Στην επέτειο γενεθλίων των 150 χρόνων λειτουργίας του, ανακοινώθηκε επισήμως, προ ημερών, η ανακαίνιση και αναβάθμιση του στόλου των ιστορικών τραμ της Αλεξάνδρειας, το δίκτυο του οποίου θεωρείται σίγουρα το παλαιότερο στην Αφρική και, ίσως, σε ολόκληρο τον κόσμο!

Το μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2022, έχει ως στόχο να αυξήσει τον αριθμό των επιβατών που θα εξυπηρετεί, σε 250.000-300.000 άτομα ημερησίως, και θα έχει συνολικό κόστος, περίπου, 360 εκ ευρώ.

Η σημερινή διαδρομή του τραμ, στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, έχει μήκος 13,7 χιλιόμετρα εκτείνεται από την περιοχή της Βικτώρια καταλήγει στην πλατεία Mansheya και διέρχεται συνολικά από 28 ενδιάμεσους σταθμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίκτυο του τραμ της Αλεξάνδρειας άρχισε να λειτουργεί το 1863 και μετά την τελευταία επίσημη κυβερνητική απόφαση, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Αλ Αχράμ, έχουν τεθεί ως προτεραιότητες η κατασκευή νέου δικτύου ηλεκτρονικών φωτεινών σηματοδοτών, καθώς και η αντικατάσταση των παλαιών μονάδων με σύγχρονες.

Το έργο προσβλέπει διαδοχικά στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, των σταθμών και των οχημάτων, με απώτερο στόχο την αύξηση της χωρητικότητας του τραμ και, εν τέλει, στην άμεση κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης η οποία στερείται υπηρεσιών εναλλακτικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και στηρίζονταν έως τώρα αποκλειστικά στο υπέργειο δίκτυο των τραμ.

Έτσι, λοιπόν, ένα ακόμα ιστορικό σημείο αναφοράς της πόλης αντικαθίσταται με κάτι νέο και σύντομα οι κάτοικοι της Αλεξάνδρειας και οι επισκέπτες της θα βλέπουν στις ράγες της Blue Tram να διατρέχουν σύγχρονες Γαλλικής κατασκευής μονάδες τραμ, όπως συμβαίνει και σε αρκετές Ευρωπαϊκές και άλλες μεγαλουπόλεις του εξωτερικού.

Πηγή φωτογραφιών Al Ahram

Αρέσει σε %d bloggers: