Στα πλαίσια τoυ Προγράμματος «Νόστος», την Τρίτη 1 Μαΐου η Ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία των 120 Αιγυπτιωτών που συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις, επίσημα προσκεκλημένοι της Αιγυπτιακής κυβέρνησης, επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και στη συνέχεια την βάση θαλάσσιων μεταφορών του Ras Al Teen .
Ενθουσιασμένα τα μέλη των αντιπροσωπειών ξεναγήθηκαν από τους διοργανωτές αλλά και τους εκπροσώπους του Υπουργείου Διασποράς στην Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας εκεί όπου, συγκινημένοι και με έντονες τις αναμνήσεις από το παρελθόν, αντίκριζαν πίνακες, φωτογραφίες, χειρόγραφα, παραδοσιακές στολές, αγγεία και ενημερώθηκαν από τους ξεναγούς τους, σε μια περιήγηση η οποία διήρκησε, περίπου, μια ώρα.
Ωστόσο, στο τελευταίο στάδιο της ξενάγησης τους περίμενε μια έκπληξη, καθώς η Αιγύπτια ξεναγός τους μιλούσε πολύ καλά «σπαστά» Ελληνικά ( δείτε μικρό στιγμιότυπο στο βίντεο που ακολουθεί) προκαλώντας μια ευχάριστη νότα, με όμορφα στιγμιότυπα .
Ο Διευθυντής της Βιλιοθήκης, dr. Mostafa El Feky λίγο αργότερα απάντησε σε απορίες , συμμετείχε στις αναμνηστικές φωτογραφίες και αμέσως μετά ακολούθησε επίσκεψη της Ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στη Ναυτική Βάση Ras Al Teen.
Εκεί τους υποδέχθηκε η μπάντα του Ναυτικού και έπειτα συνοδευόμενοι από τον διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων Ahmed Hussein Khaled και από έναν αριθμό Ναυτικών δοκίμων και βαθμοφόρων, παρακολούθησαν στην κεντρική αίθουσα παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Ναυτικού.
Ο «Αιγυπτιακός λαός νιώθει μεγάλη υπερηφάνεια, τόνισαν οι δύο ομιλητές σε Ελληνικά και Αραβικά, γνωρίζοντας ότι προστατεύονται οι ακτές και τα παράλια της χώρας του, μέσα από επιτυχημένες δράσεις , κάτι που κατατάσσει το Ναυτικό μας μέσα στους δέκα ισχυρότερους στόλους σε παγκόσμιο επίπεδο»
Το πρόγραμμα επίσκεψης περιελάμβανε ακόμα προβολή ντοκιμαντέρ με προσπάθειες του Ναυτικού, τα τελευταία χρόνια, για την ανάπτυξη της Ναυτικής βάσης Αλεξάνδρειας καθώς και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Αιγυπτιακών Ναυτικών δυνάμεων μέσω της εισαγωγής νέων ναυτικών μονάδων και των ασκήσεων που διεξάγονται από το Πολεμικό Ναυτικό με αρκετές «αδελφές» χώρες , προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της μάχιμης ικανότητας του προσωπικού με τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα.
Η αντιπροσωπεία των Αιγυπτιωτών στη συνέχεια επισκέφθηκε τα πολεμικά πλοία Mistral και Mahrousa στη βάση Ras al-Tin όπου ενημερώθηκε για τις δυνατότητές τους , ενώ από την πλευρά τους οι Έλληνες και Κύπριοι Αιγυπτιώτες εξέφρασαν την ευτυχία τους και την υπερηφάνεια τους για την ικανότητα του Αιγυπτιακού Ναυτικού και τις δυνατότητές του να προστατεύει την πατρίδα τους.