Σε έναν χώρο εμβληματικό για την Ελληνική παροικία του Καΐρου, το Σπετσεροπούλειο Ίδρυμα όπου στεγάζονται η Αχιλλοπούλειος και η Αμπέτειος Σχολή, συναντήσαμε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή.
Τον ρωτήσαμε γιατί επέλεξε να μας δώσει συνέντευξη σε ένα σχολείο και όχι σε έναν πιο… επίσημο χώρο, όπως το γραφείο του. «Αυτό το κτήριο είναι ‘ποτισμένο’ με ιστορία. Είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κοινότητάς μας. Το ανέγειραν οι μεγάλοι ευεργέτες, παρακολουθούν μαθήματα περισσότεροι από 100 μαθητές, πλημμυρίζει καθημερινά με γέλια και φωνές από τα παιδιά που θα συνεχίσουν τον Ελληνισμό στην Αίγυπτο», απάντησε.
Ο κ. Καβαλής στη συνέντευξή του στο «Νέο Φως» έδωσε σαφές στίγμα του οράματός του για την Ε.Κ.Κ και του σχεδίου του προκειμένου αφενός να διαφυλάξει την βαριά παρακαταθήκη που έλαβε πριν σχεδόν από δύο δεκαετίες όταν ανέλαβε τα ηνία της ιστορικής Κοινότητας και αφετέρου να δώσει νέα πνοή στον Ελληνισμό της Αιγύπτου.
Έστειλε όμως και σαφές μήνυμα σε όλους όσοι κατά το παρελθόν ήγειραν θέμα οικονομικών ατασθαλιών, λέγοντας, χαρακτηριστικά ότι την απάντησή τους την πήραν από τις ίδιες τις Αιγυπτιακές αρχές, στις οποίες στράφηκαν, καθώς ξεδιαλύθηκαν οι όποιες «γκρίζες ζώνες». Η Διαχειριστική Επιτροπή, όπως λέει ο κ. Καβαλής, έλαβε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην τελευταία γενική συνέλευση της Ε.Κ.Κ τον Απρίλιο του 2018, γεγονός που είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους όσοι ήγειραν το θέμα, επισημαίνει.
Για την Ε.Κ.Κ ο κ. Καβαλής λέει ότι έχει γίνει ένας αυτάρκης και ισχυρός οικονομικά οργανισμός, δεν αποκλείει την αξιοποίηση και αναβάθμιση της ακίνητης περιουσίας της και την προσέλκυση νέων επενδυτών από την Ελλάδα, την Αίγυπτο αλλά και την Ευρώπη. Επίσης, δίνει έμφαση την περαιτέρω αναβάθμιση της παιδείας των νέων Αιγυπτιωτών και στην διατήρηση της νεολαίας.
Στη συνέντευξη στο «Νέο Φως» λέει μεταξύ άλλων, ότι προχωρά η διασύνδεση του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου με τον ΕΟΠΥΥ.
Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες υπήρχε κενό στα σχολεία της Αιγύπτου. Πως καλύφθηκε; Γιατί οι εκπαιδευτικοί δείχνουν δυσπιστία στο να έρθουν στην Αίγυπτο;
Με την στενή συνεργασία μας με το υπουργείο Παιδείας, την υφυπουργό κ. Μ. Τζούφη αλλά και την δραστική συμβολή του ΥΠΕΞ και ειδικότερα του υφυπουργού κ. Τ. Κουίκ το θέμα λύθηκε επαρκώς για την αρχή της χρονιάς. Μένουν όμως μερικά κενά και το υπουργείο Παιδείας ήδη έκανε δεύτερη συμπληρωματική προκήρυξη. Πάντως το πρόβλημα επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο, γεγονός που απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση για την οποία η Ε.Κ.Κ κατάθεσε στο υπουργείο παιδείας πρόταση 13 σημείων, που ευελπιστούμε να εισακουστούν και να νομοθετηθούν. Σχεδιάζουμε, επίσης, μια ημερίδα ενημέρωσης των εκπαιδευτικών για την ζωή στην Αίγυπτο καθώς τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει ενδιαφέρον να έρθουν εκπαιδευτικοί εδώ, κυρίως λόγω των όσων ακούν από τα ΜΜΕ για την περιοχή μας και του χαμηλού επιμισθίου.
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ένταξη του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας;
Η βούληση των δύο πλευρών είναι υπαρκτή, η νομοθέτηση έγινε και εγκρίθηκε από την Ελληνική βουλή. Βρισκόμαστε στο τεχνικό σκέλος όπου ζητείται από τις δύο πλευρές να προσαρμόσουν τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις τους, η μία στα δεδομένα της άλλης. Η δυσκολία εδώ είναι πως η Αίγυπτος δεν είναι χώρα Ε.Ε, αυτά που είναι αυτονόητα εκεί η εδώ νομοθεσία δεν τα προβλέπει ή προβλέπει διαφορετικές διαδικασίες. Όλα αυτά τα εμπόδια ξεπερνιούνται ένα – ένα, αλλά είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Παράλληλα, υπάρχουν αρκετές εργασίες στο μηχανογραφικό σκέλος καθώς το Ε.Ν.Κ θα είναι συνδεδεμένο μηχανογραφικά με το Ελληνικό σύστημα, η βάση όμως λειτουργίας του Ε.Ν.Κ είναι η Αιγυπτιακή. Και εδώ έχει γίνει πολύ καλή δουλειά η οποία να σημειώσουμε ότι είναι πρωτοποριακή στην ταυτοποίηση και συσχέτιση των δύο συστημάτων. Για το θέμα αυτό εργάζονται σκληρά η Δρ. Ειρήνη Μαυρουδή και ο Κοινοτικός Επίτροπος και Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Ε.Ν.Κ κ. Ανδρέας Υόσρι. Bρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εσάς προσωπικά και για τον ελληνισμό του Καΐρου;
Η επικράτηση και διατήρηση τόσο της Ελληνικότητας στη γλώσσα όσο και της κουλτούρας στην νέα γενιά. Δίνουμε έμφαση στην παραμονή τους στην Αίγυπτο. Η δομή της παροικίας σήμερα σαφώς και μοιραία, αποτελείται από μεικτούς γάμους και στην πλειοψηφία με μητρική γλώσσα την Αραβική. Σιγά σιγά οι γενιές των οικογενειών που μιλούσαν σπίτι κυρίως Ελληνικά σβήνουν και μια νέα κατάσταση διαμορφώνεται. Το καλό βέβαια εδώ είναι πως αυτές οι γενιές δεν σκέπτονται μονόδρομα να επαναπατριστούν όπως ήταν η πρακτική στις τελευταίες πέντε δεκαετίες του 20ου αιώνα, αλλά χρειάζονται προσπάθεια για να κατανοήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η Αίγυπτος για να μείνουν και για το μέλλον τους.
Ποιος είναι ο στόχος σας ως πρόεδρος της Ε.Κ.Κ και ποια τα σχέδιά σας;
Ξέρετε για μένα, ο εχθρός του καλού δεν είναι το κακό … αυτό το αγνοούμε, αλλά το καλύτερο, και για αυτό παλεύουμε. Θέτουμε συνεχώς νέους στόχους.
Ας αρχίσουμε με τους υλικούς. Εδώ θα δούμε πως η Ε.Κ.Κ έχει γίνει ένας αυτάρκης και ισχυρός οικονομικά οργανισμός, αν και από την φύση του είναι παθητικός και μη κερδοσκοπικός. Η οικονομική του δε δύναμη δεν απορρέει από στατικούς και μόνο πόρους (επιτόκια, ενοίκια) αλλά και από δυναμικούς (Νοσοκομείο, Γηροκομείο, Μεταφραστικό, διαχείριση ακίνητης περιουσίας) και αυτό είναι το καλό, αλλά απαιτεί management. Τα σχέδια για το δυναμικό σκέλος των πόρων μας συνοψίζονται στη σύμπραξη με επενδυτές που θα διοικούν αφού επενδύσουν σε αυτά τα επιμέρους τμήματα. Πρέπει να κάνουμε μια υπέρβαση προκειμένου να υπερκαλύπτονται οι οικονομικές ανάγκες των ευγενών στόχων. Ευγενείς στόχοι είναι, η περαιτέρω αναβάθμιση της παιδείας των νέων Αιγυπτιωτών, η στήριξή τους για σπουδές επιπέδου και στο εξωτερικό ακόμα, αλλά με δέσμευση να συνεχίσουν την σταδιοδρομία τους στην Αίγυπτο. Επίσης, θέλουμε να προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες πνευματικής καλλιέργειας στη παροικία.
Για την υγεία την ασφάλιση την οικονομική στήριξη των αναξιοπαθούντων εδώ και στην Ελλάδα νομίζω κάνουμε το μέγιστο και φυσικά θα συνεχίσουμε, στηρίζοντας παράλληλα τα μικρότερα σωματεία εφόσον παράγουν έργο.
Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια πως οραματίζεστε την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου;
Μια Κοινότητα που θα μπορεί δίνει λύσεις στο να διατηρήσει την νεολαία της, θα έχει τις καλύτερες υποδομές για τους γέρους της, θα έχει μεταβιβάσει από τώρα στην Ελλάδα και όχι μόνο, την σωστή εικόνα για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Αίγυπτο για τις Ελληνικές εταιρίες και θα μπορέσει να προσελκύσει Έλληνες επενδυτές και στελέχη τους που θα βρίσκουν καλά σχολεία και ένα αξιοπρεπές παροικιακό περιβάλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
Η κρίση μαστίζει την Ελλάδα. Πολλοί νέοι, επιστήμονες και μη, αναζητούν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Είναι η Αίγυπτος μια χώρα που μπορούν να βρουν εργασία;
Η Αίγυπτος έχει πολύ μέλλον και πολλές δυνατότητες. Δυστυχώς όμως υπάρχουν κάποια θέματα για την διέξοδο των εξ Ελλάδος νέων, κυρίως στην απόκτηση άδειας εργασίας στην Αίγυπτο, γεγονός που δεν ισχύει στην Ευρώπη, αλλά και η γνώση της Αραβικής. Αν όμως έρθουν ως στελέχη Ελληνικής επιχείρησης ή ως επενδυτές έχουν άμεσα 5ετή άδεια παραμονής και εργασίας. Αυτό ακριβώς είναι το προτέρημα που έχουν οι δικοί μας, που έχουν Αιγυπτιακή Υπηκοότητα στην πλειοψηφία τους, ξέρουν αραβικά, και τους μένει μόνο να αποκτήσουν το πρώτο που είπατε να γίνουν δηλαδή καλοί στο αντικείμενο τους (επιστημονικό ή μη δεν έχει σημασία). Όπως λένε στα Αγγλικά sky is the limit.
Η Ελληνική Κοινότητα (Ε.Κ.Κ) κατά το 2017 βρέθηκε στο κυκλώνα καταγγελιών για οικονομικές και διοικητικές παραλήψεις. Τι συνέβη; Έκλεισε το θέμα;
Η ποιότητα των θεσμών αλλά και των ανθρώπων φαίνεται στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καταστάσεις, όπως τη συκοφαντία ή και την λάσπη, που δέχονται. Εμείς δεν εκθέσαμε ούτε αντιδικήσαμε με κανέναν από τους δύο – τρεις Έλληνες που κατήγγελλαν, ό,τι πίστευαν ως παράνομο ή άτυπο, αν και θα μπορούσαμε καθώς κάποιες από αυτές τις καταγγελίες ήταν ονομαστικές και κάποιες άλλες είχαν στόχο τον διασυρμό μας. Τις απαντήσεις στις απορίες τους, τις έλαβαν από τις Αιγυπτιακές αρχές, στις οποίες στράφηκαν. Αντίθετα, η Ε.Κ.Κ, από την περιπέτεια αυτή, βγήκε πολύ ενισχυμένη. Όπου υπήρχε δήθεν θέμα ή «γκρίζα ζώνη», ξεδιαλύθηκε. Λάβαμε το «πράσινο φως» από την Αιγυπτιακή πλευρά και συνεχίζουμε απρόσκοπτα το έργο μας. Είμαστε τα ίδια πρόσωπα και συνεχίζουμε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Παράλληλα, το μήνυμα της εμπιστοσύνης που έλαβε η διαχειριστική επιτροπή στην τελευταία γενική συνέλευση της Ε.Κ.Κ στις 29 Απριλίου 2018, είναι η καλύτερη απάντηση από την δική μας πλευρά.
Η συνέντευξη του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή δημοσιεύθηκε στο “Νέο Φως”, την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018 (φύλλο 681).