Επίσημη επίσκεψη στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και ειδικότερα στα Ελληνικά Σχολεία, πραγματοποίησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς.
Τον κ. Παππά υποδέχθηκε στα Ελληνικά Σχολεία Καΐρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Χρήστος Καβαλής ο οποίος τον καλωσόρισε εκ μέρους ολόκληρης παροικίας. Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Νίκο Παππά και όλα τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Εκτός από τον κ. Καβαλή, τον υπουργό ΨΗΠΤΕ υποδέχθηκαν ο αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη – Ζουέ και οι Κοινοτικοί Επίτροποι Ανδρέας Ρούσσος και Λεωνίδας Φοντριέ. Επίσης ήταν παρούσα και η προεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πορτ Σαίτ, κ. Χρυσούλα Θεοχάρους.
Ο κ. Παππάς συνοδευόταν από τους Γενικούς Γραμματείς, κ. Γιώργο Φλωρεντή και κ. Στέλιο Ράλλη, καθώς και τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ-Χρήστο Διάμεση, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργο Δασκαλόπουλο και τον Πρόξενο κ. Α. Μπική. Επίσης ήταν παρών ο ακόλουθος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο κ. Αποστολλόπουλος (o οποίος φρόντισε όλες τις λεπτομέρειες για τη διαπίστευση των δημοσιογράφων και την κάλυψη της διεθνούς έκθεση ICT 2018) καθώς και ο επικεφαλής τους Γραφείου ΟΕΥ Καΐρου κ. Αθ. Μακρανδρέου.
Ο κ. Παππάς ξεκίνησε την ξενάγησή του από τον ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, το παρεκκλήσι του Σπετσεροπούλειου Ιδρύματος, το τέμπλο του οποίου φιλοτέχνησε ο Φώτης Κόντογλου.
Στη συνέχεια ο κ. Παππάς κατευθύνθηκε στο αμφιθέατρο της Αχιλλοπουλείου Σχολής, όπου ενημερώθηκε από τον κ. Καβαλή για το status quo της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, για την ιστορία της καθώς και για τους τομείς δράσης της.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής καλωσορίζοντας τον κ. Παππά είπε ότι συνεχώς αναπτύσσεται η συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Αναφέρθηκε σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες του Καϊρου, όπως την μη έγκαιρη καταβολή των συντάξεων και την τοποθέτησης των εκπαιδευτικών στα Ελληνικά σχολεία.
Τόνισε όμως και την ανάγκη να διευθετηθεί το ζήτημα της σύνδεσης του Νοσοκομείου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου με τον ΕΟΠΠΥ.
Επίσης ο κ. Καβαλής είπε ότι πρέπει να υπάρξει λύση στο πρόβλημα του ΕΝΟΑ.
«Αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι όπως συμβαίνει και σε άλλους τομείς, όπως η οικονομία, οι συρρικνούμενοι αριθμοί είναι αυτοί που μας πεισμώνουν περισσότερο..», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καβαλής αναφερόμενος στο πως διαχειρίζεται τα προβλήματα που προκύπτουν.
• Στους 6 ναούς που διαθέτει η Ε.Κ.Κ στο Κάιρο και στις γύρω περιοχές.
• Στο μεγάλο έργο της αποκατάστασης του Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το οποίο χρηματοδοτεί η Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη.
• Στα εκπαιδευτήρια, που παρακολουθούν μαθήματα συνολικά 115 παιδιά. Τα σχολεία ακολουθούν το Ελληνικό πρόγραμμα καθώς αυτό και της Αραβικής.
• Στο Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου, όπου λειτουργούν σήμερα 140 κλίνες, 4 χειρουργεία, εντατική (με 16
• κλίνες) και πολλά ειδικά τμήματα.
• Στον Οίκο Ευγηρίας που λειτουργούν δύο τμήματα, ένα για τους πάροικους και ένα για τους μη Έλληνες.
• Στην κοινωνική πρόνοια όπου υπάρχουν 140 βοηθούμενοι από τους οποίους οι 75 είναι τακτικοί.
H ομιλία του Προέρου της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστου Καβαλή.
• Στο πολιτιστικό κέντρο, του οποίου βασικός στόχος του η εκμάθηση Ελληνικής γλώσσας και η διάδοση της Ελληνικής Πολιτιστικής κληρονομιάς.
• Στο μεταφραστικό τμήμα, το οποίο παρέχει υπηρεσίες σε ολους όσοι χρειάζονται έγκυρες μεταφράσεις δίνοντας ευκαιρία εργασίας σε παροίκους με τα ουσιαστικά προσόντα και διευρύνοντας τους πόρους της Ε.Κ.Κ.
• Στον ξενώνα, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία κυρίως εκπαιδευτικών.
• Στη νεολαία και στις δραστηριότητες που στρέφονται γύρω από τους νέους.
• Στην έκδοση της παροικιακής εφημερίδας «Νέο Φως» και στην μέριμνα για τη διατήρηση των αρχείων της Ε.Κ.Κ .
• Στη στήριξη των Ελληνικών παροικιακών Σωματείων.
• Στη στενή συνεργασία που υπάρχει με τους χιλιάδες Αιγυπτιώτες στην Ελλάδα μέσω του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων αλλά και στην ευρύτερη ομογένεια.
• Στους οικονομικούς πόρους της Ε.Κ.Κ, η οποία για την κάλυψη των δαπανών της δεν λαμβάνει χρηματοδοτήσεις από κρατικούς φορείς, καθώς είναι οικονομικά ισχυρός οργανισμός.
Ο κ. Καβαλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αιγυπτιώτες.
Ο κ. Νίκος Παππάς στην ομιλία του αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Υπογράμμισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών συνεχώς βελτιώνονται, γεγονός που όπως είπε, θα βελτιώσει και τη θέση της ελληνικής παροικίας.
Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, κ. Νίκος Παππάς, επισκεφθηκε την Ε.Κ.Κ στις 25 Νοεμβρίου 2018. Στο video, ο κ. Παππάς μιλά για τις Ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις και τον κομβικό ρόλο που διαδραμματίζει η Ε.Κ.Κ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παππάς στο πεδίο συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, όπως την ενέργεια, την ασφάλεια και το εμπόριο.
«Και αυτές τις πολύ θετικές προοπτικές, καλούμαστε και η Ελληνική πολιτεία και η ελληνική διασπορά να τις αξιοποιήσουμε», είπε, ο κ. Παππάς δεσμεύθηκε ότι θα προωθήσει την επίλυση των προβλημάτων της Ε.Κ.Κ.
Στη συνέχεια ο κ. Παππάς ξεναγήθηκε στον ξενώνα της Ε.Κ.Κ, στην Αχιλλοπούλειο Σχολή (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό) και στην Αμπέτειο (Γυμνάσιο και το Λύκειο).
Στα Ελληνικά σχολεία του Καϊρου υποδέχθηκαν τον κ. Παππά, ο αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Τάσος Αναστασίου, ο διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Γιώργος Ψάνης, της Αμπετείου κ. Χρήστος Παπαθανασίου, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές.
Επίσης, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, συνομίλησε και με το διευθυντή του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστο Παπαδόπουλο ο οποίος αναφέρθηκε στους πολιτιστικούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς.
Ο κ. Παππάς, είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με εκπροσώπους παροικιακών φορέων του Καΐρου.
Αμέσως μετά την παρουσίαση των θεμάτων που αφορούν την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου ο πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής προσέφερε στον κ. Παππά βιβλία για την ιστορία του Ελληνισμού της Αιγύπτου.
Ακολούθησε γεύμα στην Ελληνική Στέγη.
H Ελληνική Κοινότητα Καΐρου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Παππά, τροφοδοτούσε με συνεχή ροή όλους τους λογαριασμούς στα socia media ( facebook, instagram και twitter ) και το YouTube που διαθέτει.