Μετά την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή, ο Υπουργός Παιδείας προανήγγειλε την ίδρυση και τέταρτης Νομικής, χωρίς να έχει διευκρινιστεί η έδρα και ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του εγχειρήματος.
Ποιά τα επιπλέον νέα τμήματα που προανήγγειλε από την Πάτρα;
Σχέδιο ίδρυσης τέταρτης Νομικής Σχολής στη χώρα, επεξεργάζεται ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, όπως άλλωστε ανακοίνωσε από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για τη δυτική Ελλάδα. Ακόμη κι αν δεν αποσαφήνισε την χωροταξική τοποθέτηση του εγχειρήματος, ούτε τον ακριβή χρονικό ορίζοντα ίδρυσης της νέας Σχολής, πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, έκαναν λόγο για πιθανές πόλεις ως έδρα, την Κρήτη και την Πάτρα, χωρίς ωστόσο όμως αυτό να επιβεβαιώνεται από υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου που μίλησαν στο News24/7.
Πιο αναλυτικά μάλιστα ο Υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, δήλωσε από την Πάτρα ότι: «Στις πλάτες των ΤΕΙ έχει παιχτεί ένα από το πιο άγρια πολιτικά παιχνίδια των τελευταίων δεκαετιών. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά ΤΕΙ και τμήματα που -ενώ τα αγνόησε η πολιτεία- κατάφεραν και έγιναν da facto πανεπιστημιακά τμήματα. Εμείς λέμε τα τιμήματα αυτού του επιπέδου να βρουν τρόπους συνεργειών με τα πανεπιστημιακά τμήματα. Αυτό μπορεί να είναι η ενσωμάτωσή τους με πανεπιστημιακά τμήματα, μπορεί να είναι ενταχθεί το τμήμα του ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο, όπως η Νοσηλευτική στην Ιατρική Σχολή, ή να βρούμε άλλους τρόπους συνεργασίας. Και αφού πάνε με διαδικασίες κρίσης στο Πανεπιστήμιο, να μπορέσουμε να δούμε τι θα κάνουμε στα υπόλοιπα. Κανείς δεν είναι στη λογική να τα κλείσουμε ή να τα αναθεματίσουμε. Αλλά να συμφωνήσουμε ότι δεν θα πάμε σε λύσεις που ενισχύουν τα σουβλάκια και τα rooms to let. Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με μάτι αποκλειστικά στην οικονομία μιας συγκεκριμένης περιοχής είναι μια αδιέξοδη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», είπε και συνέχισε:
«Αρχίζουμε συζητήσεις και, όταν τα πράγματα ωριμάσουν, φτιάχνουμε ομάδα εργασίας με ακαδημαϊκά κριτήρια που προτείνει λύσεις. Τις προτάσεις αυτές τις παίρνει το Υπουργείο και κρίνει τι δυνατότητες υλοποίησης υπάρχουν, άμεσες για το μέλλον. Εξαιρετικά σημαντικό βήμα είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που δεν είναι ενοποίηση των δύο ΤΕΙ, αλλά σε αυτό θα υπάρχουν και νέα προγράμματα σπουδών και τμήματα. Είναι, επίσης, αυτό που κάνουμε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο ΤΕΙ Ηπείρου, αυτό που κάνουμε στη Θεσσαλία και αυτό που αυτή την εβδομάδα θα αρχίσουμε να κάνουμε στην Πάτρα και στην Δυτική Ελλάδα. Δηλαδή η συγκρότηση της ομάδας εργασίας που θα μελετήσει αυτό το ζήτημα. Στην πορεία αυτή δεν πρέπει να υπάρχουν ανταγωνισμοί. Οι συνάδελφοι από το Πανεπιστήμιο Πατρών και από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας έχουν δείξει υποδειγματική υπευθυνότητα. Όλοι… στα Γιάννενα, στη Θεσσαλία, στο Ιόνιο, στην Αθήνα αισθάνονται ότι ως κοινωνία είμαστε στα πρόθυρα μιας νέα πορείας. Και ο καθένας προσπαθεί να έχει μια ιδιόμορφη συμβολή και θέλω να χαιρετίσω αυτό που έχει γίνει από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας»
Την ίδια στιγμή πάντως, αναβάλλεται για ακόμη μία φορά η κατάθεση προς ψήφιση του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενώ καμία προς το παρόν πληροφορία δεν έχει αποκαλυφθεί ως προς το νέο εισαγωγικό σύστημα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις αλλαγές στις Πανελλήνιες. Το χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του υπό διαμόρφωση νομοσχεδίου δεν έχει δοθεί, αν και οι αλλαγές στη Β’ Λυκείου θα ισχύσουν από την επόμενη κιόλας σχολική χρονιά.