Φανερά συγκινημένοι οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου της Αμπετείου Σχολής ανέσυραν, σήμερα το πρωί, από τις μνήμες μας μοναδικές και ιστορικές στιγμές, από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στην αίθουσα εκδηλώσεων, με αφορμή τη σημερινή επέτειο της 17ης Νοεμβρίου 1973, οπότε αιματοκύλησε η εξέγερση των φοιτητών, μετά την εισβολή του τανκ αλλά και τις δεκάδες συλλήψεις και βασανιστήρια που ακολούθησαν, από τη Χούντα των συνταγματαρχών…

Σε ένα λιτό, πλην όμως πλούσιο από τη συγκίνηση, σκηνικό οι μαθητές της Αμπετείου ζωντάνεψαν και πέτυχαν, σχεδόν, με ακρίβεια “σκηνές” από την 7ετή δικτατορία, με σκετς και ιστορίες όπως η λογοκρισία των εφημερίδων αλλά και οι εντολές υπουργού Παιδείας της εποχής εκείνης, προς συνεργάτες του, για την…ευπρεπή ενδυμασία των μαθητών και την απαγόρευση συγκεντρώσεων πέραν των 2 ατόμων, κάτω ακόμα κι από μια… ομπρέλα!

Η μεταφορά και οι διάλογοι αυτών των σκηνών από τους μαθητές, ξεσήκωσε το κοινό στην αίθουσα επιβραβεύοντας την προσπάθεια τους με ένα ζεστό όσο και παρατεταμένο χειροκρότημα των συμμαθητών και γονέων τους, μαζί με αυτό και των επισήμων, όπως ο ‘Έλληνας Πρόξενος στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, ο πατέρας Ιωακείμ, η Συντονίστρια Εκπαίδευσης κ. Μαριέττα Κουμαριανού, και ο διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Αναστάσιος Αναστασίου, κάτω υπό το άγρυπνο βλέμμα και συντονισμό του διευθυντή της Αμπετείου κ. Χρήστο Παπαθανασίου.

Ηχητικά ντοκουμέντα, αφηγήσεις μαθητών και προβολές φωτογραφιών από την εξέγερση των φοιτητών, στην παράσταση καθήλωσαν τους παρευρισκόμενους, ειδικά μάλιστα η προβολή ταινίας κινούμενων σχεδίων, παραγωγής ΕΡΤ, με τίτλο “12.410 και 1 τριαντάφυλλα” που είχε ως ήρωα έναν αδέσποτο γάτο, ο οποίος σώθηκε τυχαία από αδέσποτες σφαίρες στην εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου 1973, από φοιτητή που τελικά πυροβολήθηκε και λίγα λεπτά αργότερα ξεψύχησε στα σκαλιά  της πλαϊνής πόρτας του Πολυτεχνείου, στην οδό Στουρνάρη.

Την αυλαία της όμορφης επετειακής εκδήλωσης της Αμπετείου έκλεισαν με συγκινητικό χαιρετισμό τους ο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος και η Μαριέττα Κουμαριανού, που ζήτησαν από τους μαθητές η ηρωική αυτή επέτειος να γίνει γι’ αυτούς φάρος και οδηγός τους για το  μέλλον και τις διεκδικήσεις τους, για ελευθερία και υψηλά εθνικά ιδανικά.

   

Αξίζει να σημειωθεί ότι συντελεστές της παράστασης αυτής ήταν οι μαθητές Μορφούλη Ιουστίνα, Αντωνίου Γεώργιος, Χελιώτη Σοφία, Κυρίλλος Αλβάρο, Οικονόμου Γεώργιος, Φαρούκ Σάντεκ Άλι, Χαλκιάς Γεώργιος, Εφεντάκης Γιώργος, Γκέργκες Σινούντα, Χουσεΐν Άιμαν, Σεϊμένης Γεώργιος, Κουκκίδης Ιωάννης, Τζουμέρκα Αναστασία, Κουκκίδου Μαρία, Νερμίν Χουσεΐν, Καλατζή Όλγα.

Την επιμέλεια της παράστασης είχε η εκπαιδευτικός κ. Τουλιά Μαρία, της χορωδίας ο Κάτσικας Νικόλαος, ενώ στην τεχνική υποστήριξη ήταν οι μαθητές Σεϊμένης Γεώργιος, Οικονόμου Γεώργιος, Ρούσσος Αναστάσιος και υπεύθυνοι σκηνικών η κ. Τουλιά Μαρία και ο μαθητής Ρεμπούλης Γιούσεφ.