Τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτίων Ελλήνων ειδική εκδήλωση με θέμα: «Αθλητισμός στην Αίγυπτο – Τα  Αιγυπτιώτικα Σωματεία», στο πλαίσιο εορτασμού 85 χρόνων από την ίδρυση του Σ.Α.Ε, με ομιλητές την κ. Μαρία Αδαμαντίδου – Κουτρουμπάκη για τα Σωματεία του Καΐρου και τον κ. Δημήτρη Δημητρίου για τα Σωματεία της Αλεξάνδρειας, με παρουσιαστή τον αθλητικό συντάκτη κ. Χρήστο Μιχαηλίδη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με εισήγηση του κ. Χρήστου Μιχαηλίδη, ο οποίος τόνισε ότι ο αθλητισμός δεν είναι μόνο η καλλιέργεια του σώματος και του μυαλού αλλά αποτελεί μέρος της κοινωνίας. Η ελληνική παροικία στην Αίγυπτο έδωσε άριστα δείγματα γραφής στον αθλητισμό δημιουργώντας τα δικά της σωματεία τα οποία απέσπασαν διακρίσεις εντός και εκτός της Νειλοχώρας και λειτούργησαν ευεργετικά για την σύσφιξη σχέσεων όχι μόνο των αθλούμενων, των κοινοτήτων αλλά και ευρύτερα των δύο χωρών.

Την πλούσια δράση των αθλητικών σωματείων στο Κάιρο ανέλυσε η κ. Μαρία Αδαμαντίδου – Κουτρουμπάκη, με συμμετοχή στα δρώμενα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού από το 1985, συνεργαζόμενη με τις Ελληνικές Κοινότητες του Καΐρου και Αλεξανδρείας καθώς και το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Αιγύπτου, πραγματοποιώντας δημοσιεύσεις, εκδόσεις, ομιλίες και οργάνωση εκθέσεων.

Η παρουσίασή της βασίστηκε στο βιβλίο της “Ελληνικός Αθλητισμός στο Κάιρο του 20ού αιώνα” που εκδόθηκε το 2005 από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, μετά από έρευνα δύο χρόνων και με τη βοήθεια εθελοντών αθλητών κάλυψε 440 πλούσια εικονογραφημένες σελίδες, προσπάθεια η οποία επιβραβεύθηκε με την αναγνώριση του βιβλίου της, όπως είναι η πρόσφατη ένταξή του στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου και στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου της Ουάσινγκτον.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Δημήτρης Δημητρίου, παιδί του Συνδέσμου και του Αθλητισμού, που έχει καταφέρει να συνδυάσει με επιτυχία την Αιγυπτιώτικη κληρονομιά του και τις σπουδές του, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στο Δ.Σ. και σε επιτροπές του Συνδέσμου, ο οποίος στην ομιλία του για την ιστορία και τις διακρίσεις των Αθλητικών Σωματείων της Αλεξάνδρειας βασίστηκε στην πτυχιακή του εργασία με θέμα: «Ελληνισμός & Αθλητισμός στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα» η οποία και παρουσιάστηκε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Αθλητικής Ιστορίας & Φιλοσοφίας στη Λάρισα.

Στη συνέχεια ο παρουσιαστής της εκδήλωσης κ. Χρήστος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών που ιδρύθηκε το 1965 στην Ελλάδα, ο οποίος συνεχίζει το έργο των τριών Ελληνικών Ναυτικών Ομίλων της Αιγύπτου και αποτελεί ιδρυτικό μέλος των Ελληνικών Ομοσπονδιών Κωπηλασίας,  Ιστιοπλοΐας,  Κολύμβησης,  Υδατοσφαίρισης και του Κανόε – Καγιάκ.

Πλέον καλλιεργεί στις εγκαταστάσεις του τέσσερα Ολυμπιακά αθλήματα την Ιστιοπλοΐα, την Κωπηλασία, το Κανόε-Καγιάκ και την  Κολύμβηση, ενώ αξίζει να τονίσουμε ότι, ο Ε.Ν.Ο.Α. έχει προσφέρει στη χώρα μας Ολυμπιονίκες, παγκόσμιους και Ευρωπαίους πρωταθλητές και βαλκανιονίκες, αλλά και σπουδαίους παράγοντες, όπως ο επίτιμος πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Α. και Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων κ. Γιώργος Σφέτσιος, που σημειωτέων ήταν παρών στην εκδήλωση.

Στο τέλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης συνεχάρη όλους τους συντελεστές για την άρτια εκδήλωση, προσφέροντας τιμητικά διπλώματα στους ομιλητές και κάλεσε τον κ. Γ. Σφέτσιο να παραδώσει το τιμητικό δίπλωμα στον παρουσιαστή.

Αρέσει σε %d bloggers: