Ανοδική είναι η πορεία του τουρισμού στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ομίλου Colliers International, το ποσοστό πληρότητας των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής Καΐρου κατά τη διάρκεια του 2018 αναμένεται να εμφανισθεί αυξημένο κατά 7% έναντι της περσινής χρονιάς, φθάνοντας συνολικό ποσοστό 70%.
Κατά την Colliers, «η μεγέθυνση του ποσοστού πληρότητας σε σύγκριση με πέρσι οφείλεται στη βελτίωση του κοινωνικο-οικονομικού κλίματος στη χώρα, καθώς αυτή ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας το Νοέμβριο 2016». Η άνοδος της πληρότητας αναμένεται να συνεχιστεί το 2019 αλλά και τα επόμενα έτη, βοηθούμενη και από τα υπό υλοποίηση μεγάλα επενδυτικά έργα, τα οποία θα αναβαθμίσουν την ελκυστικότητα του Καΐρου ως τουριστικού προορισμού, όπως η δημιουργία του νέου αρχαιολογικού μουσείου στην Γκίζα και η σχεδιαζόμενη ανάπλαση της περιοχής του «Τριγώνου Maspero» στο κέντρο του Καΐρου (η οποία πολύ πρόσφατα φέρεται να ανατέθηκε σε έξι ομίλους, μεταξύ των οποίων οι μεγάλοι εγχώριοι κατασκευαστικοί όμιλοι Hassan Allam και Arab Contractors).
Κατά την Colliers, (όπως αναφέρει το Γραφείο Ο.Ε.Υ. Καΐρου στο δελτίο οικονομικών και επιχειρηματικών ειδήσεων Αιγύπτου για το Δεκέμβριο του 2018) οι περισσότεροι τουρίστες που κατέλυσαν σε ξενοδοχεία του Καΐρου το 2018 προέρχονταν από τις χώρες του Κόλπου (55% του συνόλου), ακολουθούμενοι από τους Αιγύπτιους (23%) και Δυτικοευρωπαίους τουρίστες. Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Colliers, οι αφίξεις Κινέζων τουριστών στην Αίγυπτο εμφανίζονται αυξημένες κατά περίπου 95% φέτος, έναντι του 2017.
Ολοκληρωμένη στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης υλοποιεί η αιγυπτιακή κυβέρνηση
Στα μέσα Δεκεμβρίου, η Αιγύπτια Υπουργός Τουρισμού κ. Al-Mashat αποκάλυψε τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της κυβέρνησης με σκοπό τη μεταρρύθμιση και αναμόρφωση του τουριστικού κλάδου. Η εν λόγω στρατηγική περιλαμβάνει πέντε πυλώνες, οι οποίοι συνίστανται σε διοικητικές, θεσμικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, στην ενεργοποίηση δράσεων και διαφημιστικών εκστρατειών με σκοπό την προώθηση του αιγυπτιακού τουριστικού προϊόντος (μεταξύ των οποίων η καμπάνια “Egyptian Influencers Summit”, στο πρώτο ήμισυ του 2019), στην ανάπτυξη νέων τουριστικών υποδομών και στην επανατοποθέτηση του αιγυπτιακού τουριστικού προϊόντος, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διεθνείς τάσεις και ανάγκες.
Η κ. Al-Mashat αναφέρθηκε εξάλλου στη δημιουργία επενδυτικού ταμείου με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το οποίο θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση της αναβάθμισης αιγυπτιακών ξενοδοχείων και resorts ώστε να ανταποκρίνονται στις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές. Τέλος, η Αιγύπτια Υπουργός ανέφερε ότι η επανατοποθέτηση του αιγυπτιακού τουριστικού προϊόντος θα τονίζει πτυχές όπως την ανάδειξη της χώρας ως προορισμού «πράσινου», οικολογικά φιλικού τουρισμού.
Η Κεντρική Τράπεζα παρατείνει την ισχύ μέτρων στήριξης στον τουρισμό
Με πρόσφατη απόφασή της, η Κεντρική Τράπεζα Αιγύπτου αποφάσισε να παρατείνει, έως το Δεκέμβριο 2019, την ισχύ των οδηγιών που είχε απευθύνει στις εγχώριες τράπεζες στις αρχές του 2016, με βάση τις οποίες θα πρέπει να γίνονται δεκτά αιτήματα επιχειρηματιών του –έως πρόσφατα- χειμαζόμενου τουριστικού κλάδου για αναδιάρθρωση χρεών ή αναβολή αποπληρωμής οφειλών τους από τραπεζικό δανεισμό για περίοδο έως 3 έτη.
Η Κεντρική Τράπεζα παρέτεινε επίσης, έως το Δεκέμβριο 2019, την ισχύ ανάλογων οδηγιών προς τις τράπεζες από τα τέλη του 2015, με βάση τις οποίες επιτρέπεται η επί εξάμηνο άτοκη καθυστέρηση αποπληρωμής οφειλών εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, που προέρχονται από καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια.
*Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο «Νέο Φως» την εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, στις 7 Ιανουαρίου 2019.