Ιδιαίτερη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο είχε χθες ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος ο Β’, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Κύπρο για να τιμήσει τον Προκαθήμενο της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος συμπληρώνει φέτος 40 έτη αρχιερατικής διακονίας.

Ο Προκαθήμενος της κατά Αλεξάνδρειαν Εκκλησίας με θερμό χαιρετισμό απηύθυνε τις εγκάρδιες ευχές του προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο κατά την κληρικολαϊκή συνέλευση της Κυριακής 25 Φεβρουαρίου 2018, ενώ στις 26 Φεβρουαρίου αποχαιρέτησε τον Μακαριώτατο, για να επιστρέψει στα πολυποίκιλα καθήκοντά του στη Μαύρη Ήπειρο.

 

Συλλείτουργο Προκαθημένων στην Κύπρο 25η Φεβρουαρίου

Την 25η Φεβρουαρίου ε.έ., Κυριακή Α΄ Νηστειών «της Ορθοδοξίας», η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, προεξήρχε του συλλείτουργου των Προκαθημένων, μετά του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιωάννου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄, με τη συμμετοχή πλειάδων Αρχιερέων Εκπροσώπων ανά τον κόσμο Ορθοδόξων Εκκλησιών, στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Στροβόλου Λευκωσίας.

Συλλειτούργησαν οι Συνοδικοί Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κύπρου, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελέημων, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας Σεβ. Μητροπολίτης Σμολένσκ κ. Ισίδωρος, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Σερβίας Σεβ. Μητροπολίτης Dabar – Bosna κ. Χρυσόστομος, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ρουμανίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Τιργοβιτσίου κ. Νήφων, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας Σεβ. Μητροπολίτης Βράτσης κ. Γρηγόριος, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Γεωργίας Σεβ. Μητροπολίτης Χόνι κ. Σάββας, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Πολωνίας Αρχιεπίσκοπος Βροτσλάβ κ. Γεώργιος, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Αλβανίας Σεβ. Μητροπολίτης Βερατίου κ. Ιγνάτιος και ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Τσεχίας Σεβ. Μητροπολίτης Μιχαλόβτσε κ. Γεώργιος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο πλαίσιο των εορτασμών που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, για να τιμήσει τα τεσσαράκοντα έτη Αρχιερατικής Διακονίας του Προκαθημένου Της, κ.κ.Χρυσοστόμου Β΄, πραγματοποιήθηκε Κληρικολαϊκή Συνέλευση, στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Στροβόλου, στην οποία, εκτός των άλλων χαιρετισμών, ομιλιών και εκδηλώσεων, μήνυμα απηύθυνε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ.κ.Θεόδωρος Β’.

Στην ανωτέρω συνέλευση παρευρέθηκε και ο Εξοχ. Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Μακαριώτατος Αλεξανδρείας, προσέφερε ως ενθύμιο της επετείου, προς τον Μακαριώτατο Κύπρου, χειρόγραφο περίτεχνο πάπυρο, στον οποίο αναγράφονταν τα εξής:

Μάρκου ὁ διάδοχος τοῦ Ἀποστόλου

Ἐν τῷ θρόνῳ πόλεως Ἀλεξανδρείας

Ἀφρικῆς ἁπάσης τε ὁ Πατριάρχης

Ταπεινός Θεόδωρος ὁ Κρής τῷ γένει

Υἱοῦ παρακλήσεως ἐν Ἀποστόλοις

Βαρνάβα τοῦ μάκαρος τῷ διαδόχῳ

Κύπρου Ἐκκλησίας μέν Προκαθημένῳ

Χρυσοστόμῳ Ἀδελφῷ καλλίστῳ δὲ τῷ χρυσωνύμῳ

Ἐπὶ τεσσαράκοντα ἐτῶν τῷ μήκει,

εὐκοσμίαν φέροντι Ἀρχιερέως

Ἀσπασμὸν φιλάδελφον χαρᾷ προσνέμει

Ἅμα εὐχάς τε Θεῷ φέρων καὶ λέγων·

Ζῆθι καὶ ἀπόλαυε τῶν δωρημάτων,

Ἅ Χριστὸς δωρεῖταί σοι εἰς πλεῖστα ἔτη

Καὶ ἀρχιεράτευε δυνάμει θείᾳ

ποίμνης σου θεόφρονος εἰς σωτηρίαν

 

Πηγές: http://www.romfea.gr & http://www.patriarchateofalexandria.com

 

Αρέσει σε %d bloggers: