Ο κ. Αντώνης Ιορδανίδης, ο Ταμίας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, είναι ο manager που έχει καταφέρει μαζί με τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Καβαλή να μετατρέψουν την Ε.Κ.Κ σε έναν οικονομικά ισχυρό φορέα. Όμως ο κ. Ιορδανίδης είναι και ο «γιατρός» του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου. Το εξυγίανε και το μετέτρεψε σε ένα από τα καλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αιγύπτου.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Ιορδανίδης στο «Νέο Φως», μιλά για το σχέδιο εξυγίανσης του ΕΝΚ, του μοναδικού Ελληνικού Νοσοκομείου στην Αφρική που έχει ιδρυθεί και για τις νέες πτέρυγες που φιλοδοξεί να ανεγερθούν.
Αν και ο ίδιος βρίσκεται στη πηδάλιο από το 2014, από τότε που άρχισε η εξυγίανσή του δεν θεωρεί ότι η ανοδική πορεία του είναι προσωπικό επίτευγμα αλλά συλλογικό.
«Όταν ανέλαβα το νοσοκομείο το 2014 ήταν ένα «καράβι βουλιαγμένο» και με τη συνεργασία των γιατρών, των συνεργατών μου και της Ελληνικής Κοινότητας «ανέβηκε στην επιφάνεια» και άρχισε να πλέει με τα σημερινά αποτελέσματα. Ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσω τη λέξη εγώ έκανα. Υπάρχει μια ομάδα στο νοσοκομείο. Ο οικονομικός, ο επιστημονικός διευθυντής, ο διαχειριστικός διευθυντής και εγώ. Είμαστε μια αλυσίδα, όπου όλοι παίρνουμε αποφάσεις. Αυτή είναι η συνταγή εξυγίανσης του νοσοκομείου. Δεν χάνουμε χρόνο. Όταν χρειαζόμαστε κάτι την επομένη το έχουμε στο νοσοκομείο. Και αυτό γιατί έχουμε την ικανότητα να κρίνουμε τι είναι αναγκαίο και τι όχι. Έχουμε μια σειρά προτεραιότητες, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν», μας λέει ο κ. Ιορδανίδης.
-Ποιό είναι το μυστικό της επιτυχίας σας; Πως καταφέρατε να το εξυγιάνετε;
«Όλα στη διαφάνεια. Προγραμματισμός, συνεργασία και θέληση ώστε αυτό που αναλαμβάνεις να το φέρεις εις πέρας».
–Πόσες κλίνες έχει το νοσοκομείο και σε ποιους τομείς παρέχει υπηρεσίες;
«Έχουμε 114 κλίνες, που εξυπηρετούν όλες τις ειδικότητες. Βέβαια δεν συζητάμε για ανοιχτή καρδιά, ούτε για οφθαλμολογικό τμήμα που να αφορά την αντιμετώπιση του καταρράκτη κτλ. Είναι ένα γενικό νοσοκομείο που εξυπηρετεί την Ελληνική Παροικία και Αιγύπτιους από διάφορες εταιρείες που συνεργαζόμαστε. Η παροχή περίθαλψης είναι δωρεάν για τους Αιγυπτιώτες και καταβάλλουν μόνο το αντίτιμο των φαρμάκων. Βέβαια στους απόρους η Κοινότητα και τα φάρμακα.
Μέσα στο νοσοκομείο στεγάζεται και το Ελληνικό γηροκομείο το οποίο έχει ανακαινιστεί και έχει μια πτέρυγα για τους Έλληνες και μια πτέρυγα για τους Αιγύπτιους. Οι Έλληνες πληρώνουν είτε ένα συμβολικό ποσό, είτε μένουν δωρεάν. Στο Αιγυπτιακό τμήμα υπάρχει ένα αντίτιμο το οποίο περιλαμβάνει την φαρμακευτική περίθαλψη, φροντίδα και σίτιση. Με αυτά τα χρήματα μπορούμε να συντηρήσουμε και το γηροκομείο. Σήμερα στο γηροκομείο φιλοξενούνται έξι Έλληνες και άλλοι δεκαέξι Αιγύπτιοι. Καθημερινά δύο γιατροί περνούν και εξετάζουν τους γέροντες και εάν αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα τους οδηγούν στο νοσοκομείο».
– Το ΕΝΚ θεωρείται ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της Αιγύπτου…
«Θα σας διηγηθώ ένα περιστατικό. Πέρυσι, κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στο Κάιρο, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τερενς Κουίκ, όταν είδε σε τι κατάσταση είναι το νοσοκομείο μας είπε: ‘μακάρι και τα νοσοκομεία της Ελλάδος να τα φτάσουμε και στο επίπεδο το δικό σας’».
– Ποιος είναι ο στόχος που έχετε θέσει για το μέλλον;
«Ο νέος στόχος που έχουμε θέσει για το μέλλον, είναι να μπορέσουμε να ανεγείρουμε και άλλα κτήρια τα οποία θα στεγάσουν παροχές οι οποίες θα είναι προσοδοφόρες. Για παράδειγμα έχουμε θέσει ως στόχο να δημιουργήσουμε καρδιοχειρουργική κλινική όπου θα κάνουμε και επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς και οφθαλμολογική κλινική όπου θα αναλαμβάνουμε και επεμβάσεις με λέιζερ».