ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΤΟΥ ΣΟΥΕΖ ΤΟΥ 1956 ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤ’ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΪΡΟΥ
Με αφορμή την επίσκεψη του κλιμακίου της Ε.Κ.Κ. στο Σουέζ στα πλαίσια του προγράμματος ‘Νόστος’, η ΣΤ’ τάξη της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου πραγματοποίησε στο μάθημα της Ιστορίας ένα σύντομο αφιέρωμα στα γεγονότα του 1956 όσο και στους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τον Αιγυπτιακό και Ελληνικό λαό. Δεν παραλείψαμε να αναφερθούμε στην συμβολή των Ελλήνων το 1867 στην κατασκευή της Διώρυγας, στο κοινό μακρινό παρελθόν της Αιγύπτου και της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.
Στα πλαίσια του αφιερώματος έγινε ανάγνωση του άρθρου του Ν. Νικηταρίδη για τον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων εργαζομένων στη Διώρυγα του Σουέζ, ενώ διαβάστηκε και ο λόγος του προέδρου της Αιγύπτου Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ στα Αραβικά από τον εκπαιδευτικό της Αραβικής Γλώσσας Μοχάμεντ Μόρσυ. Για τον ηρωικό τους αγώνα οι Έλληνες εργατοϋπάλληλοι τιμήθηκαν με βραβεία και μετάλλια από τον Αιγύπτιο πρόεδρο.
Πρέπει να τονιστεί πως έγινε αναδρομή στην ιστορία της Διώρυγας (χρονολογία κατασκευής, σκοπός, διαχείριση, η μετέπειτα πορεία της και η εκμετάλλευσή της) με αποκορύφωμα τα γεγονότα του 1956. Να σημειωθεί ότι αυτή η σύγχρονη σελίδα της αιγυπτιακής ιστορίας διδάσκεται στα αιγυπτιακά σχολεία. Για την καλύτερη ενημέρωση των μαθητών μας έγινε προβολή εικόνων και βίντεο των αντίστοιχων γεγονότων. Συγκεκριμένα τονίστηκαν ιδιαίτερα τα γεγονότα του 1956 όπου η Αίγυπτος δέχτηκε επίθεση από το Ισραήλ που κατέλαβε την χερσόνησο του Σινά, τη Γαλλία και τη Βρετανία με σκοπό την κατάληψη της Διώρυγας του Σουέζ. Αυτοί που έμειναν ακλόνητοι στις θέσεις τους ήταν οι Έλληνες πλοηγοί και πιλότοι δείχνοντας έτσι έμπρακτα την συμπαράστασή τους στον δοκιμαζόμενο αιγυπτιακό λαό. Αν και η Αίγυπτος ηττήθηκε στρατιωτικά, ωστόσο ο Αιγύπτιος πρόεδρος κέρδισε πολιτικά και η Αγγλία με τη Γαλλία απέτυχαν στα σχέδιά τους. Έτσι η διώρυγα του Σουέζ περιήλθε στην πλήρη κυριαρχία της Αιγύπτου.
Θεωρούμε χρέος και ταυτόχρονα τιμή για τους Αιγυπτιώτες Έλληνες και ειδικά για τη νεώτερη γενιά να πληροφορηθεί κατάλληλα τα συγκεκριμένα γεγονότα μιας και οι πρόγονοί τους προσέφεραν αίμα, πόνο και θυσίες για να υπηρετήσουν τον κοινό σκοπό της ελευθερίας και ανεξαρτησίας μαζί με τους Αιγύπτιους αδελφούς τους. Στην ενημέρωση συνέβαλαν οι συνάδελφοι Μοχάμεντ Μόρσυ, καθηγητής Αραβικής Γλώσσας και οι δάσκαλοι της ΣΤ’ τάξης Ιωάννα Κατσιφάρα και Αναστάσιος Αναστασίου.