«Εμείς οι Αιγύπτιοι Αρμένιοι – Μια ιστορία παροίκων». Αυτός ήταν ο τίτλος του αντίστοιχου «Νόστου» που οργάνωσε το Αιγυπτιακό υπουργείο Μετανάστευσης και Διασποράς για την Αρμενική παροικία, που άρχισε την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018 και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018.

Η Αιγύπτια υπουργός Διασποράς κ. Ναμπίλα Μάκραμ, τίμησε τις ξένες παροικίες που συνέβαλαν με την παρουσία τους στην ανάπτυξη της Αιγύπτου και που αποτελούν με την παρουσία τους σήμερα, πρέσβεις της Αιγύπτου στις Πατρίδες τους. Πρώτη από όλες τιμήθηκε η Ελληνική και η Κυπριακή παροικία και στη συνέχεια η Αρμενική και η Ιταλική.

Στις εκδηλώσεις παρεβρέθη ο Αρμένιος υπουργός Μετανάστευσης και Διασποράς κ. Μαχιτάρ Χάιραμπιτιάν ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Κάιρο επισκέφθηκε το Πατριαρχείο, τα σχολεία, αθλητικά και άλλα Σωματεία της Αρμενικής Παροικίας.

Η Αρμενική παροικία στην Αίγυπτο άρχισε να έχει έντονη παρουσία στην Αίγυπτο – όπως και όλες σχεδόν οι ξένες παροικίες – την εποχή του Μεγάλου Ηγέτη της Αιγύπτου Μοχάμεντ Άλι αρχές του 19ου αιώνα και αυξήθηκε αριθμητικά στις αρχές του 20ου ιδιαίτερα μετά την αρχή της γενοκτονίας από το 1915 – 1918 όπου 1.500.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις Οθωμανικές αρχές και τους Νεότουρκους.

«…Η ιστορία θα θυμάται πάντα πως ο πρώτος προσφυγικός καταυλισμός – με την σύγχρονη έννοια – ήταν στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου φιλοξενώντας χιλιάδες πρόσφυγες Αρμένιους, και είμαστε ευγνώμονες για αυτό και σας ευχαριστούμε», τόνισε στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χώρα στο κρατικό θέατρο του Καΐρου, ο Αρμένιος Υπουργός κ. Μαχιτάρ Χάιραμπιτιάν αποσπώντας έντονα χειροκροτήματα, για να ακολουθήσει ομιλία της υπουργού κ. Ναμπίλα Μάκραμ, που θύμισε τον σημαντικό ρόλο των Αρμενίων στην Αίγυπτο και την έντονη θετική επιρροή τους σε όλους τους τομείς, απαριθμώντας διάφορες προσωπικότητες και υπενθυμίζοντας πως ο πρώτος πρωθυπουργός της Αιγύπτου ήταν ο Αρμένιος πασάς Νουμπάρ Νουμπαριάν.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, παρευρέθηκαν ο πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Μ. Διάμεσης, ο πρέσβης της Κύπρου στην Αίγυπτο κ. Χ. Μορίτσης και ο Πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Χ. Καβαλής, η χορωδία της Αρμενικής Εκκλησίας τραγούδησε Αιγυπτιακά και Αρμενικά τραγούδια, για να συνεχίσει η νεολαία της Αρμενικής παροικίας μοιράζοντας διάσπαρτο ενθουσιασμό χορεύοντας Αιγυπτιακούς και Αρμενικούς χορούς.

Αρέσει σε %d bloggers: