Στην Ηλιούπολη στο εμβληματικό κτήριο του Σπετσεροπούλειου στεγάζεται το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου (ΕΠΚΚ). Εκεί, νέοι σπουδαστές μαθαίνουν να μιλούν και να διαβάζουν Ελληνικά.
Μετά τα εντατικά μαθήματα των πρώτων εβδομάδων, οι σπουδαστές έπρεπε να περάσουν το πρώτο δύσκολο τεστ. Να διαβάσουν ένα ελληνικό έντυπο και δη την επίσημη εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου, το «Νέο Φως».
Οι σπουδαστές άρχισαν για πρώτη φορά να διακρίνουν λέξεις και να διαβάζουν ελληνικές φράσεις. Χαμόγελα και ικανοποίηση διαγράφηκε στα πρόσωπά τους, καθώς μπορούσαν πλέον να αρθρώνουν και να ξεχωρίζουν τα ελληνικά γράμματα και τις λέξεις
Η Honda Awny στην ερώτησή μας γιατί επέλεξε την ελληνική γλώσσα ως αντικείμενο των σπουδών της απάντησε: «Διάλεξα να σπουδάσω την ελληνική γλώσσα γιατί την αγαπώ. Θέλω πολύ να ταξιδεύσω στην Ελλάδα και να δω από κοντά τους φίλους μου. Θέλω να δω την φίλη μου την Αθηνά να συζητήσω μαζί της στα ελληνικά και να μείνω κάποιο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα. Επίσης, έχω αποφασίσει να γίνω διερμηνέας και αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που επέλεξα την ελληνική για τις σπουδές μου. Άλλωστε οι Άραβες δεν την μιλούν και έτσι πιστεύω ότι θα βρω εύκολα δουλειά».
Το υψηλό επίπεδο σπουδών του Πολιτιστικού Κέντρου αλλά και οι επαγγελματικές δυνατότητες που ανοίγονται ήταν δύο παράγοντες που προσέλκυσαν τη φοιτήτρια Manar Magdi για να μάθει ελληνικά. «Εγώ σπουδάζω τα ελληνικά στο Πανεπιστήμιο και ήρθα εδώ να μάθω την ελληνική γλώσσα σε καλό επίπεδο γιατί θέλω να γίνω διερμηνέας. Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο είναι ο καλύτερος εκπαιδευτικός χώρος για να σπουδάσει κανείς την ελληνική γλώσσα».
Επίσης, η σπουδάστρια Mariam Victor απαντώντας στην ερώτηση γιατί από όλες τις άλλες γλώσσες, αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά κ.ά., επέλεξε την Ελληνική, απάντησε: «Επέλεξα την Ελληνική γιατί την σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο και θέλω να έχω καλό επίπεδο. Επίσης, η Αγία Γραφή είναι γραμμένη στα ελληνικά και στόχος μου είναι να καταφέρω να τη διαβάζω στο πρωτότυπό της. Επέλεξα δε να την μάθω την ελληνική στο Πολιτιστικό Κέντρο γιατί είναι το μόνο μέρος που διδάσκεται εκτός πανεπιστημίων η Ελληνική και μάλιστα σε πολύ καλό επίπεδο».
Τα μαθήματα και οι καθηγητές
Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε τμήματα ενηλίκων (διδασκαλία ελληνικής ως ξένης γλώσσας), και με τμήματα μητρικής γλώσσας για παιδιά μικρής ηλικίας που πηγαίνουν σε ξενόγλωσσα σχολεία. Οι δράσεις του Ε.Π.Κ.Κ., επεκτείνονται σε όλους τους τομείς, με εκθέσεις έργων ζωγραφικής, παρουσιάσεις βραβευμένων βιβλίων, συμμετοχές σε φεστιβάλ πολιτισμού κ.ά.
Στο Κέντρο τα μαθήματα γίνονται υπό τη Διεύθυνση του Χρίστου Παπαδόπουλου (ο οποίος έχει διακρίσεις και στο λογοτεχνικό χώρο) και παράλληλα διδάσκει και την ελληνική γλώσσα. Εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος της Οικονομικής Διευθύντριας κ. Ντίνας Γεδεών, για την εύρυθμη λειτουργία του. Η διδασκαλία των ελληνικών γίνεται από τους καθηγητές Αγγελική Σκούμπη και Γιάννη Φουρτούνα.
Το Ε.Π.Κ.Κ. άνοιξε τις πύλες του το 1999. Το καθεστώς λειτουργίας του διέπεται από την Ελληνο – Αιγυπτιακή Συμφωνία (Πρωτόκολλο της Μυκόνου της 21ης Μαΐου του 2002). Λειτουργεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, ενώ τελεί υπό την εποπτεία του εκάστοτε Συντονιστή Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Στεγάζεται σε δικό του χώρο στο ισόγειο του Σπετσεροπουλείου στο Ελληνικό τετράγωνο στην Ηλιούπολη του Καΐρου και με την λειτουργία του καλύπτει ένα μεγάλο κενό τόσο για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού, όσο και για τη διδασκαλία των Ελληνικών, στις τάξεις προσέρχονται κυρίως φοιτητές των πανεπιστημίων του Καΐρου, ξεναγοί, αλλά και ελληνικής καταγωγής ή εκ μικτών γάμων άτομα.
Το ρεπορτάζ δημοσιευθηκε στο “Νέο Φως” στις 8 Οκτωβρίου 2018 (φύλλο 681)