ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ,, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Δουβλίνο, επισκέφθηκε το σχολείο της Ελληνικής Ομογένειας και συναντήθηκε με τα Διοικητικά Συμβούλια και τα μέλη των Ομογενειακών Οργανώσεων που εδρεύουν στο Δουβλίνο. Το σχολείο αριθμεί περισσότερο από 50 παιδιά, ενώ αναπτύσσονται και άλλες τάξεις σε πόλεις της Ιρλανδίας, όπου ζουν κυρίως Έλληνες του brain drain.

Τον Υφυπουργό Εξωτερικών υποδέχθηκαν η Πρόεδρος της Κοινότητας Ιρλανδίας κα Στέλλα Ξενοπούλου, η Πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας που εδρεύει στο Δουβλίνο κα Θωμαή Κακούλη – Ντουάρτε και το Προεδρείο της σχολικής Κοινότητας.

«Εδώ μιλάμε για μια πολύ ιδιαίτερη, δυναμική, αρμονική μεταξύ των μελών της και αξιοζήλευτη Ομογένεια. Έλληνες που ζουν αρκετές δεκαετίες, αλλά και Έλληνες της νεομεταναστευτικής γενιάς, που βρήκαν στην Ιρλανδία μια φιλόξενη στέγη, μαζί με τα παιδιά τους και καλές συνθήκες εργασίες στα διάφορα επαγγέλματα που ενασχολούνται», δήλωσε ο ΥΦΥΠΕΞ, αναχωρώντας για το αεροδρόμια με επόμενο προορισμό το Λονδίνο.
Τα θέματα που έθεσε ο Ελληνισμός που ζει στην Ιρλανδία (οι περισσότεροι στο Δουβλίνο) είναι τα εξής:
Φροντίδα του Υπουργείου Παιδείας για αντικατάσταση της αποσπασμένης δασκάλας, η θητεία της οποίας λήγει, ώστε να ξεκινήσει ομαλά η νέα εκπαιδευτική χρονιά το Φθινόπωρο του 2018.

Δυνατότητα αποστολής και δεύτερου δασκάλου για περιοχές της Ιρλανδίας όπου αναπτύσσονται σχολεία με μαθητές Ελληνόπουλα πρώτης μεταναστευτικής γενιάς, κυρίως του Δημοτικού.
Παρέμβαση στον Μητροπολίτη Θυατείρων και Μ.Βρετανίας για την πρόνοια εξεύρεσης Ιερέα, με ενδεχόμενο το δεδομένο να αποχωρήσει από τη δράση ο πατήρ – Θωμάς, της μοναδικής Ελληνικής Ορθόδοξης εκκλησίας στο Δουβλίνο, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Συνδρομή σε πολιτιστικές δράσεις της Κοινότητας, για την προβολή των Ελληνικών γραμμάτων και τεχνών, όπως μετάφραση λογοτεχνικών ή μουσικών έργων στην Ιρλανδική γλώσσα.
Επίσης τέθηκε και το θέμα της στενότητας του χώρου (μόλις 30 τ.μ.) όπου στεγάζεται το Ελληνικό σχολείο, και με τους Ομογενειακούς φορείς να στερούνται έστω και των στοιχειωδών Γραφείων για τη στέγασης τους.
Γι’ αυτό το ζήτημα, ο κ. Κουίκ ενημέρωσε τους Ομογενείς ότι είχε ειδική συνάντηση με τον Δήμαρχο του Δουβλίνου κ. Micheal Mac Donncha, ο οποίος και υποσχέθηκε ότι το επιτελείο του, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Ιρλανδίας, θα προσπαθήσουν να βρουν ένα κατάλληλο κτίριο, παρά το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα που έχει η Ιρλανδική πρωτεύουσα.
Με την ευκαιρία, ο Υφυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Mac Donncha που διατηρεί στον Δήμο του την ονομασία «Ο δρόμος της Ελληνικής γλώσσας», σε ένα από τα στενά πολύ κοντά στον Καθεδρικό ναό της πόλης. Κληρονομιά από τους πρώτους Έλληνες που είχαν έρθει στο Δουβλίνο και είχαν εγκατασταθεί στην συγκεκριμένη περιοχή.
Σε όλες τις επαφές του ΥΦΥΠΕΞ ήταν παρούσα η Πρεσβης της Ελλάδας στο Δουβλίνο κα Κάτια Γεωργίου, ενώ στις ομογενειακές συναντήσεις παραβρέθηκε και ο Πρέσβης της Κύπρου κ.Κώστας Παπαδήμας.