Με σημαντικά οφέλη της Ομογένειας αλλά και επί σειρά εθνικών θεμάτων στις αποσκευές του επέστρεψε, σήμερα Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 στην Αθήνα, ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, μετά την πολυήμερη περιοδεία του, σε χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής.

Στην περιοδεία του  Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ, όπως αναφέρει ο ίδιος με σημερινή του ανακοίνωση, περιλαμβάνονταν οι χώρες: Λ. Δ. Κονγκό, το Καμερούν και η Νιγηρία και σε αυτές επισκέφθηκε πέντε συνολικά πόλεις, με Ομογενειακές Κοινότητες, τα μέλη των οποίων είδαν να τους επισκέπτεται επίσημος εκπρόσωπος Ελληνικής κυβέρνησης μετά από 46 ολόκληρα χρόνια!

Κατά τη διάρκεια της πολυήμερης περιοδείας και των επαφών που είχε ο κ. Κουίκ στις χώρες αυτές πραγματοποιήθηκαν σημαντικές διμερείς επαφές, που ανοίγουν τους επιβεβλημένους δρόμους πολιτικής, διπλωματικής και οικονομικής συνεργασίας.

Θυμίζουμε, στην Κινσάνσα πρωτεύουσα της Λ. Δ. Κονγκό, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, “κλείδωσε” η συμφωνία, για πρώτη φορά Αφρικανική χώρα που μετά τη λήξη της Αποικιοκρατίας της, προχώρησε στην εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων όλων των ξένων που ζούσαν εκεί, να βάλει το όλο θέμα στο δρόμο της επίλυσης και της αποκατάστασης της δικαιοσύνης, με την συγκρότηση Διαρκούς Επιτροπής, με τη συμμετοχή  εκπροσώπων της Ελληνικής Ομογένειας.

Στο Καμερούν, στην πρωτεύουσα Γιαουντέ, η επίσκεψη του Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ ανέδειξε ένα γεγονός θρησκευτικού χαρακτήρα, καθώς όπως ενημέρωσε τον Υφυπουργό ο Μητροπολίτης κ. κ. Γρηγόριος, το Καμερούν αναγνώρισε την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, έτσι η Αφρικανική αυτή χώρα, αναμένει από το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας να επιλέξει ποια θα είναι αυτή η ημερά, ώστε να την ανακηρύξει, εν ονόματι της Ορθοδοξίας, επίσημη αργία του κράτους!

Επιτυχία του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Θεόδωρου Β΄

Θεωρώ, δήλωσε ο κ.Κουίκ, ότι η επιτυχία μιας τέτοιας απόφασης είναι το αποτέλεσμα του σπουδαίου έργου του Πατριάρχη κ. κ. Θεόδωρου Β΄ ο οποίος ήταν Μητροπολίτης Καμερούν, διαδεχόμενος τον Μακαριστό Πατριάρχη Παύλο, ο οποίος ήταν, επίσης προκαθήμενος της Εκκλησίας σε αυτή την χώρα., χωρίς, ωστόσο, να παραλείψω τις πολύ σημαντικές Ιεραποστολικές επιδόσεις του σημερινού Δεσπότη.

Στις διμερείς συνομιλίες με το υπουργό Εξωτερικών του Καμερούν κ. Lejeune Mbella Mbella, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, συζητήθηκαν, καταγράφηκαν και συμφωνήθηκαν υα εξής:

1. Ανοίγουν οι πόρτες της αναπτυσσόμενης οικονομίας του Καμερούν, για Ελληνικές εταιρίες που θα ήθελαν να εξάγουν προϊόντα, υπηρεσίες ή να επιχειρήσουν σε βιομηχανικούς και κατασκευαστικούς τομείς.

2. Ζητήθηκε η τεχνική βοήθεια από την Ελλάδα, για τα υπουργεία Γεωργίας και Τουρισμού του Καμερούν.

3. Η κυβέρνηση του Καμερούν δεσμεύθηκε για την υπογραφή μορφωτικής συμφωνίας, που εκκρεμούσε από την πλευρά της.

4. Υποβλήθηκε αίτημα για δυο υποτροφίες σπουδών στις Ελληνικές στρατιωτικές σχολές, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, με αποτέλεσμα σήμερα στην κορυφή των Ενόπλων Δυνάμεων τη χώρας, ακόμα και στην Προεδρική Φρουρά, να υπάρχουν Ελληνοσπουδασμένοι αξιωματικοί, οι αποκαλούμενοι “Έλληνες”.

Τόσο στο Γιαουντέ όσο και στο Λάγος της Νιγηρίας, ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ συναντήθηκε με τα μέλη των εκεί Ελληνικών Κοινοτήτων που του έθεσαν κυρίως θέματα για την απόσπαση Ελλήνων εκπαιδευτικών, για την διατήρηση και εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας στα Ελληνόπουλα της Ομογένειας.

Ειδικότερα στο Λάγος, ο κ. Κουίκ, όπως μας ενημερώνει στην ανακοίνωση του, επισκέφθηκε παιδιά και εκπαιδευτικούς και είχε και πολύωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους ελληνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται εκεί, σε πολύ σημαντικούς τομείς, όπως κατασκευές, αλευρόμυλοι, εισαγωγικό εμπόριο, ναυτιλία κλπ.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας υφυπουργός, μετά τη συνάντηση, “Με πολύ δυναμισμό, δεκαετίες τώρα, οι Έλληνες πρώτης γενιάς αλλά και οι συνεχιστές εκείνων που πρωτοήλθαν εδώ στις αρχές του περασμένου αιώνα, όχι μόνο διαπρέπουν, αλλά η ίδια η Νιγηρία τους θεωρεί σημαιοφόρους της οικονομίας της.

Από τον κ. Μιχάλη Οικονομάκη, εκτελεστικό Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του “Ομίλου Λεβέντη” άκουσα με εξαιρετική ικανοποίηση ότι θα πρωτοστατήσει στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή που προγραμματίζεται να έρθει στο Λάγος και στην πρωτεύουσα Αμούτζα, στις αρχές Νοεμβρίου 2018 κι αυτή είναι μια σημαντική αποστολή στα πλαίσια της εξωστρέφειας του ελληνικού επιχειρείν.”

Να σημειώσουμε εδώ ότι, ο κ. Κουίκ στις συναντήσεις του στο Καμερούν και στη Νιγηρία, συνοδεύονταν από την Πρέσβη κ. Μαρία Σαράντη και τους επίτιμους προξένους, αντίστοιχα, Γρηγόρη Δημητριάδη Ανέστη Αρνόπουλο και Απόστολο Λοΐζο.

Επίσης, στο Λάγος επικέφθηκε τον Μητροπολίτη Νιγηρίας κ. κ. Αλέξανδρο, όπου ενημερώθηκε για το Ιεραποστολικό έργο στις χώρες ευθύνης του, που εκτός από τη Νιγηρία, περιλαμβάνονται ακόμα και οι χώρες Μπενίν Νίγηρας και Τόγκο.

Φωτογραφικό υλικό : http://www.terensquick.gr/