Η Εκκλησία μας γιορτάζει στις 30 Ιανουαρίου την μνήμη των Τριών Ιεραρχών, αποτίοντας φόρο τιμής στην αδιαφιλονίκητη συμβολή τους στην οικουμενική προαγωγή της Ελληνικής παιδείας.

Η  διδασκαλία του Βασιλείου του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπων Κωνσταντινουπόλεως, εμβάθυνε τον φιλοσοφικό στοχασμό, μπολιάζοντάς τον με το σπέρμα της Χριστιανικής οντολογίας. Υπήρξαν επιστήμονες και χαλκέντεροι σκαπανείς της γνώσης και της φιλοσοφικής έρευνας, εκτίνοντας με τον στοχασμό τους τα όρια της εποχής τους. Πολυγραφότατοι και οι τρείς άφησαν μέχρι τις μέρες το ισχυρό τους αποτύπωμα το οποίο αποτελεί μια χρυσή παρακαταθήκη στις Αγιογραφίες της Εκκλησίας του Χριστού.

Ο εορτασμός των τριών Ιεραρχών αποτελεί κατά βάση όμως και μια γιορτή της μαθητιώσας νεολαίας, την οποία αναγνώρισε και καθιέρωσε η Ελληνική πολιτεία το 1842, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό τους, ένα φωτεινό παράδειγμα και έναν οδοδείκτη της νεοσύστατης τότε Ελληνικής πανεπιστημιακής παιδείας.

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη γιορτάστηκαν οι τρείς Ιεράρχες στον ιστορικό και εμβληματικό Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Νικόδημο, να προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας μετ’ αρτοκλασίας συλλειτουργούντος του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτου Παρθένιου, ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη και ο Δικαίος της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης Σινά Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Πορφύριος.

Τους ύμνους έψαλε ο καλλικέλαδος Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης με την τρυφερή συμβολή των μαθητών της Αμπετείου Σχολής, αδελφών Κωνσταντίνου και Νικόλαου Τσιλιγκάκη καθώς και του εκπαιδευτικού τους κ. Θεόδωρου Τσιλιμπώκου.

Οι μαθητές των Ελληνικών μας Σχολών στο Κάιρο, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους, από τους Διευθυντές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου κ.κ. Βασίλη Λάγιο και Γιώργο Κοκορέλη, καθώς και από την αναπληρώτρια συντονίστρια εκπαίδευσης κα Σωτηρία Μπετα, έφτασαν στον Ιερό Ναό στις εννέα και μισή, μεταβάλλοντας μονομιάς την ενάργεια του χώρου με την μυρίπνοο είσοδό τους. Για λίγα λεπτά στον πρόναο επικρατούσε το αδιαχώρητο με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, να προσεύχονται σιωπηλά κρατώντας το αναμμένο κερί, ως αφετηρία διαλογισμού, που όπως καθρεπτιζόταν στα μάτια τους αποζητούσε την γαλήνη και την σύνδεση.

 Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η καθιερωμένη για την μέρα αυτή επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη των Αδελφών Αμπέτ, των ευεργετών που το φιλανθρωπικό τους έργο και η κληρονομιά τους, συνέδεσε στο διηνεκές το όνομά τους με την ιστορία και την δράση της Αμπετείου Σχολής.

Την ζωή και το έργο των τριών Ιεραρχών σκιαγράφησαν στην συνέχεια μέσα από την σχολική τους έρευνα οι μαθήτριες της Αμπετείου Σχολης Κατερίνα Αρσάνη, Αμαλία Γυφτογεωργίου και Εφραιμία Τσιλιγκάκη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόδημος ευχαρίστησε αρχικά τις τρείς μαθήτριες για την παρουσίασή τους και ανέτεινε με τον λόγο του την πολυεπίπεδη προσφορά των τριών Ιεραρχών, οι οποίοι όπως είπε γεφύρωσαν με τον φιλοσοφικό τους στοχασμό, το χάσμα μεταξύ της Ελληνικής και της Χριστιανικής παιδείας.

«Όσο κανείς ερευνά και όσο βλέπει τον κόσμο γύρο του, τόσο θαυμάζει το μεγαλείο και την παρουσία του Θεού. Σήμερα είναι ευτυχές το γεγονός που με αυτούς του μέγιστους Ιεράρχες μνημονεύουμε και την μνήμη όλων όσων συνέβαλλαν με τον τρόπο τους ώστε, εδώ στο Κάιρο, η Ελληνική παιδεία να ανθίζει και να συνεχίζει να υπάρχει. Οι αδελφοί Αμπέτ μέσω του Σχολείου και Ιδρύματος που κληροδότησαν, διέδωσαν τα Ελληνικά γράμματα, αλλά και όλους εκπαιδευτικούς που έδωσαν ανά τους καιρούς, τον καλύτερό τους εαυτό ώστε τα παιδιά της Παροικίας μας να μιλούν σωστά τα Ελληνικά.»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης συνεχάρη επίσης από καρδιάς την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι της αξίζει έπαινος, γιατί για πρώτη φορά φέτος, καθιέρωσε να μνημονεύονται στο εξής όλοι αυτοί που βοήθησαν εκτός από το «ζην» να υπάρχει και το «ευ ζην».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής στον δικό του λόγο επεσήμανε ότι «η σημερινή ημέρα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για όλους μας. Ακούσαμε από τον Σεβασμιώτατο πως οι τρείς Ιεράρχες έβαλαν τις βάσεις για αυτό που λέμε σήμερα Ελληνοχριστιανικός Πολιτισμός.»

Ο κύριος Καβαλής μας ταξίδεψε στην συνέχεια στην ιστορία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού εκατόν εβδομήντα χρόνια πίσω στα μικρά χωρία, στις κωμοπόλεις και στις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου που Έλληνες δάσκαλοι δίδασκαν την γλώσσα μας και διαμόρφωναν όπως είπε αυτό που εμείς γνωρίζουμε ως Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

Αυτούς λοιπόν τους δασκάλους, αποφασίσαμε να τιμήσουμε από εδώ και στο εξής, ανέφερε ο κ. Καβαλής, την εορτή των τριών Ιεραρχών, δίνοντάς τους την αιώνια ευχαριστία μας για ότι μας προσέφεραν.

Στην συνέχεια ακολούθησε κέρασμα στον προαύλιο χώρο του Προσκοπείου με όλους τους παριστάμενους να απολαμβάνουν το ηλιόλουστο αυτό πρωινό.

Μεταξύ άλλων στην πανηγυρική ημέρα παρέστησαν: η Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, η  Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου, η Γραμματέας του Ιδρύματος Αμπέτ κα Ελένη Μαγκανά, ο Ταμίας του Ιδρύματος κ. Αντώνης Διαμαντίδης, ενώ από την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ελληνίδων Κυριών Καΐρου παρέστησαν:: η Αντιπρόεδρος κα Βάσω Γαζή, η Γραμματέας κα Κάτια Καζακάκου και το μέλος του Συμβουλίου κα Καίτη Βλαντή.

Δείτε εικόνες από την εορταστική ημέρα

Δείτε στο παρακάτω βίντεο ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της πανηγυρικής εορτής

Αρέσει σε %d bloggers: