Επίσκεψη του Γενικού Εφόρου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στην Αίγυπτο
24/04/2024
Η «Μαρία η Αιγυπτία» και το «Ελληνικό Κέντρο Καΐρου» προσέφεραν μια ζεστή αγκαλιά για τις Άγιες μέρες του Πάσχα
27/04/2024
Show all

Τα 100 χρόνια της φημισμένης «Λέσχης των Αυτοκινητιστών» του Καΐρου. Μια εκθαμβωτική παρέλαση πολυτελών αυτοκινήτων στο κέντρο του Καΐρου

Την  ίδρυσε ο Βασιλιάς Φαρούκ, τελευταίος Μονάρχης της Αιγύπτου, το 1924 και από τότε στέκει αγέρωχη στη οδό Κάσρ Ελ Νίλ στον αριθμό 10. Μια Λέσχη αποκλειστικά για το αυτοκίνητο που από την εποχή της ίδρυσής της ήταν προορισμένη για την ελίτ της Αιγυπτιακής κοινωνίας, αντανακλώντας την χλιδή και την λάμψη μιας άλλης εποχής.

Ό ίδιος ο Βασιλιάς Φαρούκ, μανιώδης συλλέκτης πολυτελών και σπάνιων αμαξιών, θέλησε να δημιουργήσει μια Λέσχη αποκλειστικά για το αυτοκίνητο παίρνοντας το παράδειγμα και την σκυτάλη από άλλα διάσημα κλάμπ που ανθούσαν σε Ευρώπη και Αμερική.

 Η ραγδαία και εκρηκτική ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας του προηγούμενου αιώνα έθεσε το αυτοκίνητο ως κεντρικό άξονα της καθημερινότητας του κάθε ανθρώπου σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Χρηστικό μέσο μετακίνησης, αλλά και άφευκτο κατά καιρούς εργαλείο επίδειξης και αλαζονείας, το αυτοκίνητο ήταν πάνω από όλα ένα έργο τέχνης, που αντανακλούσε στο μικρό του μέγεθος το απύθμενο εύρος της ανθρώπινης ευφυΐας, αλλά και το δημιουργικό πάθος του κάθε κατασκευαστή.

Ενσωματώνοντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, το νέο αυτό μέσο  ξέφυγε από τα στενά πλαίσια της μηχανικής και μέσα από την δημιουργική φαντασία των σχεδιαστών του, κάποια πανάκριβα μοντέλα του σμιλεύτηκαν στο χέρι ως πραγματικά έργα υψηλής τέχνης, με τα κοντέρ τους να είναι προορισμένα να λάμπουν στο διηνεκές.

Αυτά τα μοντέλα των αυτοκινήτων θαυμάσαμε την Παρασκευή 26 Απριλίου σε μια μοναδική παρέλαση στο κέντρο του Καΐρου. Σαραντατέσσερα σπάνια διαμάντια της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν παρατεταγμένα από νωρίς το πρωί μπροστά από την είσοδο της Λέσχης και γιόρταζαν τα 100 χρόνια της αδιάλειπτης λειτουργίας της, μαζί με τους περήφανους και χαμογελαστούς ιδιοκτήτες τους.

Εκατοντάδες επισκέπτες, κανάλια της τηλεόρασης, φωτογράφοι και δημοσιογράφοι από διάφορα Μέσα Ενημέρωσης ήρθαν να δουν από κοντά τα μοναδικά  αυτά αμάξια που οι συλλέκτες ιδιοκτήτες τους φυλάνε ως κόρη οφθαλμού στα ιδιωτικά τους γκαράζ και πλέον βλέπουν σπάνια το φως του ήλιου.

 Διοργανωτής της παρέλασης και υπεύθυνος της διαδρομής ήταν ο Αιγυπτιώτης κ. Άγγελος Αθανασούλης  που ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Λέσχης Αυτοκινητιστών» φρόντισε την κάθε λεπτομέρεια της γιορτινής αυτής ημέρας. Τον συναντήσαμε στην είσοδο της Λέσχης και με χαρά μας ξενάγησε στις πολύφερνες αυτές «νύφες». Ό ίδιος, παθιασμένος και αυτός συλλέκτης παλαιών και σπάνιων αυτοκινήτων ασχολείται, όπως μας είπε, αρκετές δεκαετίες τώρα με την αναμόρφωση των αυτοκινήτων και την σχολαστική  αποκατάστασή τους στην αρχική τους μορφή.

«Τα αυτοκίνητα αυτά είναι πραγματικά έργα τέχνης με κάθε μηχανικό τους μέρος να αγγίζει  το υψηλότερο σημείο της τεχνολογίας, αλλά και της αισθητικής της εποχής τους», μας είπε ο κύριος Αθανασούλης μοιράζοντας μαζί μας απίστευτες λεπτομέρειες  από την ιστορία του κάθενός από τα 44 αμάξια που ήξερε, όπως αποδείχτηκε, με κλειστά μάτια.

Μέσα στο πολύβουο πλήθος των επισκεπτών είδαμε και την Πρέσβυ της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλλυ Ιωάννου να κρατάει το τιμόνι μιας σπάνιας Rolls Royce του ΄51και την κα Ιωάννα Κακαλίδη Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας να φωτογραφίζεται χαμογελαστή με την οικογένειά της στα καθίσματα μιας κατακόκκινης Chevrolet Cabrio του ΄47.

Το λάκτισμα για την έναρξη της παρέλασης έδωσε η παρουσία του Φουάντ του δεύτερου, γιου του Βασιλιά Φαρούκ που έφτασε γύρω στις δύο το μεσημέρι και συγκέντρωσε αναπόφευκτα τα βλέμματα όλων.

Οι μηχανές άναψαν, με τα πιστόνια να παίρνουν φωτιά, δίνοντας κίνηση στα «εκατοντάδες άλογα» και τους οδηγούς να τα κατευθύνουν στην διαδρομή της δικής τους δόξας. Εμείς  επιβιβαστήκαμε όπως είχε κανονίσει, ο κ. Αθανασούλης στο πρώτο αυτοκίνητο της πομπής, σε μια πανέμορφη γκρίζα Rolls-Royce του 1951 που χρησιμοποιούσε ο τότε πρωθυπουργός της Αιγύπτου. Πιο πίσω η τεράστια μαύρη Cadilac  του ’61 μέσα από την οποία ο Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ χαιρετούσε τα πλήθη στα χρόνια της ακμής του.

Ακολουθούσαν ένα κατάμαυρο και σπάνιο Volkswagen Karmann του 69, ένα εξίσου δυσεύρετο Nash Rambler, πολλές και αριστοκρατικές Chevrolet, αλλά και Porsche, MG, Ford, Mercedes και τόσα άλλα στολίδια της Αυτοκίνησης, που τα παλαιότερα από αυτά “γράφουν χιλιόμετρα” σε μια ζωή που ξεπερνά και τα 80 χρόνια.

Περάσαμε από την πλατεία Ταχρίρ, διασχίσαμε την διάσημη γέφυρα Κάσρ Ελ Νίλ και αφού μαγευτήκαμε για ακόμα μια φορά από την θέα του Νείλου, φτάσαμε στην Όπερα του Καΐρου και γυρίσαμε από την ίδια διαδρομή στο σημείο από όπου ξεκινήσαμε.

Μια πορεία μέσα σε ατελείωτα κορναρίσματα με τους Αιγύπτιους αλλά και τους δεκάδες τουρίστες να σηκώνουν αυθόρμητα  τα κινητά τους για να κρατήσουν ένα ενθύμιο της μοναδικής αυτής πομπής.

Μόλις επιστρέψαμε ο κύριος Αθανασούλης μας ξενάγησε στο εσωτερικό της Λέσχης και πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε. Παράσημα και μετάλλια από νίκες σε δύσκολους αγώνες ταχύτητας, λάβαρα από μεγάλες διοργανώσεις, αλλά και μια μεγάλη συλλογή από τα διακριτικά άλλων αντίστοιχων Κλάμπ, μέσα στα οποία ήταν και της δικής μας Ε.Λ.Π.Α.,  φιγούραραν στους τοίχους, αλλά και στις ξύλινες προθήκες του χώρου.

Στον πάνω όροφο πέρα από τις αίθουσες των γραφείων και των συνεδριάσεων, μια πολυτελής τραπεζαρία περίμενε τους υψηλούς επισκέπτες της που, όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασούλης, υπόκειται σε αυστηρό πρωτόκολλο επιβάλλοντας, όπως και σε κάθε χώρο της Λέσχης,  την επίσημη ένδυση.

Μέσα σε λίγα λεπτά ονειροπόλησης ξεδιπλώθηκε μπροστά στα μάτια μας η ιστορία ενός ολόκληρου αιώνα, με αψευδείς μάρτυρες τις φωτογραφίες, τα λάβαρα, τα περίτεχνα σκαλιστά ξύλινα έπιπλα αλλά και τους μεγάλους καθρέφτες που ανακλούσαν το φέγγος μιας άλλης εποχής.

Η «Λέσχη Αυτοκινητιστών» του Καΐρου στην αυγή του επόμενού της αιώνα συνεχίζει δυναμικά την πορεία της, με το ίδιο ασίγαστο πάθος για τα παλιά και σπάνια αυτοκίνητα, που εκτός ότι εντυπωσιάζουν τους πάντες σε κάθε εμφάνιση τους, καταφέρνουν όπως μας είπε ο κ. Αθανασούλης, να προσελκύσουν ακόμα περισσότερα αφοσιωμένα μέλη στον γοητευτικό και νοσταλγικό αυτό μικρόκοσμο.

Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο την παρέλαση των πολυτελών αυτοκινήτων μέσα από το βίντεο που δημοσίευσε στο διαδίκτυο η “Λέσχη Αυτοκινητιστών”.

https://www.facebook.com/watch/live/?mibextid=oFDknk&ref=watch_permalink&v=802398061950258&rdid=j8Fqa0yTjUhunrnA

Αρέσει σε %d bloggers: