Άστρο της Ανατολής, όπως είναι χαραγμένη στην καρδιά εκατομμυρίων Αράβων και όχι μόνο και όπως θα παραμείνει για πάντα, ανέφερε με συγκίνηση ο Τάμερ Φάραγκ.
Στο μουσικό μέρος της βραδιάς το Φεστιβάλ μας επεφύλαξε μια μεγάλη έκπληξή, με τον διάσημο Αιγύπτιο μουσικό Μάγκντι Ελ Χουσεΐνι, ο οποίος τιμήθηκε από το Φεστιβάλ, να ερμηνεύει πασίγνωστες μελωδίες από τον Αιγυπτιακό κινηματογράφο αποσπώντας το ζωηρό χειροκρότημα όλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάγκντι Ελ Χουσεΐνι ήταν μέλος του μουσικού συνόλου της Ουμ Καλσούμ, καθώς και του Αμπντέλ Χαλίμ Χάφεζ.
Τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς για το σύνολο του πολύχρονου έργου τους η ΕλληνοΑιγύπτια ηθοποιός Λέιλα Έλουι, αλλά και γνωστός συγγραφέας και δημοσιογράφος Μοχάμεντ Σαλμάουι, πρώην Πρόεδρος της Ενωσης Συγγραφέων της Αιγύπτου. Παρακολουθήσαμε στην συνέχεια ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για την ζωή των δύο αξιόλογων δημιουργών που σημάδεψαν με τον έργο τους μια ολόκληρη εποχή.
Με αφορμή τα 120 χρόνια Ελληνικού Κινηματογράφου το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου στο πλαίσιο του 5ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας, διοργανώνει στην έδρα του την Πέμπτη 29 Μαΐου στις 19:00, την προβολή της ταινίας «Η Προσφυγοπούλα» με παράλληλη έκθεση κινηματογραφικών αφισών.
Στα εγκαίνια του Φεστιβάλ παρέστη και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Γιώργος Ρεκτσίνης.
Το ρεπορτάζ θα συμπληρωθεί στην συνέχεια με το πλήρες πρόγραμμα των ταινιών που θα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, τις οποίες αναμένουμε από τους διοργανωτές.