Στο Αλ Αζχάρ, το πανεπιστήμιο του Καΐρου που φοιτούν δύο εκατομμύρια φοιτητές, η Ελληνική Γλώσσα έχει την τιμητική της. Καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών της Σχολής Ξένων Γλωσσών και Μετάφρασης, μιλούν για τον Καβάφη, απαγγέλουν ποιήματα, μιλούν για την τέχνη. Τα μάτια όλων λάμπουν όταν μιλούν για τους δεσμούς που ενώνουν επί χιλιάδες χρόνια Έλληνες και Αιγυπτίους.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018, η Γ΄Λυκείου της Αμπετείου Σχολής επισκέφθηκε το τμήμα των Νεοελληνικών Σπουδών του Αλ Αζχάρ στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με θέμα τον πολιτισμό. Οι μαθητές της Αμπετείου συνομίλησαν με τους φοιτητές στα Ελληνικά για τις σπουδές τους.

Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων οι μαθητές αναφέρθηκαν στο ρόλο της τέχνης στην εκπαίδευση, στο κίνημα του ρομαντισμού και απήγγειλαν ποιήματα ενδεικτικά του κινήματος του ρομαντισμού. Έκαναν δε βιωματική αναπαράσταση τριών στατικών πινάκων. Οι φοιτητές του Αλ Άζχαρ, μίλησαν μεταξύ άλλων, για την ιστορία της Κυπριακής Λογοτεχνίας.

Ο κ. Χρήστος Παπαθανασίου, διευθυντής της Αμπετείου στην ομιλία του είπε ότι στόχος του Σχολείου του είναι να δημιουργήσει ένα ανοιχτό σχολείο προσανατολισμένο στην κοινωνία. «Με τη σημερινή μας παρουσία επιχειρούμε μια διάδραση με το πανεπιστήμιο του Αλ Άζχαρ, έναν θεσμό πολιτιστικής διάχυσης/διάδρασης της ευρύτερης κοινωνίας της Αιγύπτου…. Οι προκλήσεις των καιρών επιβάλλουν έναν τύπο διδασκαλίας, ο οποίος δε θα αποβλέπει στη μετάδοση της γνώσης, αλλά στο πώς οι μαθητές θα μαθαίνουν και θα διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες με την εμπλοκή τους σε κατάλληλες δραστηριότητες, με τη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης. Για εμάς αυτή η συνεργασία είναι διαθεματική γιατί η μαθησιακή διαδικασία πραγματοποιείται με τη σύνδεση του αναλυτικού προγράμματος σπουδών..».

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών της Σχολής Ξένων Γλωσσών και Μετάφρασης του Πανεπιστημίου του Αλ Αζχάρ κ. Σάκερ Μούσα, αναφέρθηκε στους δεσμούς Ελλάδας – Αιγύπτου και στο πρόγραμμα του Τμήματός του.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Έλληνα καθηγητή του Αλ Αζχάρ κ. Γιάννη Φουρτούνα, ο οποίος του μεταλαμπάδευσε την αγάπη για την Ελληνική Γλώσσα και στήριξε με κάθε μέσο το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών.

Μαζί με τον κ. Παπαθανασίου πήγαν στον Αλ Αζχάρ και οι καθηγήτριες, Τουλιά Μαρία, Αργυροπούλου Σοφία και Νικηφόρου Ευαγγελία.

*Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο “Νέο Φως” στις 26 Νοεμβρίου 2018.