Όλοι πήραν «άριστα» το απόγευμα της Πέμπτης 14 Ιουνίου 2018 στην τελετή λήξης της σχολικής περιόδου 2017-18 της Αχιλλοπουλείου Σχολής, νήπια, μαθητές και εκπαιδευτικοί, σε μια πανέμορφη γεμάτη συγκινήσεις γιορτή, παρουσία του Πατριαρχικού Επιτρόπου στο Κάιρο και Μητροπολίτη Μέμφιδoς κ. Νικόδημου, του Κύπριου Πρέσβη στο Κάιρο κ. Χάρη Μορίτση, του Γενικού Έλληνα Προξένου κ.Γιώργου Δασκαλόπουλου του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή της Συντονίστριας Εκπαίδευσης κ. Μαριέττα Κουμαριανού, Κοινοτικών Επιτρόπων καθώς και δεκάδων γονέων και Παροίκων.

Ακόμα κι αν μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις, χθες, στον προαύλιο χώρο της Αχιλλοπουλείου, τα συναισθήματα μαθητών, δασκάλων και γονέων αλλά και των παρευρισκομένων ήταν τόσα πολλά που δύσκολο θα μπορούσες να τα “συλλέξεις” ακόμα και σε δεκάδες φωτογραφίες, καθώς έβλεπες γύρω σου συγκίνηση, χαρά και δάκρυα να εκδηλώνονται αυθόρμητα, κάθε στιγμή και σημείο της εκδήλωσης…

Όπως για παράδειγμα, των νηπίων που “βιάζονταν” να προβιβασθούν στην A΄Τάξη, οι μαθητές της ΣΤ’  Δημοτικού που αποχαιρετούσαν βουρκωμένοι τους δασκάλους τους, πριν περάσουν στο Γυμνάσιο, οι συγκινημένοι δάσκαλοι που αγκάλιαζαν τους μαθητές τους, τις εκπλήξεις που ετοίμασαν οι μαθητές στον διευθυντή του σχολείου τους ως ένδειξη αγάπης προς αυτόν, η τελευταία ομιλία της Προέδρου Γονέων και Κηδεμόνων η θητεία της οποίας επίσης έληξε προχθές, τα βλέμματα των επισήμων και τα δάκρυα που σκούπιζαν βιαστικά οι γονείς, ήταν μερικές από τις πάρα πολλές μοναδικές αλλά και όμορφες στιγμές που ζήσαμε στην τελετή λήξης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με τα 15 παιδιά του Νηπιαγωγείου, υπό την καθοδήγηση της Νηπιαγωγού κ. Δέσποινας Σαρμαδοπούλου και της βοηθού της κ.Μαρίας Πετράκη, να είναι ντυμένα με ανάλογα κουστούμια όπως νεράιδες, συννεφάκια, πειρατές, φεγγαράκια, τύμπανα, τρομπέτες, κιθάρες και άλλα μουσικά όργανα, τα οποία τραγούδησαν, χόρεψαν και ξεδίπλωσαν το υποκριτικό τους ταλέντο σε μικρές διδακτικές ιστορίες, για τους ανθρώπους, την φιλία και το περιβάλλον.

Αμέσως μετά πήραν σειρά οι μαθητές μικρότερων τάξεων του Δημοτικού, που τραγούδησαν την αριθμητική ντυμένοι ποντικάκια με μακριές ουρές, κάνοντας πολλαπλασιασμό τον αριθμό δύο και το αποτέλεσμα κάθε πράξης με ομοιοκαταληξία συνδυάζονταν με μία αγαπημένη λιχουδιά των παιδιών κάθε φορά, όπως τούρτα, παγωτό, ομελέτα, γλυκά κ.α.

Ακολούθησε ο πλούσιος σε δραστηριότητες απολογισμός της σχολικής χρονιάς, από το διευθυντή της Αχιλλοπουλείου κ. Αναστάσιο Αναστασίου, παράλληλα με προβολή οπτικοποιημένου υλικού καθώς και ο πολύ συγκινητικός αποχαιρετισμός του διευθυντή με την αξιαγάπητη στα παιδιά δασκάλα κ. Ιωάννα Κατσιφάρα, που ήταν για την ίδια και η τελευταία της στο σχολείο και στο Κάιρο, αφού θα επέστρεφε, πλέον, οριστικά σε λίγες ώρες στην Ελλάδα!

Μια πολύ όμορφη ιδέα, επίσης, ήταν τα καπέλα των μαθητών της ΣΤ’ Δημοτικού, που ήταν πανομοιότυπα καπέλα με αυτά της αποφοίτησης των φοιτητών στα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια και τα φορούσαν ένδεκα μαθητές που εξελίχθηκαν, κατά τη διάρκεια της γιορτής, σε μεγάλα πειραχτήρια…

Καταρχήν του διευθυντή τους, στον οποίο πρόσφεραν με αρκετή αγάπη και συγκίνηση, επίσης, ως δώρο-έκπληξη, ένα κομπολόι για να τους θυμάται, ανταποδίδοντας έτσι το συμβολικό δώρο που τους είχε προσφέρει αυτός πιο πριν, στη συνεχεία μονοπώλησαν την προσοχή μας με φάρσες, πειράγματα, είτε χορεύοντας σε ρυθμούς ροκ εντ ρολ στη σκηνή της εκδήλωσης και, στο τέλος, την ώρα του αποχωρισμού, μας τραγούδησαν το “Τραγούδι των Αγγέλων” του Χρήστου Νικολόπουλου, με παραφρασμένους στίχους που είχε γράψει ο Γιάννης Μελαχροινούδης σε συνεργασία με τον Αντιπρόεδρο της Κοινότητας κ.Μιχάλη Γκρουνστέιν.

Ακολούθησαν οι ειδικές βραβεύσεις στον επίλογο της γιορτής, όπως της δασκάλας κ. Ιωάννας Κατσιφάρα και των μαθητών της ΣΤ΄Δημοτικού, από τον Κύπριο Πρέσβη κ. Χάρη Μορίτση και του Έλληνα Γενικού Προξένου κ. Γιώργου Δασκαλόπουλου, που εκπροσωπούσε τον Έλληνα Πρέσβη κ. Μιχάλη Διάμεση, ενώ αξίζει να σημειώσουμε και τις βραβεύσεις των μαθητών με τις καλύτερες, κατά μέσο όρο, επιδόσεις της σχολικής περιόδου, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή.

Οι εκπλήξεις, ωστόσο, όπως και οι εναλλαγές συναισθημάτων, διαδέχονταν η μία την άλλη, αφού ακολούθησε η ομιλία της Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Νίτσα Καζαμία, η οποία εμφανώς συγκινημένη με βουρκωμένα μάτια και τρεμάμενη φωνή αποχαιρέτησε, τελευταία ημέρα της θητείας της ως Προέδρου, όλους τους παρευρισκόμενους.

Επίσης, μαθητές και εκπαιδευτικούς και χαρίζοντας αναμνηστικά δώρα, στον Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο, στον Πρέσβη της Κύπρου κ. Χάρη Μορίτση, στον Έλληνα Γενικό Πρόξενο κ. Γιώργο Δασκαλόπουλο, στον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστο Καβαλή, στις αδελφές Κυριάζη, στον διευθυντή της Αχιλλοπουλείου κ. Αναστάσιο Αναστασίου και στη Συντονίστρια Εκπαίδευσης κ. Μαριέττα Κουμαριανού και άκουσε τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Γιώργο Ρεκτσίνη να την ευχαριστεί δημόσια για την προσφορά της.

Αναμφίβολα ήταν μια γιορτή μοναδική και ξεχωριστή, γι’ αυτό το λόγο δικαιούνται και άξιζαν όλοι οι συντελεστές να λάβουν το “άριστα¨, κάτι το οποίο, άλλωστε, αποτυπώθηκε επίσης, στους χαιρετισμούς και των επισήμων, οι οποίοι ανέφεραν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Μητροπολίτης Μέμφιδος κ.Νικόδημος:

” Η πιο σημαντική λέξη είναι η συνεργασία και όταν συνεργάζονται η Κοινότητα, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές, βγαίνει αυτό το αποτέλεσμα που απολαύσαμε σήμερα όλοι μας. Εύχομαι σε όλους καλό καλοκαίρι.”

Ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Χάρης Μορίτσης:

“Θέλω να συγχαρώ πρώτα τους εκπαιδευτικούς και, βεβαίως, μετά τα παιδιά, αυτές τις φοβερές τάξεις των παιδιών της Αχιλλοπουλείου, καθώς και για το έργο που επιτελείτε και να σας ευχαριστήσω, επίσης, για το δώρο που μου προσφέρατε εσείς και τα παιδιά…και να ευχηθώ να περάσουν ένα καλό καλοκαίρι, να βαρεθούν τις διακοπές τους και να ανυπομονούν να γυρίσουν πίσω στο σχολείο τους και να συνεχίσουν.”

 

Γενικός Πρόξενος κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος :

“Είναι ημέρα που σηματοδοτεί και αυτό που θέλω να κρατήσω είναι το χαμόγελο αισιοδοξίας των παιδιών και θέλω να τονίσω, να συγχαρώ τους εκπαιδευτικούς για το πολύπλευρο έργο τους.

Καταβάλλεται υπεράνθρωπες προσπάθειες όχι μόνο στο σχολικό έργο ενός παιδιού, αλλά να διδάξετε ήθος να μεταδώσετε αξίες και να δώσετε το παράδειγμα σε αυτά τα παιδιά, και να τονίσω αυτό που είπατε πριν, να τους δώσουμε το μέλλον που τους αξίζει και να σταθούμε ως παράδειγμα σε αυτά.

Είμαι σίγουρος με τέτοιους δασκάλους σαν εσάς, είμαι σίγουρος το τονίζω, θα διαπρέψουν στη ζωή τους.”

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής:

“Θα ήταν άδικο να μην συγχαρώ και να μην αναφερθώ σε όλους, για το δημιούργημα που είδαμε…

Σήμερα, δεν είναι τυχαίο ότι εκπαίδευση και εκπαιδευτικός είναι λειτουργός, το είδαμε στην πράξη σήμερα.  Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εκπαιδευτικούς και να ξεκινήσω με την κ. Ιωάννα Κατσιφάρα ως και από το Νηπιαγωγείο με την κ. Δέσποινα Σαρμαδοπούλου, απ’ όπου μας φεύγει φέτος για καλούς, ευτυχώς, προσωπικούς της λόγους, επίσης, την βοηθό της.

Φυσικά και τα 15 παιδάκια που ήταν όλη τη χρονιά, όσο γίνεται πιο τακτικά, για την μεγάλη προσπάθεια που  κάνανε, μαζί με τον στενό μου συνεργάτη τον Μιχάλη Γκρουνστέιν.

Στην συνέντευξη που κάναμε, για να περάσουν τα παιδιά στο Δημοτικό, με τα ίδια μου τα χέρια, είχα γράψει για κάποια από αυτά, πριν από δύο χρόνια “Ελληνικά ίσον μηδέν” και σήμερα αυτά τα παιδιά πάνε στο Δημοτικό και είμαστε σίγουροι ότι θα κατανοούν το Ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Το σχολείο μας δεν ξεχνάμε, είναι Ελληνικό σχολείο, μπορεί μεν να είναι δίγλωσσο, αλλά είναι Ελληνικό αμιγές σχολείο. Θέλω να πω, επίσης, ότι η εξαιρετική συνεργασία μας με τον διευθυντή του σχολείου κ.Τάσο Αναστασίου και με τη σύζυγό του για 5 χρόνια που ολοκληρώνονται φέτος, και ευελπιστούμε και ελπίζουμε να τους έχουμε και του χρόνου, ήταν μια άλλη εμπειρία η οποία θα θυμόμαστε, με μεγάλη αγάπη και σεβασμό για την προσπάθεια που έχουνε κάνει.

Επίσης, θέλω να πω όλοι οι εκπαιδευτικοί, ερχόμενοι για πρώτη φορά στην Αίγυπτο, αφήνοντας την Ελλάδα και  ερχόμενοι σε ένα περιβάλλον, που όπως η κ. Ιωάννα Κατσιφάρα, αποδείχθηκε για εμάς ένας πολύτιμος θησαυρός τον οποίο πολύ θα χαρούμε αν πάρει την απόφαση, να συνεχίσει μαζί μας και του χρόνου.

Βεβαίως, όλοι οι εκπαιδευτικοί, παλιοί και νέοι, όπως η κ. Άννα Αρακαδάκη, η κ. Αγγελική Σκούμπη, ο κ. Ψάνης Γιώργος, έχουν κάνει ότι καλύτερο μπορούσαν, ξέρω ότι είναι δύσκολα τα πράγματα.

Τα παιδιά δεν βρίσκονται σε Ελληνικό περιβάλλον, παρά μόνο στις λίγες ώρες που βρίσκονται στο σχολείο…

Από τη στιγμή που βγαίνουν από την πόρτα είναι σε ένα περιβάλλον που τα Ελληνικά χάνονται…

Σε λίγα σπίτια υπάρχει η δυνατότητα να μιλάνε Ελληνικά και θέλω να τονίσω τον ρόλο του σπιτιού.

Η εκπαίδευση έχει τρείς συντελεστές α)τα παιδιά β) τους εκπαιδευτικούς και γ) το σπίτι…Στο σπίτι, όσο γίνεται πρέπει να το φροντίζετε αυτό, τα παιδιά να έχουν μια επαφή με τα Ελληνικά.

Είναι μεγάλη αμαρτία, μετά από κάθε καλοκαίρι, να πρέπει οι εκπαιδευτικοί να ξαναρχίζουν από την αρχή!

Φροντίστε να μην διακόπτει αυτούς τους μήνες του καλοκαιριού.

Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω και τον Σύλλογο Γονέων και την μεγάλη τους φροντίδα, για το σχολείο, είναι άνθρωποι οποίοι προσπαθούν για τα παιδιά τους μεν, αλλά και για τα παιδιά των άλλων.

Αφιερώνουν χρόνο, αφιερώνουν χρήμα, πολλές φορές για να μπορέσουν να προσφέρουν κι αυτοί κάτι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έλλειψη της Μεγάλης Ευεργέτιδός μας της Στέλλας Κυριάζη, έχει αφήσει ένα μεγάλο κενό, αλλά ευτυχώς, ευτυχώς για όλους μας, αυτό το τεράστιο κενό που άφησε, συμφωνούν από τις συνήθειες που άφησε αυτή η μεγάλη κυρία…

Αυτή η κυρία η οποία ποτέ της δεν ξέχασε πως ξεκίνησε μεταλαμπάδευε στα παιδιά πρώτα και φυσικά στις κόρες  της, να συνεχίσουν αυτό το έργο..ο Θεός να την αναπαύσει και να αφήσει συνέχεια στο παράδειγμα της.

Κλείνοντας, θέλω να κάνουμε ένα καινούργιο πράγμα που δεν κάναμε τις άλλες χρονιές, και αυτό είναι να τιμήσουμε την Αριστεία.

Είναι προσωπική άποψη της Κοινότητας Καΐρου ότι οι Άριστοι πρέπει να διακρίνονται και θα ήθελα να μην ερμηνευθεί  ως πολιτική τοποθέτηση, γιατί δεν είναι, είναι καθαρά ένα πιστεύω, γιατί η χώρα μας όπως και η Αίγυπτος που ζούμε, έχει ανάγκη τους Άριστους.

Μέσα, λοιπόν, σε αυτό πλαίσιο, η Κοινότητα θα τιμήσει 5 παιδάκια που διακρίθηκαν στον γενικό τους μέσο όρο και είναι κάτι που δεν έχει σχέση με το υπουργείο Παιδείας, είναι καθαρά μια πρωτοβουλία της Κοινότητας, την οποία ομολογούμε είχαμε σταματήσει, αλλά δεν θα το κρύψω, η πλειοψηφία της Κοινοτικής Επιτροπής, όχι όλοι αλλά η πλειοψηφία της Επιτροπής και το σεβόμαστε, ζήτησε να το ξανασυνεχίσουμε σήμερα.

Θα καλέσω ονομαστικά τα παιδιά που συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο μέσο όρο στην Ε΄ και Στ΄ Τάξη να τους δώσουμε ένα καθαρά τιμητικό αναμνηστικό δίπλωμα για την προσπάθεια τους, και να ξανατονίσω, η Ελλάδα αλλά και η Αίγυπτος, έχει ανάγκη τους Άριστους.”

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστος Καβαλής παρέδωσε τιμητικά αναμνηστικά διπλώματα στις μαθήτριες Ε΄ Τάξης Μελίνα Οικονόμου, Τάχα Χάμεντ  και, αντίστοιχα, στους μαθητές της Στ΄ Ταξης Κατερίνα Αρσάνη, Μαρία Τεουφίκ και Αλέξανδρο Ρούσσο.

Η Συντονίστρια Εκπαίδευσης κ. Μαριέττα Κουμαριανού:

“Ότι και να πω θα είναι λίγο, αφού με καλύψανε πλήρως οι προλαλήσαντες, κι αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι η χρονιά που πέρασε ήταν μια πολύ-πολύ καλή σχολική σχολική χρονιά και είχαμε εκπληκτική συνεργασία, όχι μόνο αυτών μέσω του Υπουργείου αλλά και με αυτούς του φορέα.

Τα παιδιά είναι αξιαγάπητα και αυτό που εύχομαι σε όλους είναι η συνεργασία και το πνεύμα αυτό να το ακολουθείτε και σεις οι μεγάλοι…”

Σε λίγο ο προαύλιος  χώρος της Αχιλλοπουλείου Σχολής είχε αδειάσει, τα φώτα των προβολέων χαμήλωναν και η τελετή λήξης αποτελούσε μια ανάμνηση ωστόσο, ακόμα ηχούσαν στα αυτιά μας τα λόγια του διευθυντή της Σχολής κ.Τάσου Αναστασίου, προς τους μαθητές του που μετακινούνταν στο Γυμνάσιο, στους οποίους συγκινημένος είπε :

“Σας ευχαριστώ, να είστε καλά και εύχομαι σε όλους σας καλή πρόοδο, ,με έχετε συγκινήσει ιδιαίτερα σήμερα..ιδιαίτερα εύχομαι τα όνειρα σας να πραγματοποιηθούν. Πάνω απ όλα, εύχομαι να πιστεύετε στην αλήθεια, να έχετε σαν οδηγό σας  την ανθρωπιά, μα πάνω απ όλα εύχομαι να πρόσθεσα και γω κάτι, ένα μικρό λιθαράκι και να αποτελέσω και εγώ για εσάς, ένα μικρό φωτεινό χαμόγελο!  Τίποτα άλλο…να είστε καλά.”

Αυτός ήταν ο καλύτερος επίλογος, για το ρεπορτάζ, αλλά και για όσα ζήσαμε στην τελετή λήξης και, κυρίως, για τους μαθητές της Αχιλλοπουλείου, που καλούνται να δουν τον κόσμο γύρω τους με μια διαφορετική ματιά και αισιοδοξία…