Μια ανύπαντρη μητέρα παίρνει το παιδί της και ταξιδεύει στην Αίγυπτο. Η περιπλάνησή της σε Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Αγία Αικατερίνη στο Όρος Σινά και το Σαρμ Ελ Σέιχ, «ξεδιπλώνει» το κουβάρι της ιστορίας της Αιγύπτου, από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα και τους στενούς δεσμούς που τη συνδέουν με την Ελλάδα.
«Ταξιδεύοντας στην Αίγυπτο», είναι ο τίτλος του τέταρτου βιβλίου του νέου συγγραφέα Μαριαντώνη Πολίτη. Ένα μυθιστόρημα που απαντά σε πολλά ερωτήματα για τη σύγχρονη και την αρχαία Αίγυπτο. ‘Ένας αιρετικός τουριστικός οδηγός που δίνει απαντήσεις σε όλα όσα θα επιθυμούσε να μάθει ο ταξιδιώτης για τη σύγχρονη Αίγυπτο.
Το πως βλέπει την Αίγυπτο την παρουσιάζει μέσα από τα μάτια του μικρού παιδιού. Τα κοινωνικά και πιο σημαντικά ζητήματα μέσα από την οπτική της μητέρας.
Μια νεαρή κοπέλα θέλει να φύγει από το χωριό της, για να ζήσει μια νέα ζωή στην πρωτεύουσα με τους έντονους ρυθμούς της. Η μοίρα της κάνει το χατίρι, αλλά της επιφυλάσσει κι έναν αναπάντεχο ρόλο, αυτόν της ανύπαντρης μητέρας.
Μέσω συγκυριών, δίνεται η ευκαιρία ενός ταξιδιού. Ένα μικρό παιδί λατρεύει τη χώρα του Νείλου, την ιστορία της, τον πολιτισμό της, μα και τον εκεί ελληνισμό που υποδεικνύει τους άρρηκτους δεσμούς των δύο αδελφών χωρών.
Για έναν ανεξήγητο λόγο, το αγόρι ερωτεύεται την Αίγυπτο. Η μητέρα έχει ξεχάσει αυτό το συναίσθημα, ούσα αφοσιωμένη μόνο στο παιδί και τη δουλειά της. Βέβαια, ο έρωτας είναι απρόβλεπτος και μπορεί να σε καρφώσει με το βέλος του εκεί που δεν το περιμένεις.
Ρωτήσαμε τον Μαριαντώνη Πολίτη, γιατί αποφάσισε να ξεκινήσει τη συγγραφική του καριέρα σε τόσο νεαρή ηλικία. Η απάντησή του αφοπλιστική.
«Αποφάσισα να γράψω το βιβλίο μου την περίοδο που η Ελλάδα βίωνε την χειρότερη περίοδο με την οικονομική κρίση, όταν έφτασα σε ένα τέλμα και βλέπεις μια δύσκολη περίοδο», λέει και εξηγεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι είναι η ανεργία, οι οποίοι στην πιο παραγωγική τους ηλικία νοιώθουν μη παραγωγικοί. Για να βρουν διέξοδο, κάποιοι είτε μεταναστεύουν είτε προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι διαφορετικό. Η ανάπτυξη θα βελτιώσει την ελληνική κατάσταση και αυτή θα έρθει μέσα από τη δημιουργία. Η δημιουργία θα φέρει την παραγωγή, η παραγωγή θα φέρει την ανάπτυξη και πάει λέγοντας».
Αυτή τη φλόγα της δημιουργίας που είχε αναμμένη ο Μαριαντώνης, τη μετουσίωσε σε βιβλία.
« Έτσι λοιπόν αφού είχα φαντασία σκέφθηκα μέχρι να τελειώσω το πτυχίο μου να προσπαθήσω να γράψω το πρώτο μου βιβλίο», εξηγεί. «Το έδειξα σε μια καθηγήτριά μου στο Πανεπιστήμιο, η οποία διόρθωνε βιβλία και μου έδωσε το έναυσμα να το συνεχίσω και να προχωρήσω στην έκδοσή του. Το πρώτο μου βιβλίο ήταν το «Τάγμα των Φτερωτών», ένα βιβλίο φαντασίας, το οποίο διαδραματίζεται στις τρεις αγαπημένες μου πόλεις, την Αθήνα, το Κάιρο και το Παρίσι».
Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο «Νέο Φως», την εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου, στις 12 Νοεμβρίου 2018 (φύλλο 686).