Στη Χουργκάντα της Αιγύπτου πραγματοποιήθηκε το τριήμερο Συνέδριο που διοργάνωσε το Υπουργείο Μετανάστευσης της Αιγύπτου με θέμα «Το σήμερα και το αύριο της εκπαίδευσης στην Αίγυπτο». Την ελληνο-κυπριακή αποστολή αποτέλεσαν ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπ/σης κ. Αναστάσιος Αναστασίου, η δασκάλα Αργυρώ Ταυρίδου και οι μαθητές της Αμπετείου Σχολής Καΐρου Άρης Γκρουστέϊν και Μαρία Κουκκίδου. Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, πρώτη ημέρα άφιξης, η αποστολή έγινε δεκτή με ιδιαίτερα εγκάρδιο τρόπο από την υπουργό Μετανάστευσης κ. Ναμπίλα Μάκραμ και τον υπουργό Παιδείας κ. Τάρεκ Σάουκι.

Γράφει ο Τάσος Αναστασίου – Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής

Αναφορικά με την πρώτη ημέρα τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί του κυβερνήτου της Ερυθράς Θάλασσας στρατηγού Άχμετ Αμπντάλα και της υπουργού Μετανάστευσης κ. Ναμπίλα Μάκραμ και ακολούθησε η παρουσίαση των καλεσμένων στο συνέδριο 30 Αιγυπτίων καθηγητών Πανεπιστημίου που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Οι συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν είχαν σχέση με τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών, την εισαγωγή νέων σχολικών βιβλίων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τη θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής πλατφόρμας για όλες τις ηλικίες, τη χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών υπολογιστών στα αιγυπτιακά σχολεία από τη νέα σχολική χρονιά, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, τις προοπτικές αλλαγής της υπάρχουσας δομής της εκπαίδευσης καθώς και τη συμβολή των ξένων σχολείων σ’ αυτή τη διαδικασία.

Ιδιαίτερα συμβολικός υπήρξε ο παραλληλισμός που χρησιμοποίησε ο υπουργός Παιδείας κ. Τάρεκ Σάουκι για την υπάρχουσα κατάσταση της εκπαίδευσης και αυτής που προσδοκά η κυβέρνηση να επιτύχει, «ένα εγκαταλελειμμένο διώροφο σπίτι και ένα σύγχρονο πολυώροφο κτίριο». Στην ομιλία του έδωσε έμφαση στην επιδιωκόμενη αναβάθμιση των σπουδών με πτυχία που θα έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

Τονίστηκε η σημασία της δημοτικής εκπαίδευσης και η καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, φαινόμενο που ταλανίζει ιδιαίτερα την Αίγυπτο στις απομακρυσμένες περιοχές. Σκοπός αυτής της μεταρρύθμισης είναι ο σεβασμός της παιδικότητας του μικρού μαθητή με πρώτο μέτρο την κατάργηση των αραβικών εξετάσεων από τη Α΄ μέχρι και την Δ΄ Δημοτικού.

Ένα επίσης σημαντικό μέτρο που θα είναι γεγονός από τη νέα σχολική χρονιά είναι η κατάργηση των υφιστάμενων σχολικών βιβλίων και η εισαγωγή διαθεματικού ενιαίου σχολικού βιβλίου που θα περιέχει όλα τα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται σήμερα αλλά με διαφορετική δομή και στόχους. Τα βιβλία του δημοτικού θα συνοδευτούν από τα βιβλία δασκάλου ενώ θα υπάρξει βιβλίο – οδηγός με ποικίλα ενδιαφέροντα που θα περιλαμβάνει δραστηριότητες – ασκήσεις, το λεγόμενο βιβλίο ασκήσεων ή workbook που θα βρίσκεται στο σπίτι καθώς έχουν διατυπωθεί παράπονα για το βάρος της σχολικής τσάντας που κουβαλούν οι μαθητές καθημερινά.

Στις εξαγγελίες του υπουργείου συμπεριλαμβάνεται και η δωρεάν διάθεση tablet για κάθε μαθητή για να μπορεί ο κάθε μαθητής να έχει πρόσβαση στη γνώση, ενώ θα διαμορφωθούν συγκεκριμένοι ιστότοποι που θα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για όλα τα γνωστικά αντικείμενα.

Στο δε Λύκειο καταργούνται οι υπάρχουσες κατευθύνσεις και δημιουργούνται νέα τοπία μέσα από τα οποία θα επιλέγουν οι υποψήφιοι φοιτητές το αντικείμενο-σχολή που θέλουν να σπουδάσουν. Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοπιστία των νέων εισαγωγικών εξετάσεων που θα εφαρμοστούν με ηλεκτρονική μορφή για να καταπολεμηθούν φαινόμενα αντιγραφής και αναξιοκρατίας ενώ καταβάλλεται προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου εγκατάλειψης του σχολείου που μαστίζει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας.

Το δε σλόγκαν που κυριάρχησε στο συνέδριο ήταν το χαρακτηριστικό ‘education for life’ ή αλλιώς «εκπαίδευση για μια ζωή». Με λίγα λόγια όλες οι συνεδρίες κυμάνθηκαν γύρω από τα θέματα που προαναφέρθηκαν, παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους τους συμμετέχοντες ενώ από πλευράς ελληνικής αποστολής υπήρξαν παρεμβάσεις και τις δύο ημέρες του συνεδρίου καθώς οι μελλοντικές μεταρρυθμίσεις αφορούν άμεσα την αραβική εκπαίδευση που παρέχεται στα σχολεία της ελληνικής παροικίας τόσο στο Κάιρο όσο και στην Αλεξάνδρεια.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες πρέπει να διατυπωθούν εκ μέρους όλης της αποστολής προς την υπουργό Μετανάστευσης κ. Ναμπίλα Μάκραμ για την άρτια και αποτελεσματική διοργάνωση του συνεδρίου. Η διαρκής παρουσία και συμβολή της υπήρξε καθοριστική και σημαντική. Επίσης ένα θερμότατο ευχαριστώ προς τον Κύπριο Πρέσβη κ. Χάρη Μορίτση για την πρωτοβουλία ενημέρωσης της αποστολής.

*Το άρθρο του κ. Αναστασίου, δημοσιεύθηκε στο “Νέο Φως” στις 24.12.18.