Η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Περιφερειακών Εφορείων Αλεξανδρείας και Καΐρου διοργάνωσε μια ιδιαίτερη εκδήλωση την Πέμπτη 1η Μαρτίου στο Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων, με ομιλία του Ιστορικού Δρ. Ιωάννη Αντωνόπουλου που είχε ως θέμα “Ρήγας Βελεστινλής και ο νεότερος ελληνισμός”.

Στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, παρευρέθηκαν 90 περίπου μέλη και φίλοι της Ένωσης, για να παρακολουθήσουν την ενδιαφέρουσα ομιλία. Τίμησαν με την παρουσία τους, ο Έφορος Παλαιών Προσκόπων Δυτ. Αττικής, κος Αθανάσιος Πλαστράς, Αρχηγοί και μέλη Ενώσεων Παλαιών Προσκόπων, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, κ. Χρήστος Χριστοφίδης, η τ. Πρόεδρος του Συνδέσμου, κα Κρυστάλλω Τρίμη καθώς και Πρόεδροι Αιγυπτιώτικων Συλλόγων.

Ο ομιλητής, με μοναδική γλαφυρότητα και επιστημονική τεκμηρίωση ξεκίνησε την ομιλία του περιγράφοντας το ιστορικό πλαίσιο από το οποίο επηρεάστηκε και έδρασε ο Ρήγας Βελεστινλής, που ήταν ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός και κυρίως η Γαλλική Επανάσταση του 1789 και τα ιδεώδη της. Εξήγησε ότι την ίδια εποχή, ενώ στην Ευρώπη είχε αρχίσει η λειτουργία των πρώτων πανεπιστημίων,  η Οθωμανοκρατούμενη πατρίδα μας βρισκόταν σε πολιτιστικό σκοτάδι, με μόνο φάρο τον ελληνισμό της διασποράς.  Αυτοί οι Έλληνες, αστοί κυρίως,  ήταν που βιώνοντας τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού (17ος – 18ος αιώνας) όταν αναπτύχθηκαν οι ελληνικές παροικίες του εξωτερικού, μπόρεσαν να μεταφέρουν και στην Ελλάδα το κύμα του ξεσηκωμού, τον προπομπό της Ελληνικής Επανάστασης και του Ελληνικού Διαφωτισμού, και της εδραίωσης- εξασφάλισης της παιδείας για αγόρια και κορίτσια, ώστε να διαμορφωθεί η απαραίτητη εθνική συνείδηση στον ελληνικό λαό. Ο ‘Ορθός Λόγος’, η κατάκτηση των ανθρώπων έναντι των προλήψεων, των δεισιδαιμονιών και της οποιασδήποτε άνωθεν επιβαλλόμενης αυθεντίας και μοναδικής αλήθειας άρχισε να ρίχνει φως στο σκοτάδι τηςαυταρχικής Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Στη συνέχεια ο καθηγητής περιέγραψε τη διαφορά μεταξύ Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Διαφωτισμού, όπου ο μεν ήταν ένα κίνημα που στόχο είχε να αλλάξει το πολιτικό-κοινωνικό χάρτη του κόσμου και να εδραιώσει τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ ο ελληνικός, είχε στόχο απελευθερωτικό με κορωνίδα του την Παιδεία. Στον ξεσηκωμό αυτό πρωτοστάτησαν οι κορυφαίοι έλληνες διαφωτιστές, με σπουδαιότερο, τον Αδαμάντιο Κοραή, τον Δημήτριο Καταρτζή, τους Δημητριείς και τον Ρήγα, για τον οποίο έγινε μια πλήρης αναφορά στη ζωή και το μεγάλο έργο του σε κείμενα και χάρτες,μοναδική συνεισφορά του στην πατρίδα και την ελληνική γραμματεία.  Στόχος του, όπως και του Αδαμάντιου Κοραή η ανάπτυξη της παιδείας του ελληνικού λαού, βασισμένη στην διδασκαλία των φυσικών επιστημών και της ιστορίας, μέσα από την εκτύπωση χαρτών και βιβλίων.

Της εισήγησης προηγήθηκε ένα τρίλεπτο αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης της 22ας Φεβρουαρίου και  βίντεο-παρουσίαση της ‘Γλωσσολαλιάς’, τραγούδι αφιερωμένο στη γλώσσα την ελληνική, ενώ έκλεισε με τον μελοποιημένο ‘Θούριο’ του Ρήγα. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία για μια μικρή, φιλική συνομιλία με τον καθηγητή κ. Αντωνόπουλο που πρόθυμα απάντησε σε τοποθετήσεις κι ερωτήσεις τους.

Για όσους επιθυμούν, μπορούν να επισκεφθούν την παρακάτω διεύθυνση στο YouTube και να ακούσουν όλη την ομιλία του καθηγητή https://www.youtube.com/watch?v=CMjiEwbV5xE&t=2721s