Ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου απέτισε ύψιστο φόρο τιμής στην μεγάλη Ευεργέτιδά της, στην Στέλλα Κυριάζη, την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρό της που έφυγε στις 31 Αυγούστου 2017 από τη ζωή.

Στο προαύλιο του Σπετσεροπούλειου, του εμβληματικού κτηρίου για τον Ελληνισμό του Καΐρου, εκεί όπου στεγάζονται η Αχιλλοπούλειος και η Αμπέτειος Σχολή, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής της.

Δίπλα στην κεντρική είσοδο των εκπαιδευτηρίων, εκεί που χτυπά η καρδιά του νέων Αιγυπτιωτών που θα συνεχίσουν τη βαριά παρακαταθήκη που κληροδότησαν από τους προγόνους τους, υπάρχει η προτομή της Στέλλας Κυριάζη. 

Πρωτοπόρος, οραματίστρια, δημιουργική προσέφερε μέχρι τέλους στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.

Ο πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής, μίλησε για τη Στέλλα Κυριάζη όχι μόνο ως αντιπρόεδρο αλλά και ως άνθρωπο.

«Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, τιμά σήμερα τη Στέλλα Κυριάζη, τη Μεγάλη Ευεργέτιδα, την Αντιπρόεδρο, αλλά κυρίως την άνθρωπο Στέλλα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας μόλις πληροφορήθηκε την είδηση του αποχωρισμού της αποφάσισε η αίθουσα των συνεδριάσεών μας, όπου και να είναι, αυτή που έχουμε σήμερα, αλλά και οι όποιες μελλοντικές θα φέρουν για πάντα το όνομά της. Δεύτερον αποφασίσαμε να στηθεί η προτομή της σε χώρο της Κοινότητας.

Σήμερα λοιπόν υλοποιούμε τη δεύτερη υπόσχεση που δώσαμε. Να έχουμε την προτομή της Στέλλας, εδώ. Και η επιλογή του χώρου έγινε γιατί όλοι μας θεωρήσαμε ότι εκτός της φιλανθρωπικής της προσφοράς… είχε πάντα μπροστά της το όραμα της συνέχειας. Έδινε στα παιδιά, έδινε στην Κοινότητα, έδινε στους προσκόπους, έδινε στη νεολαία, για αυτό και την κάναμε να είναι πάντα εδώ, στραμμένη στο χώρο που πάντα δραστηριοποιούνται οι νέοι της παροικίας. Αυτό ακριβώς θέλω να τονίσω ότι η Ελληνική Κοινότητα είχε πάνω από 50 χρόνια να κάνει την προτομή Μεγάλου Ευεργέτη. Η Στέλλα ήταν πρώτη σε πολλά πράγματα. Ήταν η πρώτη γυναίκα που ψηφίσθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Κοινότητας μαζί με την κυρία Πολίτη. Ήταν η πρώτη αντιπρόεδρος της Κοινότητας στα 150 χρόνια που έζησε η Κοινότητα. Και εκτός όλων αυτών, ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που το μόνο που ήξερε να δίνει και να ζητάει να δίνουμε ήταν αγάπη και ομόνοια. Αυτές οι συμβουλές της και αυτό είναι το καθήκον να κάνουμε όλοι μας. Όποιος θα περνάει από εδώ, ιδιαίτερα τα παιδιά θα γνωρίσουν ότι ο σύγχρονος ευεργέτης είναι πάντα δίπλα τους. Θέλω να ευχαριστήσω όλους, τον Πατριαρχικό Εκπρόσωπο, τον Σεβασμιώτατο, τον κ. Πρέσβη, το Προξενείο και όλους εσάς και φυσικά την οικογένεια που μας κάνετε την τιμή να είστε μαζι μας σήμερα. Αιωνία της η μνήμη».

Για το σπουδαίο έργο της πρώτης γυναίκας που έγινε μέλος του προεδρείου της Ε.Κ.Κ, μίλησε ο Πρέσβης κ. Μιχαήλ – Χρήστος Διάμεσης, ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Τάσος Αναστασίου, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν.

Παρόν στα αποκαλυπτήρια ήταν και ο Πρόξενος κ. Αχιλλέας Μπικής. Αμέσως μετά την τελετή, η οικογένεια της Στέλλας Κυριάζη παρέθεσε ελαφρύ γεύμα στην Ελληνική Στέγη σε όλους τους παρευρισκομένους.


Σημειώνεται ότι εκτός από τη Στέλλα Κυριάζη, σήμερα στο Προεδρείο της Ε.Κ.Κ έχουν εκλεγεί η Γενική Γραμματέας της Κοινότητας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, δύο γυναίκες που έχουν αναλάβει νευραλγικούς τομείς της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Αρέσει σε %d bloggers: