Τραγουδώντας νοσταλγικά για το Κάιρο
28/10/2017
Οι Εθνικοί Επέτειοι φάρος του Ελληνισμού
29/10/2017
Show all

Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός υποκλίθηκε σήμερα στις μνήμες της 28ης Οκτωβρίου του 1940

Όπως στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο έτσι και στο Κάιρο ο ελληνισμός της Αιγύπτου δάκρυσε, θυμήθηκε, γιόρτασε με το δικό του τρόπο την επέτειο του ιστορικού ΟΧΙ . Όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και ο σημερινός εορτασμός είχε ως επίκεντρο το Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, στον οποίο πραγματοποιήθηκε η τελετή και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Γ. Δασκαλόπουλου με τη σύζυγό του, του Πρέσβη της Κύπρου κ. Χάρης Μορίτση, του Ακόλουθου  Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Βασίλη Τσούκα καθώς και του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.
Όλα ξεκίνησαν από τον επιβλητικό Ναό με τη Δοξολογία που πρωτοστατούσαν  ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μέμφιδος  και Πατριαρχικός επίτροπος  Νικόδημος, οι πατέρες Τιμόθεος,  Ραφαήλ και Ιωακείμ. Πλημμύρισαν με τις ψαλμωδίες τους τον πανέμορφο εσωτερικό χώρο της εκκλησίας, ενώ στο τέλος της Δοξολογίας ο Πρόξενος της Ελλάδος κ. Γ. Δασκαλόπουλος  μετέφερε στους παρευρισκομένους το χαιρετισμό του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ.
Στην αυλή ο ήλιος της ημέρας ήταν φιλικός, η διάθεση των μαθητών, προσκόπων, γονέων και επισήμων συνέβαλλαν στο να αυξηθεί η εορταστική διάθεση και όσων κατέκλεισαν τον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας.

Στην παρέλαση από τα βηματάκια των μαθητών του Νηπιαγωγείου έως τα πιο συγχρονισμένα των μαθητών του  Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου αλλά και των Προσκόπων, διαπίστωνες  ότι ζούσαν και τους διακατείχε  το πατριωτικό πνεύμα της Επετείου.

       

 


Το ίδιο πνεύμα ήταν εμφανές και στους επισήμους. Μετά τον τυμπανισμό των προσκόπων και πριν τους Εθνικούς ύμνους Ελλάδος και Αιγύπτου ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου  κ. Χρήστος Καβαλής  μέσα στον χαιρετισμό του επισήμανε ότι οι Εθνικοί Επέτειοι είναι μία πολύ καλή αφορμή να βρισκόμαστε όλοι μαζί, να ζούμε το Εθνικό Μεγαλείο και να θυμόμαστε τη συνεισφορά του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στις Μεγάλες ιστορικές στιγμές της Πατρίδας μας. Η αναφορά του σε ένα ιστορικό στοιχείο  που έκανε αίσθηση, ήταν αυτό που αφορούσε τον τελευταίο εκφωνητή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Κώστα Σταυρόπουλο, πριν την εισβολή των Γερμανών στην Αθήνα. Σε αυτή την τελευταία μετάδοση ο Αιγυπτιώτης εκφωνητής  αποχαιρετούσε τους Έλληνες λέγοντας την ιστορική φράση  «ο σταθμός αυτός  σε λίγο θα σιγήσει, θα είναι πλέον Γερμανικός και Έλληνες ότι πλέον θα ακούτε θα είναι ψέμα»